שתף קטע נבחר
צילום: גבי מנשה

אשתך סיימה חופשת לידה? עכשיו תורך

במקום לחלק את חופשת הלידה בין אמא לאבא - מה דעתכם להוסיף חופשת לידה נוספת - לאבות בלבד? ציונה קניג-יאיר, נציבת שיוויון בעבודה במשרד התמ"ת, עם יוזמה חדשה שתביא לדעתה את השינוי האמיתי. ריקי כהן מנסה לברר אם זה טוב או רע לאמהות, לאבות ולתינוקות

היה זה אחר צהריים אפרורי ורגיל בשבוע שעבר, כשבשורת המהפכה יצאה מהכנסת בירושלים. במסגרת כנס השדולה החדשה לקידום תעסוקת נשים ואמהות בפרט בשוק התעסוקה, שהקימה ח"כ אורית זוארץ (קדימה), נשמעו בשורות שיגרמו לכמה גברים צמרמורת כנראה, ולנשים - תקוות גדולות.

 

חופשה לאבות בלבד

אמהות והדילמות שלהן הפכו למוצר חם בסדר היום הציבורי. המדיה אוהבת אותן, האינטרנט בוודאי, שגרירת האמהות הבדיונית, אנסטסיה מיכאלי, יודעת שזה מביא שערים בעיתוני נשים, אבל מה עם תשובות לשאלות שכבר נמאסו על כולם? נושא שוויון בין גברים לנשים בטיפול בילדים, יודעת כל מי שהייתה לאם, הוא חומר הנפץ של המעמד הבינוני. רק לפני שבועיים הקדיש לנושא הזה אחד המוספים הכלכליים מוסף מיוחד, ובו עדויות של גברים ונשים המעידים שמדובר במלחמה הכוללת נפגעים. כשמצד אחד המשבר הכלכלי והמרדף אחרי שיפור ברמת החיים, ומצד שני, לחץ של נשים לאזן את התפקוד בבית, ברור שיש כאן הזדמנות להיות חלק משינוי בעודו מתרקם.

 

ציונה קניג-יאיר, נציבת שיוויון בעבודה במשרד התמ"ת, הייתה אחת הדוברות המרשימות בכנס הזה. שתי בשורות היו לה שהיו לשיחת הכנס: הראשונה היא יוזמה שלה ושל מנכ"ל התמ"ת לבטל את יוזמת הארכת חופשת הלידה שנמצאת בחקיקה, ובמקומה להעביר חוק הקובע כי בן הזוג יצא לחופשת לידה נוספת של כמה שבועות מיד עם שובה של האם לעבודה. החופשה הנוספת הזו תינתן רק לבן הזוג והאם לא תוכל להאריך איתם את חופשת הלידה שלה. היוזמה השנייה מבקשת להנהיג תרבות עסקית וחברתית שבה פעמיים בשבוע ייצאו אבות עובדים ממקום העבודה בשעה מוקדמת כדי להיות עם משפחתם.

 

"כדי שנשים יוכלו להישאר שעות נוספות, צריך שיתוף פעולה של הגברים והאבות, כדי שיוכלו אולי לעבוד מהבית, ולהתקדם בשוק העבודה", אמרה קניג-יאיר בנאומה בכנס. "זו יוזמה שנמצאת ממש בהתחלה", מודה קניג-יאיר בשיחה טלפונית בנושא. "זו יוזמה שלנו בנציבות וצריך לראות מי יתמוך בזה. אני רוצה שמשרד ממשלתי יקח את זה על עצמו.

 

"השינוי צריך לבוא משני הצדדים. אחריות צריכה לבוא מההתחלה. זה הוכיח את עצמו במדינות אחרות. ברגע שיוצרים מחויבות לגברים מהתחלה, יוצרים אותה גם להמשך. כך נשים תוכלנה להתקדם בעבודה. אלה לא שנות השבעים שנשים עובדות במשרה חלקית. נשים עובדות במשרה מלאה, וגם עושות ילדים, וכמו שמתחלקים בשוק העבודה יש להתחלק במטלות המשפחה".

 

חקיקה כופה נורמה חברתית

לגבי משך התקופה שבה יהיו הגברים/בני הזוג בחופשת לידה היא אומרת, "אני מעריכה שזה ייקח שבועיים-שלושה. הלוואי וזה יהיה ארוך. נתחיל במשהו כזה. היום מעט מאוד גברים לוקחים חופשת לידה. זו רשות וככה אי אפשר לעשות שינוי. ברגע שיהיה מצב שבו אם האמא לא תוכל לקבל את החופשה הנוספת, אלא רק האבא ואחרת ביטוח לאומי לא ישלם על התקופה הזו - אז נראה שינוי".

