שתף קטע נבחר

הוותיקן שלא הכרתם: 'לבדוק חיים בכוכבים אחרים'

כנס מדעי שנערך במעוז הקתוליות נועד לבחון את האפשרות שאנחנו לא לבד. "השאלה אם יש חיים במקום אחר ראויה לבחינה", הסביר אחד הכמרים, שכבר טען בעבר: "אי אפשר להציב גבולות לחופש היצירה של אלוהים"

400 שנה אחרי שאנשי הכנסייה כלאו את גלילאו גליליי משום שהעז לטעון כי כדור הארץ הוא שמקיף את השמש ולא להפך, נערכה אתמול (יום ג') בוותיקן ועידה שמטרתה לבחון את האפשרות שיש חיים גם על פני כוכבי לכת אחרים, ולבדוק את ההשפעה שתהיה לכך על הכנסייה הקתולית. הייתה זו ההצהרה האחרונה במה שנראה כשינוי מתמשך בעמדת הכנסייה, שנחשבה בעבר לעוינת את המדע.

 

"השאלות על מקורות החיים ותהיות כמו האם חיים מתקיימים גם במקום אחר ביקום הן ראויות מאוד, ומצדיקות בחינה

רצינית", אמר חוסה גבריאל פונס, אסטרונום ומנהל מצפה הכוכבים של הוותיקן. פונס, כומר ישועי, סקר במסיבת עיתונאים שערך את תוצאותיה של ועידה בת חמישה ימים שנערכה בנסיכות בהשתתפות אסטרונומים, פיזיקאים, ביולוגים ומומחים נוספים.

 

הוא אמר כי האפשרות של חיים חיצוניים טומנת בחובה "משמעויות פילוסופיות ותאולוגיות רבות", אך הוסיף כי הכינוס התמקד בעיקר בהיבט המדעי ובשאלה כיצד ניתן להשתמש בשיטות שונות לצורכי מחקר.

 

כריס אימפליי, פרופסור לאסטרונומיה מאוניברסיטת אריזונה, אמר כי היה זה הולם שהוותיקן יערוך ועידה שכזו. "הן המדע והן הדת מציגים את החיים כתוצאה מיוחדת של יקום עצום שעל פי רוב אינו מכניס אורחים", אמר במסיבת העיתונאים. "יש קרקע פורייה לדיאלוג בין העוסקים באסטרוביולוגיה לאלה המבקשים להבין את משמעות הקיום שלנו ביקום ביולוגי". בכנס נטלו חלק 30 מדענים מארה"ב, צרפת, בריטניה, שוויץ, איטליה וצ'ילה, ביניהם כאלה שאינם קתולים.

 

כנסייה 2009: גם "המפץ" בא בחשבון

פונס עצמו סלל את הדרך לקיומה של הוועידה בשנה שעברה, כשדיבר בראיון לעיתון יומי בולט היוצא לאור בוותיקן על האפשרות שיש חיים מחוץ לכדור הארץ. הוא טען אז כי האמונה שברחבי היקום יש צורות חיים נוספות, אפילו של יצורים אינטיליגנטיים, אינה עומדת בסתירה לאמונה באל. "כיצד אנחנו יכולים לשלול את האפשרות שחיים עשויים היו להתפתח גם במקום אחר?", שאל בראיון. "איננו יכולים להציב גבולות לחופש היצירתי של אלוהים".

 

השקפות הכנסייה של רומא השתנו באופן ניכר במאות השנים שעברו מאז הוצא להורג הפילוסוף האיטלקי ג'ורדנו ברונו, משום שהעלה בין השאר את האפשרות שחיים מתקיימים גם על פני כוכבי לכת אחרים. הכמורה הבכירה בת-ימינו אף תומכת כיום באופן גלוי ברעיונות מדעיים כמו תאוריית "המפץ הגדול", המסבירים את היווצרות היקום.

 

האפיפיורים האחרונים ניסו להתמודד עם ההאשמות לפיהן הכנסייה עוינת את המדע, תדמית ששורשיה בפרשת גלילאו גליליי. בשנת 1992 קבע האפיפיור דאז, יוחנן פאולוס השני, כי הפסיקה נגד האסטרונום המפורסם הייתה שגיאה שמקורה ב"אי-הבנה הדדית בסיסית". בחודש שעבר נחנכה בנסיכות גם תערוכה לציון 400 שנה לתצפיות הראשונות שערך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנדיקטוס, פוֹן הוֹם
צילום: איי פי
מומלצים