שתף קטע נבחר

מזוז: במקרה של פיצול, כל שר יעשה כאוות נפשו

בעיצומה של הסערה סביב פיצול תפקידי היועץ המשפטי לממשלה, אמר הערב היועץ מני מזוז כי הפיצול טומן בחובו סיכונים רבים מאוד, ובהם פוליטיזציה של התפקיד. הוא טען כי המהלך לא יסייע למאבק בפשיעה, ואף יחליש אותו

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שב ותקף הערב (יום ה') את כוונת שר המשפטים, יעקב נאמן, לפצל את תפקיד היועץ. לדבריו, קיימת תמימות דעים בקרב כל בכירי מערכת המשפט בעשרות השנים האחרונות, לפיה "הפיצול כרוך בסיכונים רבים מאוד". הוא הזהיר מפני פוליטיזציה של התפקיד.

 

מזוז אמר כי "אין שום ספק שביום שאחרי הפיצול, והוא יהיה מאוד מהיר, נעמוד במצב שכל שר יעשה כאוות נפשו תוך התעלמות מוחלטת מחוות הדעת של היועצים המשפטיים בטכניקות שונות. חוות הדעת תתאם לרצונה של הממשלה, ואז ממילא לא יפריע לה שזו חוות דעת מחייבת". מזוז אמר כי "במדינת ישראל, הן ברמה של הממשלה והן ברמה של השרים והפקידים, אם לא אומרים להם אמירה נחרצת וברורה - הם יעשו כל מה שנכון בעיניהם על פי אינטרסים".

 

"אין לי ספק שהתוצאה המיידית של פיצול תוביל לא רק להחלשה מהותית במעמדו וביכולת תפקודו של היועץ המשפטי, אלא תוביל גם לפוליטיזציה של התפקיד", התריע מזוז. "היו בעבר ניסיונות למנות אנשים מקורבים כיועצים משפטיים לממשלה, והמחסום העיקרי העומד בפני הניסיונות האלה הוא סמכויות התביעה של היועץ המשפטי. בציבור מבינים שיועץ פוליטי המקורב לשלטון זה אסון.


מזוז הערב. "נקבל את שר המשפטים כראש המערכת" (צילום: גיל יוחנן)

 

"זה לא מקרה שבאופן כל-כך בולט ומובהק, כל אדם שלאורך חמישים או ארבעים השנים האחרונות מכיר את המערכת המשפטית מקרוב, כולם כאחד הצביעו לא רק על הבעייתיות הקשה ברעיון הפיצול, אלא על הסכנה המאוד מוחשית שלו. זאת, מתוך ההבנה הקרובה של תהליכי העבודה של הממשלה בחיים האמיתיים", אמר מזוז.

 

המאבק בפשיעה: "נחזור שנים אחורה"

מזוז דחה את טענת שר המשפטים נאמן, לפיה הפיצול יאפשר להתמודד באופן יעיל יותר עם הפשיעה הגואה. "איחוד סמכויות אכיפה בידי היועץ המשפטי לממשלה הוא חיוני וקריטי לצורך הפעלה משולבת של כל זרועות אכיפת החוק", הסביר. "שילוב הסמכויות מחייב גורם אחד, גורם-על שמכתיב את המדיניות ומטפל במחלוקות. ברגע שיהיה פיצול אנחנו נהיה במצב של חילוקי דעות, ובמקום מערכת שפועלת בקול אחד נראה מצב שהמערך הזה יקרוס בגלל מאבקי כוח".

 

היועץ ציין את פועלה של מערכת אכיפת החוק הנוכחית נגד הפשיעה, והזהיר מפני קריסתה. "נקודת המוצא הייתה שראשי

ארגוני הפשע הסתובבו ברחובות הערים כנסיכי העיר. המציאות היום היא שחלק ניכר מהם, ואף רוב משפחות הפשע, נמצאים מאחורי סורג ובריח, ומאות מחיילי ארגוני הפשיעה נמצאים מאחורי סורג ובריח", אמר. הוא ציין כי בשנתיים האחרונות נראה שיש הרתעה ותחושה ציבורית של מאבק אפקטיבי במשפחות הפשע, והסביר כי מה שהושג הוא תוצאה של הליך שיטתי של פעילות משותפת.

