שתף קטע נבחר

דו"ח הכנסת: מדיניות המסים הגדילה אי-השוויון

הדו"ח, המוצג לקראת יום העוני, חושף נתונים קשים: אי-השוויון בישראל הוא מהגבוהים במדינות המפותחות, 3 העשירונים העליונים נוגסים בכ-1.2% נוספים מעוגת ההכנסות, בהשוואה ל-1998. חלקם של 3 העשירונים הנמוכים בעוגה ירד ב-1.1%

מדיניות המסים של ממשלות ישראל תרמה לגידול באי-שוויון בישראל כך קובע בין השאר דו"ח של מחלקת המחקר של הכנסת (הממ"מ) המוצג לקראת יום העוני שיצויין מחר (ג') בכנסת. ועדות הכנסת ידונו בתת-עסוקה בקרב עולים, בדו"ח העוני וזכויות אדם של החיים בעוני.

 

הדו"ח חושף נתונים קשים, על פיו אי-השוויון בישראל הוא מהגבוהים במדינות המפותחות. "ישראל במקום החמישי במדד הג'יני (מדד הבודק את מידת אי-השוויוניות בהתפלגות ההכנסות) בקרב המדינות המפותחות" מציין הדו"ח.

 

בנוסף נכתב כי שלושת העשירונים העליונים נוגסים כיום בכ-1.2% נוספים מעוגת ההכנסות, בהשוואה לשנת 1998. מאידך החלק של שלושת העשירונים הנמוכים בעוגה ירד ב-1.1%. כמו כן, בשנת 2008 היו בישראל 420,100 משפחות עניות, מתוכן 783,600 ילדים. 

 

שליש מהירושלמים עניים

מהדו"ח עולה כי כ-32% מהאוכלוסיה בירושלים עניה, לעומת 12% מתושבי תל אביב, וכי תחולת העוני בישראל היא הגבוהה ביותר בקרב המדינות המתועשות, ה-OECD, (לפי הגדרת עוני של 50% מההכנסה החציונית במדינה) - בישראל 20% מהאוכלוסיה מוגדרת עניה לעומת 10% ממוצע במדינות ה-OECD.

 

הדו"ח קובע כי אחת הסיבות לעוני המתגבר בישראל היא שיטת המיסוי. הפער המתרחב נובע ממיסוי רגרסיבי עקיף בתוצר בישראל (17.7%), מס הגבוה משמעותית לעומת הממוצע במדינות המפותחות (10.4%).

 

בנוסף, רק 10% מהטבות המס הן במיסוי עקיף לעומת רוב המדינות המפותחות בהן קיים מע"מ מופחת על מגוון מוצרי יסוד. "בשנת 2009 מגמה זו אף הוחרפה", גורס הדו"ח, "לראשונה בתולדות המדינה צפי ההכנסות ממיסוי עקיף ורגרסיבי (89.1 מיליארדי שקלים) עולה על צפי ההכנסות ממיסוי ישיר ופרוגרסיבי (84.8 מיליארדי שקלים)".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(אילוסטרציה)
צילום: צביקה טישלר
מומלצים