שתף קטע נבחר

בג"ץ: הקפאה זמנית לרפורמה בלולים

בעקבות עתירה שהגישו ארגונים למען זכויות בע"ח לפני כחודשיים נגד הרפורמה המתוכננת בענף הטלת הביצים והלולים, קבע אתמול (א') בג"ץ כי יש להקפיא באופן זמני את ביצוע הרפורמה עד להחלטה חדשה בנושא והתקנת תקנות הנוגעות לרווחת החיות

בג"ץ החליט אתמול (א') בעקבות עתירת ארגונים למען זכויות בעלי חיים כי משרדי החקלאות, האוצר, הפנים והגנת הסביבה לא יורשו לקדם את הרפורמה המתוכננת של משרד החקלאות בענף הטלת הביצים והלולים, עד להחלטה חדשה בנושא.
 
צו הביניים הזמני אוסר על המשרדים השונים "להעביר תקציבים לחקלאים לצורך ביצוע הרפורמה, לחתום על חוזים עם בעלי לולים המבקשים להשתתף ברפורמה או לייצר התחייבויות כלפיהם הנוגעות לרפורמה", כך כתב השופט חנן מלצר בהחלטתו והוסיף כי נאסר על המשרדים לקדם תוכניות מתאר ואכרזות הנוגעות לרפורמה בענף הביצים עד לקיום דיון בעתירה שאמור להיערך עוד 45 יום.
 
כמו כן כתב השופט בהחלטתו כי "נדרש צו ביניים זמני, זאת על מנת למנוע מצב שבו עוד קודם לדיון בעתירה יחל ביצוע הרפורמה בענף הטלת הביצים...שעלותה למשלם המיסים היא, כנטען, בסדרי גדול של מאות מליוני ש"ח - שלא שקדמה לכך התקנות מכוח חוק צער בעלי חיים".  

 
המאבק של הארגונים - עמותת "אנונימוס" לזכויות בע"ח, ארגון "נח" ו"העמותה למען חיות המשק" - נגד הרפורמה של משרד החקלאות בענף הלול החריף בספטמבר השנה.
 
בתום קמפיין מתוקשר בו האשימו את משרד החקלאות בהתעללות בתרנגולות המטילות, הדחוסות בתנאי מחייה צפופים בלולים המתועשים, הם הגישו בקשה לבג"ץ שיחייב את שר החקלאות, שלום שמחון, להתקין תקנות שיגדירו את תנאי הסף להחזקת תרנגולות במשקים מתועשים - תקנות שלדבריהם היה אמור להתקין כבר לפני עשר שנים. בנוסף, הוגשה בקשה לצו ביניים שיורה לכל הגורמים הרלוונטיים להשהות את קידום הרפורמה בענף הלול עד להתקנת התקנות בנושא.
 
בדו"ח שפרסם משרד החקלאות ביולי, במסגרת הרפורמה המתוכננת יוצאו מבני הלולים הישנים מתוך היישובים החקלאיים לאזורים ייעודיים, שם יוקמו לולים גדולים ומודרניים. לדברי משרד החקלאות, בלולים אלה יוכפל שטח המחייה של כל תרנגולת מטילה כדי להתאימו לתקן האירופאי - מ-350 סמ"ר ל-550 סמ"ר. בעתיד, לאחר שייבנו הלולים החדשים, ניתן יהיה אף להרחיב את המבנים ולאפשר לכל תרנגולת שטח מחייה של 750 סמ"ר.
 
בארגוני בעלי החיים אומרים כי המשרד מטעה את הציבור, ומתכוון להמשיך ולשכן את התרנגולות בלולי סוללה שהוצאו מחוץ לחוק באירופה. הם טוענים עוד כי משרד החקלאות מפר בכך התחייבות שנתן לבג"ץ לפני עשר שנים להתקין תקנות להחזקת מטילות במשקים מתועשים. יתרה מזאת, הם טוענים כי מדובר בביזבוז עצום של מאות מיליוני שקלים מכספי משלם המסים שירדו לטימיון.

 

"אנחנו בהחלט מעודדים מהחלטת בית המשפט שהבהיר כי לא יכול להיות שמשרד החקלאות יפעיל ויקדם רפורמה בקנה מידה כה נרחב, בעלויות של מאות מיליוני שקלים, מבלי שנערך דיון מקיף ברווחת התרנגולות המטילות או שהותקנו תקנות שתקבענה את התנאים המינימליים להחזקת התרנגולות בכלובים שייבנו", אומר ל-ynet עו"ד יוסי וולפסון, שייצג בשיתוף עם עו"ד מיכאל ספרד את ארגוני בע"ח בבג"ץ.

 

לדברי וולפסון, החברה הישראלית צריכה לשאול את עצמה "מהי מידת האכזריות המירבית שאנחנו מוכנים לאפשר לתרנגולות, כדי שגורם מסחרי ינקוט בפעולות לייצור ביצים. לטעמי, בית המשפט רמז שכל מי שמתכוון להשקיע בהקמת לולים לפני שיש תקנות בנושא, מסכן את עצמו וכל עוד המדינה מסכנת את עצמה, היא לא תוכל לקדם את הרפורמה".

 

וולפסון מציין כי למרות שמדובר בהחלטה זמנית, עדיין צפויה דרך ארוכה במאבק המשפטי ברפורמה וכן בקידום התקנות להחזקת התרנגולות בלולים.

 

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה לפניית ynet כי "המשרד קיבל את החלטת בג"צ למתן צו ביניים עד לדיון בעתירה שעניינה הרפורמה בענף ההטלה, וכמובן יכבד את ההחלטה. כבוד השופט מלצר הורה כי הדיון יתקיים בתוך 45 ימים. יצוין, כי המשרד כבר הודיע לבית המשפט, מיוזמתו, עוד לפני הגשת התגובה לעתירה, כי לא יקיים הליכים משמעותיים לקידום הרפורמה, עד לדיון בנושא. במקביל, המשרד עובד בימים אלו על טיוטת תקנות צער בעלי חיים אשר תוגש לאישור וועדת החינוך של הכנסת בהקדם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלובי סוללה. ארכיון
צילום: עידו ארז
בארגונים למען בע"ח דורשים להתקין תקנות למען התרנגולות טרום הרפורמה
באדיבות "אנונימוס"
מומלצים