שתף קטע נבחר

זירת הקניות

והרי התחזית: החורף יהיה גשום מהממוצע

השירות המטאורולוגי פירסם את התחזית העונתית לחודשים דצמבר-ינואר-פברואר וחוזה שהחורף יהיה גשום מהממוצע. עם זאת, מנהל תחום שיפור החיזוי מוסיף הסתייגות: צריך לזכור שלמרות הכל, ההצלחה שלנו היא רק בסביבות 60 אחוז

הקץ לדאגות במשק המים? לא בטוח: תחזית המשקעים לחורף הקרוב קובעת כי בחודשים הקרובים אנו צפויים לכמויות גשם גדולות, והחורף הקרוב יהיה גשום מהממוצע - כך עולה ממודל החיזוי העונתי של השרות המטאורולוגי שפורסם היום (ב').

 

בשירות המטאורולוגי ציינו כי התחזית מתייחסת לכמות המשקעים המצטברת של שלושת חודשי החורף הקרובים בלבד (דצמבר-ינואר-פברואר), וכי הממוצע הרב-שנתי לחודשים אלה מורכב מנתונים שנאספו ב-30 השנים האחרונות (1978-2008). ממוצע זה עומד על כ-340 מ"מ גשם.

 

התחזית העונתית מבוססת על 21 תחנות המדגם הארצי, המייצגות את ישראל מהצפון, ועד קו באר שבע בדרום. בשירות המטאורולוגי ציינו כי בשל העובדה שהתחזית מורכבת מממוצע ארצי, אין בה התייחסות לאזורים או מוקדים מסוימים בארץ. במלים אחרות, לא ניתן לחזות היכן ירד הגשם, ולפיכך גם לא להעריך כיצד הוא ישפיע על מאזן משק המים.

  

ד"ר יואב לוי, מנהל תחום שיפור מערכות חיזוי בשירות המטארולוגי, הסביר בשיחה עם ynet כי התחזית העונתית על ישראל מורכבת מנתונים שנאספים מכל העולם. "אנו בוחנים את הקשר בין כל מיני פרמטרים בעולם לבין הגשם שיירד אצלנו. אלו קשרים סטטיסטיים בלבד, המנסים לחזות את גשמי העונה", הבהיר.

 

לוי ציין כי מדובר על מאות אלפי מספרים ונתונים הנלקחים מנקודות שונות על פני הגלובוס, בגבהים שונים ובמקומות מגוונים, ובעזרתם מנסים לחזות מה יתרחש באזורינו.

 

התחזית האירופית: חורף גשום ב-20 אחוז מהממוצע 

ואכן, לאחרונה פורסמה התחזית של השירות המטאורולוגי האירופאי, ולפיה קיימת הסתברות של 70 אחוז שכמות המשקעים המצטברת בחודשים אוקטובר עד מרס תהייה גבוהה בכ-20 אחוז מהממוצע הרב-שנתי בצפון הארץ ובמרכזה. מחברת "מטאו-טק" נמסר כי על פי המודל האירופי, כמות המשקעים הצפויה בתל אביב למשל, תהיה כ-650 מ"מ ובצפת כ-850 מ"מ. כמו כן, לפי התחזית במרבית חודשי החורף יהיו כמויות המשקעים מעל הממוצע.

  

עוד נמסר מ"מטאו-טק", כי המודל האירופי חוזה גם את המשך תופעת אל-ניניו (עלייה חריגה בטמפרטורת פני הים) במרכז האוקינוס השקט. "מנסיונינו בעבר, אנו ערים לכך כי תופעה זו גורמת לריבוי משקעים בעונת החורף באזורינו, וכן בקליפורניה שבמערב ארצות הברית".

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

"הסיבה שבגללה אנו בודקים רק את שלושת החודשים הללו נעוצה בעובדה שהם חודשי חורף מובהקים יותר", הסביר לוי. בעבר נהגו בשירות המטאורולוגי לבחון גם את החודשים נובמבר ומרס, אך חודשים אלו נחשבים עדיין לחודשי מעבר ששונוּת המשקעים בהם גדולה מאוד. 

 

האם ההתמקדות בחודשים הללו שיפרה את אחוזי ההצלחה של החיזוי? לוי מסייג: "צריך לזכור שלמרות הכל, ההצלחה שלנו היא רק בסביבות 60 אחוז. לא הייתי ממליץ להתייחס לזה כאל משהו ודאי". הוא ציין כי בשנים עברו אף נאלץ השירות המטאורולוגי לפרסם במהלך עונת הגשמים תיקון לתחזית העונתית, כאשר הגשמים בוששו לבוא.

 

מומחים: המאגרים ריקים; הסכנה טרם חלפה

האם אפשר להירגע? אנשי המקצוע ממהרים להזהיר מפני שאננות. הם אומרים כי המפלס במאגרי מי התהום כה נמוך, שגם חורף שופע גשמים לא יסיר מעלינו את חרב הבצורת.

  

נתוני אוקטובר של רשות המים מלמדים כי המפלס באגן ירקון-תנינים - מאגר המים המרכזי באקוויפר ההר המערבי האחראי על אספקת כשליש מכמות המים השפירים למשק המים בישראל - ירד במהלך החודש מתחת לקווים האדומים. באזורים מסוימים אף הגיע אגן ירקון-תנינים לרום הנמוך ביותר שנמדד בו אי פעם.

 

באקוויפר החוף המצב אינו טוב יותר; גם שם נמדדה ירידה במפלס במהלך החודש. בחלקים המרכזיים והדרומיים של אקוויפר החוף הסתכמה כמות המשקעים בשנה ההידרולוגית הנוכחית בכ-70 אחוז מהממוצע. הדבר לא סייע להתאוששות המפלסים שעל פי הנתונים ירדו כבר בתחילת השנה מתחת לקווים האדומים.

 

בכנרת עומד המפלס על 214.29 מטרים מתחת לפני הים - רק 5.49 מטר מתחת לקו האדום העליון. מסיכום השנה ההידרולוגית (שמסתיימת בימים אלה) עולה כי בתום חמש שנים שחונות איבדה הכנרת כמעט חמישה וחצי מטרים ממפלסה. לשם השוואה, באפריל 2004 עמד המפלס על רום של מינוס 208.90 מטרים. נפח המים הזמינים בסיכום השנה ההידרולוגית הוא 175 מיליון מ"ק - הרבה פחות מהממוצע שהוא 380 מיליון מ"ק. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוד רגע כאן. אילוסטרציה
צילום: AFP
מומלצים