שתף קטע נבחר

מזוז: איך תאכפו את ההקפאה? ברק: צריך כסף

בישיבת הקבינט התריע היועמ"ש כי "סוגיית האכיפה היא הבעיה הבאה", והזכיר שכבר היום לא נאכפים צווי הריסה. ברק התלונן שאכיפה עולה כסף, ושר האוצר השיב: "אני לא הקופה הקטנה שלך". ההחלטה: השרים יחפשו משאבים, אם לא ימצאו - יחפש שטייניץ, ואם לא ימצא, יכריע נתניהו

הקבינט קיבל החלטה - להקפיא לעשרה חודשים את הבנייה בהתנחלויות. עכשיו רק נותרה בעיה "קטנה": איך אוכפים את זה? כפי שנחשף ב-ynet, בצה"ל כבר הוחלט על שיטות האכיפה - אבל לדברי היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז - במצב הנוכחי, ייתכן שההחלטה תישאר על הנייר, בין היתר משום שלא מוקצים לכך המשאבים המתאימים.

 

"סוגיית האכיפה של ההחלטה היא הבעיה הבאה", אמר מזוז בישיבת הקבינט, והזכיר כי כבר היום יש אלפי צווי הריסה במשרד הביטחון, "שאיכשהו לא מתבצעים. צריך לטפל בזה". בדיון ביקש שר הביטחון, אהוד ברק, תקציב לצורך אכיפה, אך נענה בעוקצנות על ידי שר האוצר יובל שטייניץ, שהטיח בו: "אני לא הקופה הקטנה שלך".

 

הקפאת הבנייה בהתנחלויות - סיקור מקיף ב-ynet:

 

יועץ התקשורת של ראש הממשלה, ניר חפץ, הודה לאחר הישיבה כי "לא הוצגה תוכנית מעשית לאכיפה". ברק אמר שיידרשו משאבים תקציביים כדי לאכוף את ההחלטה, וגם דרש שמשרד האוצר יקצה משאבים לכך. הוא ביקש שבהחלטת הקבינט ייקבע ששר האוצר יפעל לאיתור המשאבים התקציביים הנדרשים למימוש ההחלטה.

 

בעקבות דברי שר הביטחון, ביקש היועץ המשפטי לממשלה את רשות הדיבור והתריע, שכבר היום מצב אכיפת החוק בכל הקשור לעבריינות בנייה ביהודה ובשומרון הוא בעייתי - ודרש פתרונות. "מצב האכיפה היום בשטחים הוא תת-תקציבי. אם רוצים לאכוף את ההחלטה, צריך יותר פקחים, ויותר תובעים", אמר מזוז, "משרד הביטחון והאוצר צריכים לתת על כך את הדעת, כדי שהממשלה תוכל לעמוד בהחלטת הקבינט. נדרשת הצעה תקציבית. יש לחשוב על זה מראש, כי אחרת ההחלטה שמתקבלת כאן לא תבוצע".

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, הבין שהאחריות מתגלגלת לפתחו, ודפק על השולחן: "אני לא הקופה הקטנה שלך", אמר לשר הביטחון ברק. "אתה צריך למצוא את המקורות התקציביים מתקציב משרדך. אחרי שהורדת את המחסומים המאוישים ביהודה ובשומרון, החזרת כסף לאוצר? אחרי שמנגנוני הביטחון הפלסטיניים הורידו ממך חלק מנטל הביטחון, ביקשת להפחית בתקציבים של משרדך? אל תבקש עכשיו מהאוצר למצוא את המקורות התקציביים לאכיפת ההקפאה".

 

שטייניץ ביקש שנוסח ההחלטה ייקבע באופן שיטיל את האחריות קודם על המשרדים הרלוונטיים - הביטחון, המשפטים ובטחון-הפנים. "אחר כך, אם תהיה בעיה, יבוא האוצר".

 

התוצר הסופי של הוויכוחים האלה הוא סעיף 5 של ההחלטה, המטיל על שר הביטחון, השר לבטחון-פנים ושר המשפטים לנקוט את כל הצעדים הנדרשים ליישום ההחלטה, ועל שר האוצר לאתר, בתוך 30 ימים, מקורות תקציביים. "במידה שתהיה משמעות תקציבית נוספת", קובעת ההחלטה, "מוסמך ראש הממשלה להחליט בעניין".

 

מלשכת שר הביטחון נמסר בתגובה ל-ynet: "אנו מתכוונים להיערך מכל הבחינות כדי ליישם את החלטת הקבינט שהתקבלה אמש. גם כעת נעשה מאמץ גדול לקיים את הפיקוח והאכיפה הנדרשים ביהודה ובשומרון. ההחלטה על ההקפאה של הבנייה בהתנחלויות למשך עשרה חודשים תחייב מאמץ נוסף על ידינו, ומאמץ זה ייעשה".

