שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הומו קומבוסטאנס – האדם ההוגה השורף

מהבערה ספוראדית של כמויות קטנות של עץ חי עברה הציביליזציה התעשייתית לשריפה בקנה מידה אדיר של דלק מחצבי. זוהי הפרקטיקה הטכנולוגית שכוננה אותו והיא שמגדירה גם עתה את הממשק שבין האדם למערכות הטבע תומכות החיים שעליהן הוא נשען – ושאותן הוא מכלה בנחישות רבה כל כך

הומו סאפיינס קומבוסטאנס ("האדם ההוגה השורף") הוא השם שאני מציע לתת לתת-המין של הומו סאפיינס שהתפתח במהלך ה"אנתרופוקן" - ("עידן האדם" על פי קרוצן וסטורמר), כלומר מאז תחילת המהפכה התעשייתית.

 

המושג מדגיש שהמהפכה התעשייתית התבססה, ביסודה, על שינוי דרמטי באופן השימוש באש. מהבערה ספוראדית של כמויות קטנות של עץ חי עברה הציביליזציה התעשייתית לשריפה בקנה מידה אדיר של דלק מחצבי – פחם, נפט וגז טבעי.

 

שריפה כזו אינה יכולה להיראות עוד כמרכיב טכני שנלווה לעידן המודרני. היא הפרקטיקה הטכנולוגית שכוננה אותו והיא שמגדירה גם עתה את הממשק שבין האדם למערכות הטבע תומכות החיים שעליהן הוא נשען – ושאותן הוא מכלה בנחישות רבה כל כך.

 

הבלוג הומו קומבוסטאנס נולד מתערובת של דאגה עמוקה, זעם וחזון.

 

דאגה כי שינוי האקלים שמתחולל סביבנו מציב בפני המין האנושי איומים אקוטיים בסדרי גודל שלא נודעו מעולם. רעב וצמא, הצפות וסופות, עוני מחפיר ומחלות, הגירה כפויה של מיליוני פליטים סביבתיים – כל אלה אינם עוד תרחיש ממציאות מקבילה או מדע בדיוני עתידי. הם המרכיבים של מה שטוני בלייר, ביל קלינטון, דזמונד טוטו ורבים אחרים כינו לאחרונה האיום מספר אחד על שלום העולם במאה ה-21.

 

זעם על הטמטום ותאוות הבצע שיצרו את המשבר הזה ומעכבים כעת את הפעולה הגלובלית הנדרשת לפתרונו. הצורה שבה ביזבזנו במאה ה-20 ובתחילת המאה ה-21 כמויות עתק של מים, מזון, אנרגיה ומינרלים, ואי השיויון הפושע בין ובתוך עמים שנלווה לבזבוז הזה, ייראו מן הסתם למי שילמד אותם בעתיד ככרוניקה הזויה של קוצר ראות ועיוורון. דמדומי ציוויליזציה שלא תפסה בעוד מועד לאן היא מוליכה את עצמה.

 

חזון כי אף פעם לא מאוחר מדי. מרחב הפעולה שבין הכחשה של משבר האקלים – המצב שבו היתה רוב אוכלוסית העולם עד לאחרונה – לבין הייאוש מהיקפיו ומאפיו חובק הכל , עדיין מאפשר כמה דברים.

 

הבלוג יביא מאמרים ופרקים מספרים (ותגובות עליהם), תמונות, קטעי וידאו, מידע (ופרשנות עליהם), לינקים וקישורים לבלוגים ואתרים ורשתות שענינם משבר האקלים והתתמודדות מולו. הדגש – ישראל והמזרח התיכון – אזור שרוב האוכלוסיות שחיות בו תרמו יחסית מעט להיווצרות הבעיה אבל עומדות לשלם מחיר יקר בגלל תוצאותיה. הפרספקטיבה תמיד גלובלית, כולל ההשלכות הצפויות מן המשבר על מהלך האבולוציה האנושית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים