שתף קטע נבחר

האישור לניתוח התעכב, חולה מעזה בן 25 מת

סמיר אל-נדים, חולה לב מרצועת עזה, היה אמור להגיע לניתוח בשכם לפני כחודש. הייתה לו גם חוות דעת מרופא ישראלי שמדגישה את חומרת מצבו. האישור התעכב. אל-נדים יצא באיחור לניתוח, ומת כעבור יום

חוות דעת רפואיות, פניות ארגונים הומניטריים ובקשות רשמיות ודחופות - כל אלה לא הועילו לסמיר אל-נדים, חולה לב פלסטיני בן 25 - שאולי היה חי היום, אלמלא "נפל בין כסאות" המנגנונים העוסקים בפינוי חולים מרצועת עזה לישראל או לגדה המערבית. במפקדת התיאום והקישור בעזה ובשב"כ מגלגלים את האחריות בפרשה זה על זה, וטוענים כי התנהלותם הייתה ללא דופי.

 

לפני כחודש, פנתה משפחת אל-נדים לישראל בבקשה לאפשר את יציאתו של סמיר לניתוח לב בשכם. המשפחה הגישה טפסים דרך ועדת התיאום הפלסטינית, ובשל דחיפות המקרה - גם דרך עמותת "רופאים לזכויות אדם". הפנייה התקבלה במפקדת התיאום והקישור ומשם נמסר למשפחה אין בכוונת ישראל להתייחס לבקשות שמגישים ארגוני זכויות אדם, אלא רק לאלה שמגישה הוועדה הפלסטינית. בשל כך, לא נלקחה בחשבון פניית "רופאים לזכויות אדם", שבה נכלל דו"ח של רופא ישראלי מבית החולים "שיבא" בתל השומר, הקובע כי מצבו של אל-נדים קריטי ואינו סובל דיחוי.

 

בקשתה של משפחת אל-נדים אושרה 23 ימים לאחר שהוגשה. אל-נדים הובהל לבית החולים בשכם, אולם מת יום לאחר מכן. ד"ר יאסר אבו-צפיה סיפר ל-ynet כי אל-נדים הגיע לבית החולים במצב קשה מאוד שבו לא ניתן היה לנתחו. "הוא סבל מחום גבוה מאוד, דלקת חריפה בשני מסתמים בלב, אי ספיקת לב ומכשל כלייתי", אמר הרופא הפלסטיני. לדבריו, הסיבה העיקרית להידרדרות במצבו של אל-נדים, היא היעדר טיפול ראוי ברצועת עזה והעובדה שהועבר לטיפול בשכם באיחור רב.

 

"רופאים לזכויות אדם": למה מחרימים אותנו?

אחיו של סמיר אל-נדים - איאד - סיפר כי לבתי החולים ברצועת עזה לא היה את הציוד הנדרש כדי לטפל באחיו. "לאחי היו שלושה ילדים: שתי ילדות בנות ארבע ושנתיים, ותינוק בן שנה. עכשיו אנחנו צריכים לדאוג להם. נכון שהחיים בידי אללה, אבל לעיכוב היה תפקיד גדול במותו של אחי".

 

בארגון "רופאים לזכויות אדם" דורשים לחקור את התנהלות מפקדת התיאום והקישור ולמצות את הדין עם האחראים לטיפול הרשלני בפנייה. במכתב שהופנה לראש מפקדת התיאום בעזה, אלוף-משנה משה לוי, כתב הארגון כי "מדובר במקרה טרגי, שייתכן שהיה אפשר למנוע לולא החרם המוטל על ארגוני זכויות האדם". "רופאים לזכויות אדם" מטפל כיום ב-29 חולים ברצועת עזה אשר העברתם לטיפול בישראל או בגדה המערבית מתעכב עקב איטיות העבודה בשב"כ ובמפקדת התיאום והקישור. בין החולים, חמישה חולי סרטן וחולי לב שמצבם מוגדר קשה.

 

מתאם פעולות הממשלה בשטחים מסר בתגובה: "מנהלת התיאום והקישור בעזה מכחישה כל ניסיון לדמות מצב של 'ניתוק קשר' בינה לבין ארגוני זכויות האדם הישראליים, ואת הניסיון לקשור טענות אלו למותו של סמיר אל-נדים. פנייתה של משפחת אל-נדים הועברה לטיפול גורמי הביטחון. מיד עם קבלת האישור בעניינו, תואם מעברו לבית החולים בשכם. כל טענה המנסה לקשור את אופן הטיפול בבקשה עם מותו של אל-מדים - היא ניסיון ציני ולא אתי לנצל את מותו כדי לנגח את פעילות מנהלת התיאום והקישור בעזה".

  

השב"כ מסר בתגובה: "בקשת מפקדת התיאום והקישור הגיעה לראשונה ב-12 באוקטובר, ויומיים אחר-כך הועברה התייחסותינו לבקשה. טיפול השב"כ בבקשה בוצע במהירות וללא דופי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איאד אל נדים
אל-נדים. לא התייחסו לחוות הדעת
צילום: איאד אל נדים
מומלצים