שתף קטע נבחר

פישר הפתיע: העלה את הריבית ל-1%

בניגוד להערכות האנליסטים, העלה הנגיד את הריבית ב-0.25%. בין הגורמים להחלטה: האינפלציה, שב-12 החודשים האחרונים עומדת על 2.9% וההתאוששות בפעילות במשק. גורם בבנק ישראל: ההחלטה נקודתית ואינה מעידה בהכרח על ההמשך

הריבית במשק לחודש דצמבר עלתה ב-0.25% ל-1%. כך הודיע היום (ב') בנק ישראל. ההחלטה הפתיעה את האנליסטים, שמרביתם העריכו כי למרות עליית המחירים, של 0.2% שנרשמה באוקטובר, יימנע נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר מלהעלות את הריבית. גורם בבנק ישראל הסביר כי ההחלטה להעלות את הריבית החודש היא נקודתית ואינה מעידה בהכרח על ההמשך.

 

ההחלטה להעלות ריבית נתמכת בסימנים המעודדים להתאוששות המשק, כגון הירידה באבטלה, ועל אף שפישר המשיך לאחרונה לשים דגש על חוסר הוודאות בשווקים.


 

בהודעת בנק ישראל נמסר, כי בין הגורמים העיקריים להחלטה: 

 

  • - "האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 2.9% ובחודשים הבאים, צפויה להיות אף גבוהה מהגבול העליון של יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%), אם כי זאת במידה רבה בהשפעת העלאות המיסים והמחירים המפוקחים על ידי הממשלה. ואולם, בחודש האחרון נרשמה עליה מתונה בציפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הבאים והן מצויות בחלקו העליון של תחום יעד האינפלציה, תוך שהן מגלמות צפיות להעלאת ריבית במהלך השנה הקרובה"

 

  • "בנתוני החשבונאות הלאומית לרביע השלישי נרשמה התאוששות בפעילות במשק ששיקפה עליה משמעותית בצריכה הפרטית, בייצוא ובהשקעות. הגידול בייצוא הישראלי בעת האחרונה מתבסס על התאוששות הסחר העולמי".

 

  • "ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המובילים נמצאות ברמות נמוכות וצפויות להישאר כך גם בחודשים הבאים. אולם, הבנקים המרכזיים של ארה"ב ואירופה החלו לנקוט בצעדים המעידים על יציאה הדרגתית מהיבטים לא שגרתיים של המדיניות המוניטארית המרחיבה. בכמה מהמדינות בהן החלה ההתאוששות להתבסס - העלו ריבית".

 

עוד נמסר בהודעת הבנק, כי "האינדיקטורים הכלכליים בישראל מצביעים על התאוששות אך עדיין קיימת אי ודאות לגבי עוצמתה. הריבית לחודש דצמבר גם לאחר העלאה זו, תעמוד ברמה נמוכה של 1%, המהווה המשך המדיניות המוניטארית המרחיבה, שנועדה מצד אחד לתמוך בהמשך התאוששות המשק בעיקר נוכח אי הוודאות הקיימת ומצד שני תתרום להתבססות האינפלציה בתוך היעד.

 

"בנק ישראל ימשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות במשק הישראלי ובעולם וישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו - יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית".

 

היצואנים ייפגעו מההחלטה

לפני כחודש התייחס פישר לקולות במשק שקראו לו להעלות ריבית, מחשש להיווצרותה של בועת נדל"ן, ואמר: "נשמור לעצמנו את הרשות להעלות את הריבית אם נראה בועות או סימני בועות שמטרידים אותנו". נזכיר, שעל רקע החששות מאינפלציה העלה פישר את ריבית ספטמבר ב-0.25% , והיה לנגיד הראשון מבין הבנקים המרכזיים שמעלה את הריבית, מאז תחילת המשבר העולמי. 

 

בחודש אוקטובר שבו המחירים לעלות לאחר הפסקה של חודש: מדד המחירים לצרכן באוקטובר עלה ב-0.2%. בספטמבר ירדו המחירים ב-0.3%, לאחר שישה חודשים רצופים של עליות מחירים ניכרות. מתחילת השנה עלו המחירים לצרכן ב-3.6%, וב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-2.9%. טווח יעד האינפלציה של בנק ישראל עומד על 1%-3%.

 

נציין שבעוד שהעלאת ריבית בישראל מצמצמת את הביקושים ולפיכך תורמת להרגעת האינפלציה, סביבת ריבית נמוכה מסייעת למשק להתמודד עם השלכות המשבר, מעודדת את הפעילות הכלכלית ומאיצה את התאוששותו. זאת, משום שסביבת ריבית נמוכה מציעה תגמול נמוך על פקדונות ותוכניות חסכון ומעודדת צריכה.

 

העלאת הריבית אינה מבשרת טובות לדולר ולייצואנים. משמעות ההחלטה היא העלאת תשואה על השקל, שעשויה לתרום להמשך התחזקותו ולפגיעה נוספת בייצואנים המקבלים פחות שקלים עבור הכנסותיהם הדולריות בחו"ל. זאת, ללא העלאת ריבית מקבילה של הדולר מטבעות נוספים, המבוששת לבוא בשל התאוששות איטית יותר של מדינות המערב ואינפלציה נמוכה.

 

התעשיינים: נשק הריבית עלול לגרור את המשק למיתון

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר בתגובה: "החלטת נגיד בנק ישראל להעלות את הריבית היא החלטה נכונה נוכח העובדה שהמשק נמצא בתחילתו של תהליך לחידוש הצמיחה ולצמצום האבטלה. העלאת שיעור הריבית בצורה מדורגת ומצומצמת לא תיפגע במגזר העסקי".

 

לין הוסיף: "צריך להבין כי אי אפשר לשמור על שיעורי ריבית נמוכה לאורך זמן וללא גבול. ריבית נמוכה מאוד לאורך זמן מפרה את האיזונים במשק, פוגעת בחוסכים, ואף מצמיחה תופעות העלולות לערער את יציבות המשק בעתיד".

 

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אורי יהודאי, אמר בתגובה: "אני מצר על החלטת נגיד בנק ישראל. הריבית בארה"ב עדיין אפסית ויצירת פער ריבית חיובי תאיץ את התחזקותו של השקל ובכך תפגע ביכולת התאוששותו של היצוא הישראלי. הכלכלה הריאלית עדיין נדרשת לכל סיוע אפשרי, על מנת להיחלץ מהמשבר העולמי".

 

לדברי יהודאי, "נשק הריבית עלול להיות אפקטיבי מדי ולגרור את המשק למיתון ממושך, במיוחד כשהוא משדר מסר פסיכולוגי בנוגע לכיוונים המוניטריים העתידיים". עם זאת, יהודאי הביע את ביטחונו כי נגיד בנק ישראל, שהוכיח עד כה אחריות, גמישות ויצירתיות, ימשיך לפעול בכל הכלים העומדים לרשותו כדי לחזק את כושר התחרות של היצוא הישראלי. 

 

יהודאי ציין, כי יש להיזהר מאופטימיות יתר. לטענתו, השינויים בשערי המטבע, לצד מחנק אשראי, במצב של שוק עולמי שרק מתחיל להראות סימנים של ניצני התאוששות יוצרים תמהיל מסוכן, הפוגע בכושר התחרות של היצוא הישראלי ומאיים על יכולתו של המשק הישראלי לצאת מהמשבר בזמן הקרוב, טוען יהודאי. יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים העריך, כי האינפלציה בשנה הקרובה אינה צפויה לחרוג מיעד המחירים ואינה מהווה איום אמיתי על המשק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר נגיד בנק ישראל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים