שתף קטע נבחר

הסדר פנסיה לעצמאים - שאלות ותשובות

כמה כסף צריך להפקיד? האם אוכל לבחור את סוג החיסכון? האם קיימת תקרה להפקדה? בעקבות הליך החקיקה לפנסיה חובה גם בקרב ציבור העצמאים בישראל, שיחול בשנת 2011, מגיש משרד האוצר מדריך - שאלות ותשובות

1. מה זה חיסכון פנסיוני?

חיסכון פנסיוני הוא חיסכון המיועד להוות מקור הכנסה לעובד בשנים שלאחר פרישתו מעבודה. כספי החיסכון נצברים בקופת גמל לקצבה וכאשר העובד מגיע לגיל הפרישה הוא מקבל מקופת הגמל סכום קצבה חודשי בהתאם לסכום החיסכון שצבר. הקצבה מקופת הגמל משולמת לחוסך מדי חודש לכל ימי חייו.

 

2. למה חשוב לחסוך במכשירי החיסכון הפנסיוני?

החיסכון בתקופת העבודה נועד להוות מקור הכנסה נוסף לקצבת הזקנה של הביטוח הלאומי. ללא חיסכון פנסיוני העובד יאלץ לרדת ברמת החיים לה הורגל ערב פרישתו מעבודה ולהתקיים מקצבת הביטוח הלאומי. החיסכון באמצעות קופת גמל לקצבה מבטיח שהחוסך יקבל קצבה חודשית לכל ימי חייו כך שהוא יוכל לשמור על רמת חיים יציבה לאחר פרישתו מעבודה.

 

3. מה משמעות החוק החדש של פנסיית חובה לעצמאים?

החוק מחייב כל מי שיש לו הכנסה מעסק או ממשלח יד להפקיד כספים לחיסכון פנסיוני באחד ממוצרי החיסכון הפנסיוני (בקרנות הפנסיה, בקופות הגמל או בביטוחי המנהלים). המשמעות היא שעצמאי שעד היום לא הפקיד לחיסכון פנסיוני יתחיל להפקיד ולצבור כספים לגיל הפרישה.

 

4. כמה מפקידים?

שיעור ההפקדה שיידרש, לעצמאי שהכנסתו החודשית מעסק או ממשלח יד עולה על מחצית השכר הממוצע במשק, יעלה בהדרגה החל בשנת 2011, ומשנת 2015 יעמוד על 10% למי שהכנסתו עומדת על השכר הממוצע במשק. כמובן שמי שמעוניין להפקיד שיעורים גבוהים מאלו הנקובים בחוק יכול לעשות זאת וליהנות מהטבות מס עד לתקרות שקבועות בדיני המס.

 

5. האם החובה תחול גם על מי שהכנסתם נמוכה?

חובת הפקדה לא חלה על מי שהכנסתו החודשית קטנה ממחצית השכר הממוצע במשק. בנוסף, מאחר שחובת ההפקדה היא בגין ההכנסה העולה על מחצית השכר הממוצע במשק, שיעור ההפקדה מתוך ההכנסה החודשית, גדל ככל שגדלה ההכנסה. לדוגמא, בשנת 2015, שיעור ההפקדה מתוך סך ההכנסה של מי שהכנסתו עומדת על שלושת רבעי השכר הממוצע במשק, יעמוד על 6.67%, ולמי שהכנסתו עומדת על השכר הממוצע במשק, יעמוד השיעור על 10%.

 

6. אם החיסכון הפנסיוני כל כך חשוב לכל האזרחים מדוע ישנם כל כך הרבה עצמאים שאין להם חסכון פנסיוני?

רובנו לא חושבים "כל כך רחוק" ועסוקים בהווה. פעמים רבות יש הוצאות "דחופות" יותר להפנות אליהן את כספנו. לא תמיד אנו פועלים באופן רציונאלי ולעיתים אנו מעדיפים לנצל את כל ההכנסה בהווה ומתעלמים מהפגיעה בעתיד. חובת ההפקדה לחיסכון פנסיוני תביא למצב בו נדאג למצבנו הכלכלי בעתיד.

 

7. האם הביטוח הפנסיוני כולל גם ביטוח מאבדן כושר עבודה ומוות?

כל אפיקי החיסכון הפנסיוני: קופת גמל, קרן פנסיה וביטוח מנהלים מספקים ביטוח פנסיוני קצבתי לגיל פרישה אך מוצרים אלה שונים בכיסוי הביטוחי שהם מעניקים במהלך תקופת החיסכון. הבחירה ברכישת כיסוי ביטוחי לאובדן כושר עבודה ומוות ניתנת בידי החוסך, כך למשל חוסך שמעוניין בכיסוי ביטוחי כזה יוכל לבחור לחסוך בקרנות הפנסיה המקיפות או בביטוחי המנהלים וחוסך שיבקש לחסוך לזקנה בלבד יוכל לבחור לחסוך בקופת גמל.

 

8. האם לא קיימת כבר פנסיית חובה?

בחודש ינואר 2008 הוחל צו הרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק על העובדים השכירים ועל המעסיקים. צו ההרחבה לא חל עובדים עצמאים. החלת החובה כעת גם על עצמאים מהווה צעד משלים לחובה שחלה על השכירים. חובת ההפקדה לפנסיה מרחיבה את מעגל החוסכים ומבטיחה שלאוכלוסיה רחבה יהיה מקור הכנסה בגיל הפרישה.

 

9. אם החיסכון הפנסיוני כל כך חשוב מדוע המדינה לא משתתפת?

המדינה מעודדת את החיסכון הפנסיוני לעצמאים ומעניקה הטבות מיסוי ניכרות לחוסכים. לעצמאים מותרות ההפקדות לחיסכון הפנסיוני בניכוי, עד לתקרה מסוימת. בנוסף, הרווחים בקופת הגמל פטורים ממס והקצבה שמתקבלת בגיל הפרישה פטורה אף היא ממס עד לתקרה מסוימת. למעשה, על כל שקל שאנחנו מפקידים בקופת הגמל, המדינה נותנת כחצי שקל באמצעות ההטבות האמורות.

 

10. יש לי עסק אך אני גם מקבל שכר חודשי מעבודה נוספת שיש לי, האם אני חייב להפקיד?

החוק חל על כלל העצמאים, עצמאים שיש בידם חיסכון פנסיוני מעבודתם כשכירים על שכר חודשי הגבוה מהשכר הממוצע במשק מקיימים למעשה את חובת ההפקדה ואינם חייבים להפקיד גם על הכנסתם מעסק או משלח יד. עם זאת, ככל שנחסוך יותר, הסכום שיעמוד לרשותנו בגיל הפרישה יהיה גדול יותר ויאפשר לנו קבלת קצבה גבוהה יותר.

 

11. האם החוק חל על עצמאי בכל גיל?

מי שגילו 60 ומעלה לא יחויב לחסוך מאחר שזה גיל בו הוא כבר יכול לפרוש ולהתחיל לקבל קצבה. כמו כן מי שצעיר מגיל 21 לא יחויב מאחר שמגיל 21 תקופת החיסכון ארוכה דיה על מנת לצבור חיסכון לגיל הפרישה ואין טעם לחייב קודם לכן שכן מדובר בדרך כלל בבעלי הכנסות נמוכות. בנוסף, מי שכבר הגיע לגיל 55 במועד תחילת החוק, פטור מחובת ההפקדה. כמו כן מי שכבר מקבל קצבה בסכום העולה על 3,850 ש"ח, פטור אף הוא מחובת ההפקדה.

 

12. האם אוכל לקבל את כל כספי החיסכון הפנסיוני שלי בסכום חד פעמי?

כספי החיסכון הפנסיוני נועדו לספק הכנסה קבועה לגיל פרישה ועל כן ניתן לקבל כספים אלו רק בדרך של קצבה. אולם, אם הקצבה לה אתה זכאי תהיה גבוהה מ- 3,850 ש"ח תוכל לקבל את יתרת הקצבה כסכום חד פעמי.

 

13. האם אני יכול לבחור היכן לחסוך את כספי החיסכון הפנסיוני?

החוק מחייב לחסוך באחד ממוצרי החיסכון הפנסיוני: קרנות הפנסיה, קופות הגמל וביטוחי המנהלים. החוסך יכול לבחור כראות עיניו איזה מוצר ואיזו חברה מנהלת תנהל את כספי החיסכון שלו.

 

14. כיצד אדע באיזה מוצר לבחור והיכן כדאי לי לנהל את כספי?

ההחלטה היכן לנהל את כספי החיסכון הינה החלטה מורכבת, לכן על מנת לבחור ולהחליט על אפיק החיסכון הפנסיוני הרצוי, מומלץ להתייעץ עם יועץ פנסיוני בעל רישיון ייעוץ פנסיוני.

 

15. האם קיימת תקרה להפקדה?

במכשירי החיסכון הפנסיוני ניתן להפקיד סכומים העולים על הקבוע בחוק, אולם לעניין חלק מהטבות המס יש תקרה שמעליה לא ניתנת הטבת מס.

 

16. איזה סכום מהכנסתי עליי להפקיד לפנסיה?

בטבלה הבאה מפורטים השיעורים שלפיהם יחויבו עצמאים שהכנסתם נמצאת בין מחצית השכר הממוצע במשק (4,000 שקל) לבין השכר הממוצע במשק (8,000 שקל) . אין חובה להפקיד עבור חלק השכר העולה על השכר הממוצע במשק.

שיעורי ההפקדה מתייחסים לאותו חלק בשכר שבין 4,000 ל-8,000 שקל.


הפקדה לפנסיה באחוזים

הפקדה לפנסיה באחוזים
שנה שיעור הפקדה
2011 4%
2012 8%
2013 12%
2014 16%
2015 20%
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמה עלי להפקיד?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים