שתף קטע נבחר

פשרה: המאגר הביומטרי יידחה בשנתיים

חוק המאגר הביומטרי שעורר התנגדות בשל חשש לפגיעה בפרטיות יובא להצבעה, אך יישום והקמת המאגר יידחו בשנתיים לאחר קיום פיילוט במסגרתו אזרחים יבחרו אם לספק טביעות אצבע ותמונות פנים למאגר ממשלתי

הוועדה המיוחדת שדנה בנושא המאגר הביומטרי והתכנסה היום (ג') במשרד ראש הממשלה תחת ניהולו של מזכיר הממשלה, צבי האוזר, החליטה לפני זמן קצר לדחות בשנתיים את יישום החוק הביומטרי.

 

 

מה זה מאגר ביומטרי?

על פי הצעת חוק המאגר הביומטרי, תעודות זהות אלקטרוניות יחליפו את תעודות הזהות הנוכחיות מנייר, ויכילו טביעות של שתי אצבעות ותמונות ממוחשבות של הפנים של כל אזרחי המדינה. סעיף 10, השנוי במחלוקת, קבע גם כי יוקם מאגר ממשלתי עם כל הנתונים הללו, על מנת להקל בזיהוי של אנשים שאינם נושאים תעודה, וכן למנוע הוצאת

תעודות כפולות והתחזות. אזרח שלא ימסור טביעת אצבע ולא יצטלם - לא תונפק לו תעודת זהות.

 

המתנגדים למאגר טענו כי הוא מהווה פגיעה בפרטיות של אזרחים ומאפשר לעקוב אחריהם, וכי הוא עשוי לדלוף, בדומה למאגר מרשם האוכלוסין שזמין להורדה ברשת, וכי אין שני לו בעולם המערבי.

 

לדברי המתנגדים, מאגרים דומים שקיימים בעולם אוסיף מידע על עבריינים, תיירים ומבקרים מחוץ למדינה (כמו בארצות הברית), ובכל מקרה - אין מאגר חובה לכלל האזרחים במדינות מערביות. לחוק מתנגדים, בין השאר, מומחים לאבטחת מידע ומדענים ידועי שם.

 

מאיר שטרית, שקידם את החוק עוד בתקופתו כשר הפנים, ובהמשך כיושב ראש וועדת המדע של הכנסת, טען כי יש מאגרים רגישים מזה במדינת ישראל, בהם מאגרים רפואיים, וכן מאגרים של המוסד והשב"כ שלא זלגו, וכי המאגר הביומטרי יישמר מכל משמר. על המתנגדים אמר בתקשורת, כי הם מנסים להפחיד את הציבור ולמכור לו שקרים.

 

פיילוט של שנתיים

על פי הפשרה שהושגה, יתחיל פיילוט שיאפשר לכל ישראלי המבקש תעודת זהות או דרכון מתקדם - להצטרף למאגר. ישראלים אשר לא יחפצו בכך - לא יכנסו למאגר, ויקבלו תעודות רגילות. זאת, לאחר שהחוק יובא לקריאה שניה ושלישית בכנסת עם הסתייגות. יש לציין כי גם בנוסח הנוכחי, נקבע כי החוק יוחל על כל האזרחים רק לאחר תקופת נסיון בת מספר חודשים.

 

במסמך ההסכמות כתוב כי "הכללתו של אדם במאגר המידע הוולנטרי תעשה אך ורק לאחר קבלת הסכמתו להכנסת נתוניו למאגר הביומטרי, ואם סירב - לא תפגע זכות מזכויותיו החוקיות". אם כי לא מצויין במפורש כי יקבל תעודת זהות או דרכון ביומטרים ללא כניסה למאגר.

 

החוק היה אמור לעבור אמש (ב') בקריאה שניה ושלישית לאחר שאושר בוועדת המדע, בראשות שטרית, אולם ההצבעה נדחתה לאחר התערבות ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

  

מטרת הפיילוט, ככל הנראה, היא לבחון את יכולת האבטחה של המאגר על ידי הרשות שתוקם לצורך כך. כמו כן, בתקופת הפיילוט יוכלו לבדוק במשרד הפנים את מידת ההיענות של הציבור למסור מרצונם את טביעות האצבע.

 

איתן: "אני מברך על המהפך"

ההסכמה בנושא הושגה לאחר מאבק של השר מיקי איתן ושל מומחים בתחומי אבטחת מידע, שהתנגדו לפגוע בפרטיות. "לאחר מאבק של חודשים ארוכים, התברר שהטענות שהשמעתי בתחילה הוכחו כנכונות. אני מברך על המהפך שהתחולל בעמדת הממשלה. עדיף היה לבטל לגמרי את המאגר, אך גם הפיתרון שמסתמן, טוב יותר מהמצב ממנו

חששתי בתחילת השבוע", אמר איתן.

 

בפגישה היום השתתפו האוזר, השרים איתן ומשה יעלון, שר הפנים, אלי ישי, שר הרווחה יצחק הרצוג, וחברי הכנסת דוד רותם וזאב אלקין.

 

שר הפנים לשעבר ויושב ראש ועדת המדע בהווה, ופטרונו של החוק, ח"כ מאיר שטרית סירב להגיב על הפשרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשנתיים הראשונות: מי שירצה - יצטרף
צילום: Techvibe.co.il
מומלצים