שתף קטע נבחר

נפתח משפט דמיאניוק: 'ניצול - שרק מילא פקודות'

כמעט 16 שנה לאחר שעזב את ישראל בעקבות זיכויו, הובל ג'ון דמיאניוק בכיסא גלגלים אל ספסל הנאשמים במינכן. מאות עיתונאים הגיעו לבית המשפט, ובמקום נוצרה המולה. סנגורו טען כי הוא בכלל קורבן - שפעל תחת איום על חייו. הנשיא פרס: "דמיאניוק כבר לא צעיר - אבל הצדק נשאר תמיד צעיר"

בבית המשפט המחוזי במינכן החל הבוקר (יום ב') משפטו של ג'ון דמיאניוק, הנאשם בסיוע לרצח עשרות אלפי יהודים. דמיאניוק הגיע לבית המשפט באמבולנס בשל מצבו הבריאותי הרעוע, ושני מאבטחים הכניסו אותו לאולם כשהוא ישוב בכיסא גלגלים, ומכוסה בשמיכה. באולם ומחוצה לו התגודדו מאות עיתונאים. עם תחילת הדיונים הוצג חלק מקו ההגנה של מי שנאשם ברצח עשרות-אלפי יהודים: הוא בכלל היה קורבן של הנאצים - ורק מילא פקודות.

 

המשפט החל בבקשת פסילה מצד ההגנה, שדורשת לפסול את השופט והתביעה. הצדדים לא החלו לדון בפרטי המשפט ובאימות הפרטים, אולם בשל מצבו הבריאותי של דמיאניוק, ייאלצו להפסיק את הדיון בקרוב ולקוות לדיון פורה יותר בהמשך. אחת ההגבלות המעיבות על המשפט נוגעת לכך שדמיאניוק מסוגל לשבת באולם רק שעה וחצי בכל פעם. בשל כך, המשפט צפוי להימשך עד חודש מאי לפחות.

 

אחד מסנגוריו של דמיאניוק, אולריך בוש, אמר כי שומרים אחרים ששירתו במחנה סוביבור שוחררו, ואילו מרשו, "שבסך הכל מילא פקודות", לא שוחרר. הוא טען כי דמיאניוק נאלץ לעשות את שהטילו עליו הנאצים, משום שאיימו עליו שיהרגו אותו. הרדיפה אחר דמיאניוק, היא לטענת הפרקליט, שרירותית.

 

בוש אף כינה את דמיאניוק "ניצול שואה", וקורבן של התוקף הנאצי. לדבריו, "הוא בדיוק כמו ניצולים אחרים של המחנה, כי הוא נאלץ לעבוד בסוביבור ולציית לפקודות שקיבל ממפקדיו הגרמנים". ניצולי שואה שנוכחים באולם הדיונים הזדעזעו מהדברים, והתפרצו לנאום.

 

נשיא המדינה, שמעון פרס, התייחס בבוקר לפתיחת המשפט, והביע תקווה שגרמניה תצליח למצות את הדין עם הנאשם. "שהצדק ייצא לאור", אמר פרס. "אמנם הוא כבר אדם לא צעיר ולא בריא - אבל הצדק נשאר תמיד צעיר". הנשיא אמר את הדברים בטקס לציון יום השנה ה-65 לרצח חביבה רייק, ואזכרה לצנחנים שנרצחו במלחמת העולם השנייה, שהתקיים בגבעת חביבה.


 

דמיאניוק בכניסה לאולם בית המשפט (צילום: רויטרס) 

 

דמיאניוק, כמעט בן 90, התייצב באולם 101 בבית המשפט המחוזי במינכן, כמעט 16 שנה אחרי שעזב את ישראל, לאחר שבית המשפט העליון קבע כי לא ניתן להוכיח שהוא "איוון האיום" ממחנה טרבלינקה וזיכה אותו מחמת הספק. השנים חלפו, ומרבית העדים הלכו לעולמם,

אך האישומים שמופנים כלפי דמיאניוק ב-2009 דומים מאוד לאלה שהופנו נגדו כשהופיע לראשונה בפני בית המשפט בישראל לפני 21 שנה - סיוע לרצח של עשרות אלפי יהודים בעת ששימש כוואכמאן (שומר) מטעם הנאצים. רק זירת הפשע השתנתה - במקום טרבלינקה, זהו מחנה סוביבור.