 

רוצים לבנות בשטחים בעשרת החודשים הקרובים? אלו הכללים

זהו נוסח החלטת הקבינט (לצפייה במסמך המקורי - לחצו כאן):

 

מחליטים (11 קולות בעד ו-1 קול נגד):

  1. בכוונה לעודד את חידוש המו"מ המדיני בין ישראל לרשות הפלסטינית ומדינות האזור ומטעמים מדיניים נוספים, לפעול להשעיה זמנית של הבנייה ביהודה ושומרון, לפי העקרונות המפורטים בהחלטה זו.
    תוקף ההשעיה הוא למשך עשרה חודשים.
  2. השעיית הבנייה לא תחול על בנייה לצרכי ביטחון. כמו כן לא תחול ההשעיה על מבני ציבור חיוניים בהתאם לקבוע להלן.
  3. להטיל על שר הביטחון להנחות את מפקד כוחות צה"ל ביהודה ושומרון להוציא צו אשר יבטא את מדיניות הממשלה ויכלול את העקרונות הבאים:
    א. מוסדות התכנון לא יתנו היתרי בנייה, אלא בכפוף לאמור להלן.
    ב. היתרי בנייה שניתנו לפני תחילתו של הצו יושעו, ולא תבוצע על-פיהם כל פעולת בנייה, לרבות עבודות הכשרת קרקע ותשתית.
    ג. השעיית ההיתרים לא תחול על היתרים שניתנו כדין לפני יום תחילת הצו, ואשר על פיהם הושלם בינתיים שלב יציקת היסודות של הבניין, לפחות, וכן תשתיות הקשורות בכך.
    ד. ראש המינהל האזרחי יהיה רשאי לבטל, בהוראה כללית או פרטנית, את השעיית ההיתרים ולאפשר בנייה על פיהם, כאשר מדובר בתוספת בנייה או תיקון כדין בבנייני מגורים, או כאשר הדבר דרוש לטובת ביטחון הציבור או לשמירה על חיי אדם, או במקרים חריגים מטעמים מיוחדים שירשמו. התרת בניי במקרים החריגים כאמור, תעשה על פי נוהל שייקבע על ידי שר הביטחון.
    ה. ראש המינהל האזרחי רשאי להתיר בנייה של מספר מוגדר של מבני ציבור (חינוך וצרכי ציבור חיוניים נוספים) לפי קביעת ראש הממשלה ושר הביטחון.
    ו. תוקם ועדת תובענות שתכלול שלושה חברים – נציגי משרד הביטחון, משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר. בראש הוועדה יעמוד אדם הכשיר להתמנות כשופט שלום. הוועדה תדון בתביעות של מי שנפגע ישירות בשל השעיית הבנייה כתוצאה מהוצאת הצו לפי החלטה זו, וכן בעררים של מי שבקשותיהם לבנייה חריגה נדחו על ידי ראש המינהל האזרחי.
    ז. תחילת תוקפו של הצו תהיה ביום פרסומו.
  4. עם תום ההשעיה, הממשלה תשוב ליישם את מדיניות הממשלות הקודמות בנושא הבנייה ביהודה ושומרון.
  5. להטיל על שר הביטחון, השר לביטחון פנים ושר המשפטים לנקוט את כל הצעדים הנדרשים ליישום הלכה למעשה של החלטה זו, לרבות הקצאת כוח אדם ומשאבים למשימות הנדרשות ולפעולתה של ועדת התובענות, וכן להטיל על שר האוצר לאתר, בתוך 30 ימים, מקורות תקציביים, אשר ייאפשרו מימון של כל הפעולות הכרוכות בהחלטה זו וביישומה. במידה שתהיה משמעות תקציבית נוספת, מוסמך ראש הממשלה להחליט בעניין.
    במידה שתהיה משמעות תקציבית נוספת, מוסמך ראש הממשלה להחליט בעניין.

  6. ממשלת ישראל קוראת לרשות הפלסטינית להיכנס למשא ומתן, ללא תנאים מוקדמים במטרה להגיע לסיום הסכסוך ולהסדר שלום.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי יאכוף את ההקפאה?
צילום: גיל יוחנן
מזוז מתריע
צילום: גיל יוחנן
צריך כסף. ברק
צילום: גיל יוחנן
לא קופה קטנה. שטייניץ
צילום: דודי ועקנין
מומלצים