שתף קטע נבחר
צילום: לע"מ, ארכיון מונוסון

על חומותייך עיר דוד

מבט אל ירושלים של 1949 והלוחמים המוצבים בה. בואו לצפות

חזית ירושלים היתה הגזרה הקשה ביותר בקרבות מלחמת יום העצמאות. בהגנה ובלחימה השתתפו לא רק לוחמי המחתרות, אלא גם נערים צעירים במסגרת גדודי הנוער. נערים מגיל 12 עזרו בביצורים, בהברחת תחמושת ובקשר. צעיר הנופלים בקרבות היה ניסים גיני, שחויל לאחר מותו, והוא בן עשר בלבד. בהסכמי שביתת הנשק בין ישראל לירדן (23 במרס 1949) אשר סיימו את מלחמת העצמאות, נקבעו חילופי שטחים בין הצדדים, חידוש תנועת הרכבת לירושלים, חופש תנועה בכביש לטרון, גישה חופשית של ישראל להר הצופים ולמקומות הקדושים בעיר העתיקה בירושלים ועוד; אך רוב סעיפי ההסכם לא נשמרו.

 

הסרטון שלפניכם צולם במהלך סיור שערך פרד מונוסון בירושלים, ככל הנראה בשנת 1949, לאחר תום מלחמת העצמאות. הנדבן היהודי-אמריקאי טייל ברחובות העיר המחולקת שבליבה חומה, ונפגש עם לוחמים שהוצבו בה. מזהים את האנשים המופיעים בסרטון? כתבו תגובה ושתפו את כולם.

 

 

מי אתה פרד מונוסון?

בשבועות הבאים נציג בפניכם סרטונים בלעדיים נוספים מתוך אוסף סרטיו של פרד מונוסון. מי היה מונוסון? באילו נסיבות צילם את האירועים החשובים ביותר בתולדות המדינה לפני הקמתה ובשני העשורים הראשונים שלה? כיצד ניצל ארכיון סרטיו ברגע האחרון מהשמדה? את התשובות לשאלות אלה ואחרות וחשיפה של סרטיו הצבעוניים הנדירים כינס הבימאי אבישי כפיר (מנהל ארכיון מונוסון) לכדי סרט תעודי בשם "אני הייתי שם בצבע" (סרטם של אבישי כפיר ויצחק רובין). למידע נוסף אודות הסרט - לחצו כאן.

 


 

אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

 

                         לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet 


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מונוסון ולוחמים
באדיבות ארכיון מונוסון
אנציקלופדיה בלבד!! אני הייתי שם בצבע פרד מונוסון הכותל המערבי ירושלים קבר רחל בית לחם
באדיבות ארכיון מונוסון
מומלצים