 

דלתות האולם היו אמורות להיפתח בשעה 07:00, אולם עיכובים מסיבות שונות הותירו את העיתונאים עצבניים מחוץ לבניין עד השעה 09:00 (זמן מקומי). הכתבים, שככל הנראה לא ידעו מה לעשות עם הזמן הפנוי, הגישו לבית המשפט מכתב תלונה, בו ביטאו את מחאתם על "הארגון הלקוי".

 

כשהורשו להיכנס לאולם והתוודעו לצפיפות ולמחנק, החלו רבים מהעיתונאים להביע את זעמם. חלקם אמרו כי הם חוששים שיקרה אסון אם תהיה מהומה באולם, כי "כמה אנשים כבר לא מרגישים טוב". אחרים אמרו כי מדובר ב"סקנדל", והוסיפו כי "פסטיבל הבירה היה מאורגן טוב יותר מהמשפט הזה".  

 

התביעה הגרמנית, שביקשה את הסגרתו של דמיאניוק מארה"ב, משוכנעת שבידה להוכיח כי הוא סייע לרצח של 27,900 אלף יהודים במחנה. דמיאניוק, אוקראיני שנפל בשבי הנאצי בקרב בתחילת המלחמה בחצי האי קרים, החל לטענת התביעה לשרת במחנות השמדה, ולאחר מכן שירת בסוביבור כחלק מכוח של 120-150 שבויים אוקראינים ו-20-30 קציני אס-אס, מאפריל 1942 ועד חיסול המחנה עקב המרד שפרץ בו בנובמבר 1943. במהלך התקופה הזו נרצחו בסוביבור 170-250 אלף יהודים.


עיתונאים ממתינים בכניסה לבית המשפט

 

מספר הקורבנות שדמיאניוק נאשם במעורבות ברציחתם מבוסס על הערכות. מומחים קבעו בהתבסס על מסמכים היסטוריים כי בין אפריל ליולי 1943 הובלו לסוביבור 29,579 יהודים ב-15 טרנספורטים. הם החסירו ממספר זה את כמות המגורשים שמתו ככל הנראה במהלך הנסיעה למחנה והגיעו למספר הסופי – 27,900.

 

עדויות המתים יינתנו מהכתובים

לפחות שני ניצולים חיים צפויים לקחת חלק פעיל במשפט ולמסור את עדותם - תומאס בלאט וג'ולס שלביס. בלאט, יהודי פולני בן 82, היה בן 16 כשהצליח לברוח מסוביבור במהלך המרד שפרץ בו באוקטובר 1943. הוריו ואחיו הצעיר מתו במחנה. שלביס, יהודי גרמני בן 88, נלקח לעבודות מיד עם הגעתו למחנה ביוני אותה שנה. נשותיהם, הוריהם ואחיהם נרצחו. בלאט ושלביס כתבו ספרים הנחשבים לאמינים והופיעו במשפטים קודמים של פושעים נאצים.

 

רשימת עדי התביעה כוללת גם 23 עדים שאינם בחיים ועדותם תימסר באמצעות מסמכים היסטוריים ותצהירים שנלקחו מהם לפני מותם. לתביעה הצטרפו בחודשים האחרונים 35 יהודים שביקשו לייצג את קרובי משפחתם שנרצחו בסוביבור.

 

מאז הוסגר לגרמניה מארה"ב, שוהה דמיאניוק בבית כלא סמוך למינכן.

הוא מודה שנלקח בשבי על-ידי הנאצים במהלך המלחמה, אולם פרקליטו גינטר מול צפוי לדחות בשמו את הטענות לפיהן שירת במחנות. עם זאת, השאלה המרכזית במשפטו המחודש לא תהיה ככל הנראה אם היה או לא היה במחנה ההשמדה שבפולין. לכך יש הוכחות עוד ממשפטו בישראל. ועדיין, מכאן ועד הרשעת אדם במעורבות לרצח של עשרות אלפים - הדרך עוד ארוכה. 

 

למרות מחאות משפחת דמיאניוק, קבעו חוות דעת רפואיות שהוא כשיר לעמוד למשפט. עם זאת, עקב מצבו בריאותו, החליט בית המשפט להגביל את השימועים לשעה וחצי בכל פעם. אם יורשע, הוא צפוי לעונש מאסר של עד 15 שנה ויסיים את חייו ככל הנראה מאחורי סורג ובריח.


פורסם לראשונה 30/11/2009 11:27

 

בהכנת הידיעה השתתף רענן בן צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דמיאניוק, היום. מודה שנלקח בשבי, לא ששירת במחנות
צילום: רויטרס
הנשיא פרס, הבוקר בלהבות חביבה
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים