שתף קטע נבחר

הצעה חשאית להרצוג: ראשות המפלגה החדשה

ל-ynet נודע כי "מורדי העבודה" הציעו לשר הרווחה להצטרף אליהם ולעמוד בראש המפלגה שהם מעוניינים להקים. הרצוג, המתוסכל ממצב המפלגה, לא דחה את ההצעה על הסף. "הוא יכול לקבל כל מה שהוא מבקש במפלגה החדשה", אמרו גורמים במורדים. מקורבי ברק: "זה לא יכול להימשך עוד זמן רב"

"מורדי העבודה" חיכו אמנם להצטרפותו של ח"כ דניאל בן סימון לשורותיהם, אולם ל-ynet נודע כי בשבועות האחרונים התנהלו מגעים חשאיים ושיחות גם עם שר הרווחה, יצחק הרצוג, בהן הוצע לו להצטרף לקבוצה ולעמוד בראשה. בשיחות הובהר להרצוג, שחש ייאוש מהתנהלות מפלגת העבודה והעומד בראשה, אהוד ברק, כי אם יחבור לקבוצה, יוכל לעמוד בראש המפלגה החדשה, לפחות באופן זמני, עד שינוסח תקנון שיסדיר את התנהלותה הפנימית של המפלגה החדשה.

 

המגעים החשאיים עם הרצוג נועדו להפעיל עליו לחץ, ולגרום לו לשקול ברצינות את פרישתו מהממשלה ואת הצטרפותו לגוף הפוליטי החדש שחברי הכנסת פינס, כבל, תמיר ופרץ מעוניינים כבר זמן רב להקים. על פי המידע שהגיע הלילה (יום ב') ל-ynet, הרצוג לא דחה באופן מוחלט את ההצעה. גורמים המקורבים לשר הרווחה, השוהה בארצות הברית, אישרו את דבר המגעים החשאיים עם גורמים מקבוצת הארבעה, אך ציינו כי "הוצגו בפניו רעיונות שמהותם לפי שעה לא לגמרי ברורה. הנושא מורכב".


ארבעת המורדים ודניאל בן סימון (צילום: ירון ברנר) 

 

בסקרים שנערכו לאחרונה התברר, כי הרצוג זוכה לפופולריות רבה יחסית בציבור הישראלי. בקבוצת הארבעה מודעים גם לכוחו הפוליטי בתוך מפלגת העבודה ומעוניינים לצרף אותו אל המפלגה החדשה, מתוך הנחה כי יחד עמו יצטרפו גם פעילים רבים וכן מצביעים של המפלגה. הרצוג הביע לאחרונה תסכול רב ממצבה של העבודה ובחודשים האחרונים ישנו קרע בינו לבין שר הביטחון. הרצוג אף הבהיר כי בכוונתו להתמודד על ראשות העבודה בבחירות הבאות, אולם ציין כי הוא ממתין לראות האם יהיו התפתחויות בזירה המדינית.

 

גורמים בקבוצת הארבעה אמרו, כי "הרצוג צריך לשקול היטב את צעדיו ולקבל הכרעה בחודשים הקרובים. אם דניאל בן סימון יחליט באופן רשמי לחבור אל הקבוצה - הרי שחשיבותו לתהליך הפילוג תצטמצם. כרגע הוא יכול לקבל כל מה שהוא מבקש במפלגה החדשה, כולל עמידה בראשה". בקבוצת הארבעה מתכוונים להמשיך לנהל מגעים עם הרצוג, בניסיון לשכנע אותו לחבור אליהם ולפעול יחד להקמת תנועה חדשה.

 

"לא כולם השלימו לגמרי עם המהלך"

בקבוצת הארבעה הביעו שביעות רצון רבה מהצלחת הכנס שנערך אמש בתל אביב. כ-300 בני אדם, בהם פעילים של העבודה וכן אזרחים שהביעו נכונות לתרום ולסייע להקמת גוף פוליטי, קיבלו בהתלהבות רבה ובמחיאות כפיים את נאומיהם של חברי הכנסת שהשתתפו באירוע. ח"כ בן סימון התקבל במחיאות כפיים ובחיבוקים על-ידי הפעילים, למרות שבתחילת הערב אמר כי בכוונתו לפעול לאיחוד הקרעים בעבודה, ולא לפילוגה. עם זאת, מאוחר יותר, על הבמה, הציב בן סימון אולטימטום ואמר כי אם לא תהיה התקדמות בתחום המדיני, ואם האווירה בעבודה לא תשתנה - הרי שניתן יהיה לקדם את הליך הקמת התנועה החדשה.

 

ואולם, ארבעת המורדים התקשו אמש להציג לוח זמנים מסודר לפעילות העתידית. "צריך הרבה סבלנות", אמר אחד מחברי הכנסת. "לא כולם השלימו לגמרי עם המהלך". ח"כ אופיר פינס אמר בנאומו כי יש לפעול לשינוי פניה של מפלגת העבודה, ובקבוצת הארבעה יש הטוענים כי "פינס היה מאוד רוצה להישאר בעבודה. קשה לומר שהוא מתלהב מהרעיון לעזוב את המסגרת שלה".

 

בסביבתו של אהוד ברק, השוהה בוושיגנטון, שמרו על איפוק, ומסרו כי "שר הביטחון קרא לחברי הכנסת לשוב ולפעול במסגרת המפלגה. ברק מעוניין להידבר עם חברי הכנסת. עם זאת, המצב הנוכחי לא יכול להימשך עוד זמן רב. המורדים צריכים להבין כי במסגרת דמוקרטית יש לקבל את החלטות הרוב, והרוב הכריע בעד הצטרפות לממשלה. מותר לקיים דיון, אולם יש לקבל הכרעות דמוקרטיות שהתקבלו במוסדות המפלגה".

 

גם מקורביו של ברק מתקשים כרגע לחזות את שעתיד להתרחש לאחר שובו. בקבוצת המורדים ציינו כי לפי שעה לא קיבלו כל הזמנה ל"הידברות וגישור" עם ברק, אולם לא דחו את האפשרות לנהל שיחות עם יו"ר העבודה. עם זאת, בעבודה מעריכים כי ברק יצטרך לקבל הכרעות כבר בתקופה הקרובה בנוגע למאמצים שהוא מוכן להשקיע כדי לשמור על אחדותה של העבודה.

 

"ברק מבין היטב כי התמונה משתנה ברגע שיש חמישה חברי כנסת, שיכולים להתפלג על פי החוק ולהקים סיעה חדשה", אמרו בכירים בעבודה. "הוא יצטרך להחליט אם הוא רוצה אותם, או שהוא מוותר עליהם - ואז אין לדעת מה יקרה למפלגה הזו". מבחינה קואליציונית, פרישתם של חמישה חברי כנסת אמנם לא פוגעת ברוב שיש לקואליציה של בנימין נתניהו, אולם פרישה כזו עשויה לשנות את כללי המשחק בכנסת ובממשלה. גורמים בקבוצת הארבעה אמרו, כי "ברור לנו שהבחירות עוד רחוקות, ולכן צריך סבלנות, ולתת לתהליכים להתבשל. הבחירות יהיו ככל הנראה עוד שנתיים לפחות, אבל הקמת סיעה חדשה יכולה להתחיל תהליך של התפוררות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרצוג. אישר כי התקיימו מגעים
צילום: גיל יוחנן
בן סימון ופרץ. "צריך הרבה סבלנות"
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
פינס. "היה רוצה להישאר"
צילום: ירון ברנר
צילום: AFP
ברק. מעונין בהידברות
צילום: AFP
מומלצים