 

"ברגע שנסיר את הפונקציה הזאת, כל המערכת תקרוס", אמר מזוז. "אני רואה את התמונה בבהירות מבהילה - אם יהיה פיצול, כל המערך הזה שהגביר את שיתוף הפעולה בין הגורמים בחמש השנים האחרונות, כל המערכת הזאת בעיני תקרוס, תיתקע, ואנחנו נחזור אחורה הרבה מאוד שנים".

 

היועץ הזהיר גם כי "ייווצרו מחלוקות לגבי חוקיות של דברים, ולוואקום הזה שייווצר עקב הפיצול תיכנס המערכת הפוליטית. אז נקבל במקום היועץ המשפטי לממשלה את שר המשפטים, שהוא איש פוליטי, כראש המערכת המשפטית.

 

מזוז נגד התקשורת? "זו מניפולציה"

בפתח דבריו תקף את היועץ המשפטי לממשלה את הכותרת הראשית בעיתון "מעריב" על מתקפה שלו כביכול נגד העיתונאים, ואמר כי זו היתה "מניפולציה משוללת יסוד של דברים שהוצאו מהקשרם. אין ולא צפויה שום תוכנית לפגוע בעיתונות או להגביל אותה".

 

פרופ' מרדכי קרמיצר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה אמר כי אין מנוס מהקמת ועדה, שתדון בפיצול תפקידי היועץ המשפטי, משום ש"המצב הנוכחי בלתי תקין". "אני חושב שעצם העובדה שהיועץ המשפטי מפקח על התביעה הוא לא דבר אידיאלי, ויש צורך לתת לזה מענה. הטיעונים שלי הם מאוד פשוטים לטובת ההפרדה. אני חושב שיש הבדל בין הייעוץ לבין התפקיד של התביעה. שני התפקידים האלה של ייעוץ ושל תביעה פלילית הם תפקידים שונים, ולכן זה לא חייב להיות וזה לא מובן מאליו ששני התפקידים האלה צריכים להתכנס דרך אדם אחד".

 

לדברי קרמניצר, "היועץ המשפטי צריך להיות עצמאי ובלתי תלוי לפחות כמו שופט. לא יכול להיות שמי שיגיש כתבי אישום נגד שרים ימונה על ידי הממשלה. לא מתקבל על הדעת שהיועץ המשפטי לממשלה בעת ובעונה אחת גם מייעץ להם וגם נותן הוראות לפתוח בחקירות נגדם, לאשר נגדם האזנות סתר וכו'".

 

הפרופ' רות גביזון אמרה כי "מערכת אכיפת החוק צריכה להיות עקרונית כפופה לממשלה, אבל אין ספק ששר המשפטים צריך להיות מעורב במאבק בפשיעה. עם זאת, הוא אינו צריך להיות מעורב בהחלטות ספציפיות נגד בכירי השלטון".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר בשבוע שעבר בשיחות סגורות כי יקבל הכרעה בנושא פיצול סמכויות היועץ "על-פי לוח הזמנים שלי ולא על-פי לחצים חיצוניים". שר המשפטים יעקב נאמן הגן אתמול בתקיפות על היוזמה לפיצול הסמכויות והבהיר כי אינו פועל ממניעים פוליטיים. הוא תקף את פרקליט המדינה לדור והיועץ המשפטי לממשלה מזוז, אשר מתנגדים לתוכניתו, וטען כי השניים "הפכו לכלי משחק בידי הפוליטיקאים".

 

הוועדה לאיתור היועץ המשפטי לממשלה עדיין לא הצליחה להגיע להסכמה בנוגע לזהותם של שלושה מועמדים להחלפת מזוז, שיסיים בסוף ינואר את תפקידו. בעקבות המבוי הסתום הזה, ייתכן שימונה למזוז מחליף זמני עם תום כהונתו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזוז. "נחזור שנים אחורה במאבק בפשיעה"
צילום: גיל יוחנן
פרופ' גביזון. "שר המשפטים צריך להיות מעורב בפשיעה"
צילום: חיים צח
מומלצים