שתף קטע נבחר

איך מגיעים ל-מכלתשלמשה.קום?

הושק שירות חדש לרישום כתובות אינטרנט בעברית. חיי הגולש העברי, כצפוי, מסתבכים

גולש האינטרנט דובר העברית הוא למוד סבל. אם ברצונו לגלוש לאתרים בעברית בלבד, נגזר עליו לדעת כתובות מסורבלות להקלדה וקשות לזיכרון, בשפה שאינה שפתו. נוסף על כך, שגיאה של תו אחד בלבד בהקלדת הכתובת המדויקת (URL) תמנע ממנו מלהגיע לאתר המבוקש.
בעוד שבעבר אף גורם לא סיפק פתרון למצב מבלבל זה, בעתיד הקרוב יתחרו בשוק לא פחות משלוש חברות, שיתמודדו על הגולשים והחברות.
חברת Domain The Net הכריזה בשבוע שעבר על השקת שירות רישום כתובות אינטרנט בעברית. בכך היא הצטרפה לחברת KonoshIN, שהכריזה מוקדם יותר בשבוע שעבר על השקת שירות דומה בפברואר הקרוב (ראו כתבה בכתבות נוספות) ולחברת Netex, שמספקת שירות דומה בשנה וחצי האחרונות.

מקלידים בעברית ומגיעים לאתר

השירות של Domain The Net מאפשר רישום כתובות של אתרי אינטרנט (שמות דומיין) באותיות עבריות, ולא רק בעזרת אותיות אנגליות, כפי שהיה נהוג עד עתה.
הכתובות יירשמו בעברית, עם הסיומות העבריות "קום","נט" ו"אורג" (לדוגמה: "אינטרנט.קום" או "וואלה.קום"). על ידי הקשת כתובת האתר בעברית בחלון הכתובת בדפדפן יישלח הגולש לאתר האינטרנט המתאים. מחיר הרישום של האתרים, אגב, יהיה יקר יותר מרישום כתובות באנגלית: 100 דולר לשנתיים.
"סיומת הקום העברית היא מקבילה פונטית ל-com באנגלית", אומר יואב קרן, ממייסדי החברה, "ארגוני האינטרנט העולמיים טרם הכריעו בנושא רישום כתובות עם סיומות מקומיות - קו.איל, נט.איל ואורג.איל. בינתיים לא ניתן לרשום כתובות עבריות עם סיומות מקומיות".
השירות התאפשר לאחר שחברת Domain The Net הישראלית חתמה על הסכם שותפות בלעדי עם חברת i-DNS.net, מפתחת הטכנולוגיה לרישום כתובות רב לשוניות, התומכת ביותר מ-59 שפות שונות.
i-DNS.net היא גם זו שמנהלת את המערכת לרישום הכתובות הרב לשוניות, תוך כדי שמירה על יציבות הרשת, לטענתה. הקלף החזק ביותר של i-DNS.net ו-Domain The Net הוא ברכתו של ICANN (ארגון האינטרנט להקצאת שמות ומספרים).
Domain The Net מבטיחה כי אם ספקי האינטרנט ישתפו איתה פעולה, ניתן יהיה לרשום כתובות דואר אלקטרוני באותיות עבריות המבוססות על שם הדומיין העברי. i-DNS.net ו-Domain The Net מתכוונות לפתוח לרישום עתידי גם כתובות אינטרנט בערבית וברוסית.
השירותים החדשים מסירים את מחסום השפה האנגלית, המונע את השימוש באינטרנט משכבות רבות בישראל. גולשים שיבחרו להישאר בתחומי הרשת הישראלית בלבד יוכלו להסתדר בלי להקליד ולו אות לועזית אחת או לנחש כתובות של אתרים בעברית בתעתיק לועזי כמו www.hamashbir-lazarchan.co.il. בכך נוצר פתח להיווצרות רשת על טהרת העברית.
כש-Domain The Net עלה לרשת לא ניתן היה להגיע אליו. הגולשים שניסו להתחבר התבקשו במשך מספר ימים להזין סיסמה. קרן תולה זאת בעומס שהיה על האתר. "עצרנו את הרישום ושדרגנו את הטכנולוגיה", הוא אומר. כעת השירות זמין וקרן מדווח שכמה מאות כבר נרשמו.

