שתף קטע נבחר

אירופה באו"ם על דו"ח גולדסטון: "הפושעים לדין"

שגריר מצרים והמשקיף הפלסטיני פתחו במתקפה בדיון בעצרת הכללית - ושגרירת ישראל ניסתה לענות: "במקום להתעמת עם הטרור, האו"ם מתנתק מהמציאות". הנציג האירופי קרא גם לשחרר את גלעד שליט

ישראל תחת מתקפה בינלאומית: העצרת הכללית של האו"ם דנה הערב (יום ד') בדו"ח ועדת גולדסטון, שהאשים את ישראל בפשעי מלחמה במבצע "עופרת יצוקה" בעזה. אחרי מתקפה חריפה של נציגים ערבים, אירופה כינתה את הדו"ח "חמור" - ושגרירת ישראל השיבה.

 

"הדו"ח נולד מתוך שנאה ובוצע בחטא", האשימה השגרירה באו"ם, פרופ' גבריאלה שלו. "תמרונים פוליטים ציניים, לא עקרונות, הביאו את הדו"ח של מועצת זכויות האדם, האובססיבית לנושא ישראל, לניו-יורק", אמרה. "במקום להתעמת עם הטרור, עצרת האו"ם בוחרת לנתק עצמה מהמציאות".

 

שלו הוסיפה כי "זו אותה המועצה שדחתה כל חקירה בדבר הירי הבלתי פוסק של רקטות מצד חמאס במשך שמונה שנים.זכויות האדם הבסיסות של כמיליון תושבים ישראליים לא עניינו דאז את המועצה. ולכן האם כעת עלינו להאמין לגלגולה הנוכחי כמועצה כנה, אובייקטיבית והוגנת"? בהמשך הציגה השגרירה פגמים בדו"ח, "המוטה הן בעובדות והן מבחינת החוק", והדגישה ש"ישראל מחויבת לחקור כל האשמה של מעשים פסולים של כוחותיה".


האופנה החדשה בחנויות המזכרות בעזה: צעיפי גולדסטון (צילום: AFP)

 

שגריר מצרים היה הנואם הראשון במצעד בינלאומי אנטי-ישראלי שצפוי לכלול 40 נואמים בקירוב, ועשוי להימשך גם מחר, לפני שהצעת ההחלטה תובא להצבעה ה"מכורה מראש". הוא טען ש"ישראל נקמה באזרחים בעזה".

 

"אי אפשר להשוות בין הכובש לנכבש"

שגריר שבדיה, אנדרס לידן, קרא בשם האיחוד האירופי לצדדים "לשאת באחריות לפשעים נגד בני אדם שבוצעו", והדגיש שכל הפרה של זכויות אדם יש לחקור, ולהביא את האשמים לדין. הוא הביע דאגה מהמצב ההומניטרי בעזה, קרא "להפסקת האלימות - כולל ירי רקטות על ישראל, החזרת גלעד שליט ושחרור אסירים פלסטינים ופתיחת המעברים לסחורות לעזה".

 

המשקיף הפלסטיני ריאד מנסור האשים את ישראל ב"ביצוע פשעים על פי החוק הבינלאומי ופשעים נגד האנושות", וקרא להעניש אותה בשל "האחריות הפלילית". הוא הוסיף כי אסור שהדיון באו"ם יהיה עוד יום של נאומים שאין מאחוריו מעקב והמשכיות. על הדרישה לקיים חקירה פנימית ישראלית ופלסטינית אמר מנסור כי "אי אפשר להשוות בין הכוח הכובש לבין הפלסטינים החיים תחת כיבוש".

 

השגריר המצרי, מאג'ד עבד אל-עזיז, הקריא בשם המדינות המוסלמיות והבלתי מזדהות רשימה של 118 מדינות מכלל 192 המדינות החברות באו"ם, התומכות לדבריו בהצעת החלטה שתובא להצבעה בתום הנאומים, שבה קריאה לממשלת ישראל "לפעול בתוך שלושה חודשים לבצע חקירה בסטנדרטים בינלאומיים של הפרת החוק הבינלאומי והחוקים ההומניטריים הבינלאומיים". ההצעה קוראת לקיים גם חקירה פלסטינית מקבילה, ומחייבת את מזכ"ל האו"ם באן קי-מון לדווח בתוך שלושה חודשים לעצרת על תוצאות החקירות.

 

"הבנה שקטה" עם ארה"ב - הווטו מוכן

הדיון הערב נערך ביוזמת נשיא הלובי של העצרת, עלי טרקי, לבקשת קבוצת המדינות הערביות ובתמיכת המדינות "הבלתי מזדהות". כפי הנראה, יצליח הגוש הזה להעביר את הצעת ההחלטה לאמץ את הדו"ח ולהעביר אותו למועצת הביטחון - ארגון בעל סמכויות אכיפה, שהחלטותיו עלולות להתגלגל לדיון בבית הדין הבינלאומי בהאג.

 אולם בירושלים מצפים ששם גם יסתיים הדיון בדו"ח: סגן שר החוץ דני איילון אישר אמש כי קיימת "הבנה שקטה" עם ארה"ב, שהיא לא תניח למועצת הביטחון להעביר הצעת החלטה שכזאת, אם הדו"ח יובא לפתחה, ותממש את זכות הווטו שלה.

 

בירושלים מעריכים כי ההצבעה היום אבודה למדי, למרות נסיונות השכנוע של משרד החוץ שמשכו בימים האחרונים.

עם זאת, מצפה המערכת המדינית הישראלית לגיוס "גוש מוסרי" שיתנגד להחלטה, ויכלול עשרות מדינות, לא רק במערב, המבינות את הסכנה שבאימוץ דו"ח גולדסטון להמשך המלחמה בטרור.


פורסם לראשונה 04/11/2009 17:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עצרת האו"ם (ארכיון)
צילום: רויטרס
"צעיפי גולדסטון" מוצעים למכירה בעזה
צילום: AFP
השופט גולדסטון
צילום: AFP
מומלצים