שתף קטע נבחר

ברמאללה הכל כרגיל: "מי יפגין עבור אבו מאזן?"

הראיס הולך להתפטר? למי אכפת. הקיפאון המדיני, ובעיקר השסע בין פתח לחמאס, דחפו את הציבור הפלסטיני לחיק האדישות - לפחות עד יום השנה הרביעי למות ערפאת, שחל השבוע. בכיר ברשות: אבו מאזן מעוניין "להיפטר" מנשיאות הרשות אך להמשיך כראש אש"ף והפתח - ואולי לשוב בעתיד

החיים ברמאללה מתנהלים כרגיל. במשרדי הממשלה, בשווקים, בבתי הקפה וברחובות, קשה למצוא רמז לכך שרק לפני ארבעה ימים הודיע הנשיא הפלסטיני על כוונתו להתפטר. אמנם אתמול, כשביקר בבית לחם ובחברון, קיבלו את פניו אלפי פעילי פתח בתחינות שיישאר בתפקידו ויחזור בו מהחלטתו שלא להתמודד בבחירות הקרובות - אבל נראה כי בסך הכול, הרחוב הפלסטיני אדיש למצב. בבתי הקפה האנשים בקושי עוקבים אחר שידורי אל-ג'זירה ותחנת השירים הערבית "רוטנה".


"אבו מאזן, אל תלך!". חברון, השבוע (צילום: AP)

 

"הראיס לא יתפטר לעולם", טוען סמיח אל-מסרי, תושב שכם שביקר היום ברמאללה לרגל סידורים. זאת, לטענתו, משום שאחרי לכתו האנרכיה עלולה לחזור, ולכן אף אחד לא ייתן לו להתפטר. "האנשים מבינים שהראיס מתוסכל מזה שהוא מודיע חמש פעמים ביום שהוא בעד השלום ונגד המאבק המזוין, והישראלים לא נתנו כלום בתמורה. אבל הם גם מבינים שאבו מאזן חשוב מדי לעולם מכדי שייתנו לו ללכת".

 

מעל הכול, הוא אומר, האדישות היא זו שמנצחת: "האנשים כבר לא יורדים לרחוב בשביל שום עניין - וגם לא בשביל העניין הזה. היה בלגן באל-אקצה בחודש שעבר, והאנשים בקושי דיברו על זה, ורק לזכור שהאינתיפאדה הקודמת פרצה בגלל ביקור שרון באל-אקצה. אז בטח שעניין כזה, שנראה לאנשים כמו משחק ו"ברוגז" בין הנהגות - לא יוציא את האנשים לרחוב".

 

"אבו מאזן התרחק מהאנשים"

בכיכר המרכזית "אל-מנרה", בכיכר השעון הסמוכה וגם בדרך ממרכז העיר למוקטעה, לא נראו יותר תמונות של אבו מאזן מהמקובל בימים רגילים. גם במשרדי התנזים של הפתח התנהלו העניינים כרגיל, והתמקדו בהכנות למפגן הגדול של יום השנה הרביעי למותו של יאסר ערפאת, שחל מחרתיים. בפתח מקווים ובטוחים שהעצרת תהפוך למפגן תמיכה גדול של התנועה גם בראיס הנוכחי.

 

פעיל פתח במקום סיפר ל-ynet שהאנשים לא באמת מאמינים שאבו מאזן מתכוון להתפטר. "הוא ממשיך להיות ראש הפתח, הוא ממשיך להיות ראש אש"ף וגם הבחירות לא נראות באופק", הוא אומר. "לכן אף אחד לא מרגיש שיש סכנה מיידית שאבו מאזן יילך הביתה. צריך גם להודות שלמען האמת, העיסוקים של אבו מאזן בשנים האחרונות, ששאבו אותו באופן מוחלט אל תוך המשא-ומתן, גרמו לו להיות מעט רחוק מהאנשים, וזו גם הסיבה שההמונים בינתיים לא מתדפקים על דלתות המוקטעה בדרישה ממנו לחזור בו - למרות שדברים כאלו נראה בעצרת ביום רביעי".

 

הוא מודה כי גם לפילוג הפנים-פלסטיני בין פתח לחמאס יש משקל בתגובה ה"עייפה" של הרחוב, שתופס את שתי התנועות כמי שהאינטרס של העם לא מעניין אותן, אלא רק האינטרס הפוליטי שלהן ושל חבריהן.

 

כדורה פארס, חבר המועצה המהפכנית של הפתח, אומר כי האנשים לא יורדים לרחוב "כי הם פשוט מאמינים במסקנות של הראיס שהתהליך המדיני הגיע למבוי סתום, ואין בשביל מה להפגין. אנשים לא רוצים שאבו מאזן ימשיך רק כדי להמשיך את המצב הנוכחי. אם האנשים היו יורדים לרחוב זה היה כאילו מעבירים לו מסר - תישאר בתפקידך, תמשיך במשא ומתן הזה - למרות שהראיס עצמו אמר שהתהליך לא הוביל לשום מקום". הוא מוסיף כי הבלבול הוא המאפיין הבולט של הרחוב הפלסטיני בימים שאחרי הודעת אבו מאזן.

 

"אחרוני הפלסטינים ישתכנעו שאין הצדקה למתינות"

מה שמטריד את הפלסטינים הרבה יותר, זו האדישות שבה התקבלה הודעתו של אבו מאזן בעולם. "ברור שהקהילה הבינלאומית מפגינה אדישות לא רק כלפי הודעתו של אבו מאזן, אלא גם כלפי מכלול הסכסוך הישראלי-פלסטיני", אומר פארס. "זה רק מעמיק את התחושה של האנשים שהעניינים לא מתקדמים לשום מקום, ואין בשביל מה לרדת ולהפגין".

 

גורם בכיר ברשות הפלסטינית אמר ל-ynet כי ברשות מאוכזבים מהתגובה העולמית. לדבריו, הפלסטינים ציפו להתייחסות רצינית יותר ולמעורבות גדולה יותר של העולם, ובעיקר של הממשל האמריקני ושל הקוורטט. "המשחקים וההימורים והניחושים על 'כן רציני' ו'לא רציני' אינם העניין פה", הוא אומר, "גם לא הניחושים אם יתמודד או לא. אפילו אבו מאזן עצמו הוא לא הסיפור פה.

הסיפור הוא הדברים שהציג האיש, שעלולים לשכנע את אחרוני הפלסטינים שאין כל הצדקה לעמדות שמציג המחנה המתון. אם העולם אינו מעריך אדם שביצע את כל התחייבויותיו, ובעיקר הביא סדר ביטחוני לגדה המערבית, כנראה שאין טעם להמשיך ולתמוך בתהליך הזה".

 

לדברי אותו הגורם, ללא קשר לבחירות לנשיאות הרשות, אבו מאזן מתכוון בכל מקרה להמשיך בתפקידיו כראש אש"ף וכראש הפתח. הוא אף מודה כי הראיס היה מעדיף "להיפטר" מהכובע של נשיא הרשות ולהתמקד בבנייה של אש"ף, ואולי בעתיד לשוב ולנווט את המשא-ומתן, אם וכאשר יבשילו שוב התנאים - "אבל לא הייתי מציע לסמוך על זה ולומר שבסופו של דבר הראיס ימשיך להיות פה. אני לא בטוח באיזה תנאים זה יהיה ובאילו עמדות יחזיקו אבו מאזן ואש"ף עד אז".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. ההמונים לא מתדפקים על דלתות המוקטעה
צילום: AFP
פארס. הרחוב מבולבל
צילום: ירון ברנר
יום השנה למות ערפאת, בשנה שעברה
צילום: AFP
מומלצים