הבעיות שבדרך

אך במקום להועיל לגולשים, קיים חשש כי השירותים החדשים רק יוסיפו לבלבול הקיים.
למרות ש-Domain The Net הצליחה לרתום את שר התקשורת, בנימין (פואד) בן אליעזר, לחניכת שם הדומיין העברי הראשון – "ישראל.קום", מבקריה טוענים כי מלבד יחסי ציבור מצוינים, אין לה מה להציע לשוק המקומי.
"השירות הנוכחי ש-Domain The Net מציעה הוא בעייתי מבחינה טכנולוגית, משפטית וצרכנית", אומר עמי פיינשטיין, סמנכ"ל פיתוח העסקי באינטרנט זהב. "הטמעת השירות תאלץ אותנו לשנות את שרת ה-DNS שלנו, וזה מסוכן ובעייתי. נוסף על כך, הם מאפשרים לכל אדם לרכוש שמות מסחריים, כמו מקדונלד'ס.קום. נושא זה לא נבדק מהבחינה המשפטית.
"זאת ועוד, אנחנו משתפים פעולה עם המתחרים שלהם, Netex. יתר על כן, המתחרים הגדולים שלנו, נטוויז'ן הודיעו שאין בכוונתם לאמץ את השירות. עם זאת, אין לנו התנגדות לכניסה של גורמים חדשים בשוק. אנחנו בוחנים את הנושא. אם תהיה דרישה של הלקוחות נטמיע את השירות ברצון".
"אמנם, ספקי האינטרנט צריכים לשדרג את שרת ה-DNS שלהם, כדי שיוכלו לנהל כתובות רב לשוניות, אך מדובר בפעולה פשוטה, התקנת טלאי עדכון במערכת ה-DNS", משיב קרן. "עד שהספקים ישדרגו את השרתים שלהם הגולשים יכולים להשתמש בשירות ללא תלות בספק, באמצעות הורדת תוכנת העדכון מהאתר שלנו והתקנתה במחשב האישי".
בנושא הבעייתיות המשפטית בהפעלת השירות אומר קרן: "אמנם כל אחד יכול לרכוש שמות מסחריים של חברות קיימות, אך אני לא ממליץ לעשות כך, עקב ההשלכות המשפטיות".
בעניין Netex הוא מציין: "קיים הבדל בין השירות שלנו לבין Netex .Netex מבוסס על מילות מפתח, והשירות שלנו מאפשר רישום ישיר במערכת הדומיינים". עמדת נטוויז'ן בנושא השירות החדש לא נתקבלה עד לזמן פרסום כתבה זו.
"לדעתי, השימוש ב-Netex רק יגבר בעקבות השקת השירותים המתחרים", אומר אביב רפואה, הוגה מערכת Netex. "חשוב שבעלי אתרים יבינו כי אינם צריכים לרשום שמות דומיין בעברית, מאחר שהשירות שלנו מציע לגולשים בעברית את כל אפשרויות הניתוב לאתרים.
"כ-300,000 גולשים הורידו את התוכנה במהלך השנה וחצי בה פועלת Netex, ומעל ל-70,000 אתרים נרשמו במסד הנתונים שלנו. הגולש המשתמש ב-Netex מופנה תמיד לאתר שהוא מחפש, בניגוד למתחרים, שמפנות גולשים לאתרים, על פי מלות מפתח שנמכרו לחברות. אין לי ספק שספקי האינטרנט לא ישתפו פעולה עם השירותים החדשים והם ייכשלו".

Netex, בעד ונגד

יתרונות:
השירות ללקוחות ולבעלי אתרים חינם.
השירות אינו דורש מבעלי אתרים להירשם.
הקלדת מילת מפתח תוביל את הגולש לאתר שהוא מחפש.
Netex זוכה לשיתוף פעולה של גורמים מובילים בשוק וספקי אינטרנט.
חסרונות:
התוכנה יושבת בצד הלקוח ודורשת הורדה.
במקרים מסוימים, התוכנה עלולה "להתנגש" עם תוספים אחרים בדפדפן.
לא כל הגולשים צפויים להוריד את התוכנה – חוסר אחידות בכתובות אינטרנט בעברית.
זמן הפעלת השירות: פעיל
דוגמה לשירות: לאחר שהוריד הגולש את התוכנה והתקינה, במקום להקליד www.hamashbir-lazarchan.co.il הוא יוכל להקליד המשביר לצרכן ולהגיע לאתר הבית של המשביר לצרכן.

Domain The Net, בעד ונגד

יתרונות:
הרשם המורשה היחיד בישראל של שמות דומיין עבריים.
החברה קיבלה את ברכת ICANN ונהנית משיתופי פעולה עם גופי רישום בינלאומיים.
חסרונות:
חברות נדרשות לשלם עבור השירות.
ספקי האינטרנט אינם נלהבים לאמץ את השירות.
זמן הפעלת השירות: בצד ספקי האינטרנט – המועד אינו ידוע. בצד הלקוח – השירות זמין מהיום, אך יפעל רק לגבי חברות שרשמו שם דומיין בעברית.
הדגמה: הגולש יכול להקליד המשביר-לצרכן.קום במקום www.hamashbir-lazarchan.co.il ולהגיע לאתר הבית של המשביר לצרכן. (בתנאי ש"המשביר לצרכן" רכש דומיין עברי).

KonoshIN, בעד ונגד

יתרונות:
השירות כרוך בהרשמה, אך בשלב זה מוצע ללא תשלום.
דומה כי ספקי האינטרנט מעדיפים שירות זה על פני Domain The Net.
אינו דורש מהגולש להוריד תוכנה ולהתקינה.
חסרונות:
בעתיד מקווה החברה לגבות כ-70 דולר בשנה מאתרי אינטרנט שירצו להירשם לשירות.
לא כל ספקי האינטרנט צפויים לאמץ את השירות – חוסר אחידות בכתובות אינטרנט בעברית.
זמן הפעלת השירות: פברואר
הדגמת השירות: במקום להקליד www.hamashbir-lazarchan.co.il יוכל הגולש להקליד המשביר-לצרכן ולהגיע לאתר הבית של המשביר לצרכן, ללא צורך להוריד כל תוכנה, בתנאי שהמשביר לצרכן רכש מ-KonoshIN את השם "המשביר לצרכן".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רגע, זה ב-Netex? אולי ב-Domain The Net ?
מומלצים