 

את לא היית מעודדת את בעלך לקחת חופשת לידה?

"אני חושבת שהרבה גברים לא יקחו את זה. חבל, אני חושבת שהרבה גברים רוצים את זה ולא יודעים איך לגשת. ברגע שתיווצר לגיטימציה חברתית - והחקיקה כופה הרבה פעמים נורמה חברתית - תיווצר לגיטימציה. ברגע שחייבים, מתחילים לעשות את זה".

 

יכולה להיות התנגדות מצד נשים

"אני לא רואה כאן פגיעה, וכל עוד אין פגיעה בנשים אני לא רואה בעיה. היום יש לאישה 14 שבועות וזה לא ייפגע. אם היא תרצה לקחת חופשה רגילה על חשבון ימי חופש, היא תוכל לקחת ובעלה יהיה בחופשה בתשלום".

 

בכנס הזה פגשתי אישה, מנכ"לית ואמא, שאמרה בתגובה לדברים שלך: גברים לא יכולים לטפל בתינוק בן חודשיים

"קודם כל, הילד לא בן חודשיים, הוא בגיל 14 שבועות - אבל ממש קשה לי לשמוע אישה אומרת את זה. למי שחוזרת לעבודה ומשאירה אותו בידיים של אישה זרה, יש יותר טוב מאבא? אני חושבת שאם אנחנו הנשים רוצות להגיע לאנשהו בשוק התעסוקה ולשנות את המציאות הזו, אנחנו לא יכולות לטעון את הטענות הללו, כי לא נוכל לשנות את המאזן. אי אפשר לתפוס את הכל. נשים לא יכולות לבקש להתקדם, אבל לצאת בשעה אחת לצהרון. הבעיה שלי היא עם אותן נשים שרוצות לעשות קריירה ואין להן את הבחירה. טענה כזו לא ציפיתי לשמוע ממישהי שהשתתפה היום בפורום. אני עומדת לדבר על היוזמה הזו בפורומים בממשלה. צריך להמשיך לקדם את זה בתוך הממשלה".

 

אבל מה יהיה אחרי חופשת הלידה? הבעיות של האם העובדת לא מסתיימות שם.

"לא התיימרתי היום לפתור את כל הבעיות בשוק העבודה. אמרתי שאחד המפתחות זו חלוקת האחריות ההורית לכל הקריירה, לא רק בשלב ההתחלתי. אבל כדי ליצור את החלוקה בכל השלבים - חשוב ליצור אותה מההתחלה.

 

"זו לא הבעיה של אמא. זו בעיה של משפחה. את רואה שהבעיה מתחילה במודעוּת. אני חושבת שכשהגבר יוצא לחופשת לידה, אפילו לשבועיים-שלושה, זו הופכת להיות גם הבעיה שלו. אני בעצמי אמא, יום יום אני נתקלת בבעיה הזו של הצורך לתמרן בין הילדים לקריירה, וככל שאני מתקדמת זה נהיה יותר ויותר לא פשוט. נשים בנות 45 מתמודדות עם זה יום יום".

 

איך את מתכוונת להנהיג את ההרגל שגברים יחזרו מוקדם יותר פעמיים בשבוע?

"בתור התחלה זה במשרד שלי. העלנו את הרעיון ואנחנו מקדמים את זה. נכון שקיימת אפשרות לצאת מוקדם, אבל לא תמיד מיישמים את זה. הרבה פעמים המנהלים של אותם אנשים קובעים את הגישה. אל תשכחי שאותו מעסיק גם משדר מסר לציבור ויוצר אקלים יותר ידידותי לעובדים".

 

ומה עם אמהות יחידניות או משפחות חד מיניות? האם הם לא מפסידים מהחוק הזה?

"מדובר לא רק על אבא, אלא על ידוע בציבור, בן זוג. יש משפחות חד הוריות וצריך לתת מענה בהצעה הזו גם להן. יש כמה אפשרויות. יש אפשרות להאריך לאדם החד הורי את החופשה או לתת לקרוב הזדמנות לטפל בילד. זה עדיין בבדיקה".

 

  • עוד כתבות וטורים בנושא באתר "אמהות אובדות ".


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים