שתף קטע נבחר
צילום: לע"מ, ארכיון מונוסון

לוד, אחרי המלחמה

הצצה אל העבר: הריסותיה של העיר לוד לאחר מבצע דני וגירוש תושביה ב-1948. בואו לצפות

"מצריח הפיקוח הגבוה של המלון בשדה התעופה יכולתי לראות את חיל הרגלים והשריון המתקדם תחת מסך עשן... העיר הופגזה בכוח רב יותר מאשר בכל התקפה מצד צבא ישראל עד כה... מן הצד הישראלי מתברר שזה היה המבצע המוצלח ביותר שתוכנן מבחינה אסטרטגית וטקטית שראינו עד כה בארץ... מבחינה טריטוריאלית מהווים כיבוש שדה התעופה וההתקדמות הנמשכת יתרון גדול לצבא ישראל. הם מקצרים את חזית תל אביב ומסלקים סכנה מתמדת של הסתערות מצד משולש רמלה-לוד" (עיתון ידיעות אחרונות, 11.7.1948)

 

בסרטון שלפניכם, פרי מצלמתו של פרד מונוסון, מסייר הנדבן היהודי-אמריקאי בעיר לוד הכבושה שאחרי מלחמת יום העצמאות.  אם יש בידכם מידע נוסף על הסרטון והדמויות המופיעות בו, כתבו תגובה ושתפו את כולם.

 

ב-9 ביולי 1948 נפתח מבצע דני, לכיבוש הערים לוד-רמלה שעל עורק התחבורה הראשי בין תל אביב לירושלים. באזור שלט הלגיון הירדני, שאיים על התנועה של הכוחות הישראלים בדרך בורמה. המבצע, עליו פיקדו יגאל אלון וסגנו יצחק רבין, היה הנרחב ביותר של צה"ל עד אותה עת, והפעם הראשונה שהופעלה יחידת הטנקים. בעיתון ידיעות אחרונות של ה-13 ביולי דיווחו: "השריון העברי והטנקים העבריים פלטו אש אכזרית משני הצדדים. הערבים נבהלו. אש עברית כזאת טרם טעמו את טעמה".  

 

ב-13 ביולי 1948 נכבשה לוד. רוב תושביה הערביים, כ-30 אלף במספרם, נמלטו או סולקו מבתיהם בפקודת גירוש מעוררת מחלוקת שהוציא צה"ל. את מקומם תפסו עולים חדשים, שהתיישבו בבתים הריקים בעיר החרבה, על אף הנזקים שספגו מבניה ותשתיותיה. שדה התעופה של העיר נתפס אף הוא בידי הצבא במבצע דני, ובנובמבר 1948 נפתח מחדש. על כך דיווח ידיעות אחרונות ב-28 בנובמבר: "זה השער, עולים יבואו בו. והיום הגיע ללוד המטוס הראשון ישר ממינכן. הטיסה ארכה 13 שעות בלבד. נתקיים בנו הפסוק: 'ואסע אתכם על כנפי נשרים'". 

 

מי אתה פרד מונוסון?

בשבועות הבאים נציג בפניכם סרטונים בלעדיים נוספים מתוך אוסף סרטיו של פרד מונוסון. מי היה מונוסון? באילו נסיבות צילם את האירועים החשובים ביותר בתולדות המדינה לפני הקמתה ובשני העשורים הראשונים שלה? כיצד ניצל ארכיון סרטיו ברגע האחרון מהשמדה? את התשובות לשאלות אלה ואחרות וחשיפה של סרטיו הצבעוניים הנדירים כינס הבימאי אבישי כפיר (מנהל ארכיון מונוסון) לכדי סרט תעודי בשם "אני הייתי שם בצבע" (סרטם של אבישי כפיר ויצחק רובין). למידע נוסף אודות הסרט - לחצו כאן.

 


 

אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

 

                         לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet 


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרד מונוסון, לוד 1948
באדיבות ארכיון מונוסון
במהלך מבצע דני
באדיבות אוצר תמונות הפלמ"ח
העיר לוד
צילום: לע"מ
מומלצים