שתף קטע נבחר

אשכנזי: חיילים חושבים שמצדה נכבשה ב-67'

בנאום בפני מנהלי בתי ספר דיבר הרמטכ"ל בגילוי לב על רמת המתגייסים לצה"ל: "יש בעיות אלכוהול, אנשים שנפלטים ממערכת החינוך, חיילים שלא מכירים את המדינה". בדבריו שגה בעצמו כשטען שישראל היא היחידה במערב שמנהיגה גיוס חובה. על הסרבנות אמר: "יש לנקוט עמדה נגד המחנכים לסרב"

חלק לא מבוטל מבני הנוער המתגייסים לצה"ל אינם יודעים היסטוריה או גיאוגרפיה, ובכלל מעדיפים לשתות אלכוהול. כך קבע בצהריים (יום ג') הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי. בכנס למנהלי בתי ספר על-יסודיים בירושלים, אמר אשכנזי כי "שליש מהחיילים היו בצבא בפעם הראשונה בירושלים. יש חיילים שחושבים שאת מצדה כבשנו בששת הימים. יש חיילים מחו"ל שלא יודעים את השפה". בדבריו תקף הרמטכ"ל בחריפות את תופעת הסרבנות האידאולוגית שחזרה לכותרות באחרונה, ותבע לפעול גם נגד אלו המחנכים לסרבנות כזו.

 

בכנס שנערך בבנייני האומה כהכנה לשירות משמעותי בצה"ל, אמר הרמטכ"ל: "אנו עדים לבעיות שהנוער לוקח איתו לצבא - בעיות שתיית אלכוהול, אנשים שנפלטים ממערכת החינוך, חיילים שלא מכירים את המדינה, את מורשתה".

ברוח הטעויות של חייליו, שגה אשכנזי בעצמו ואמר כי ישראל היא המדינה היחידה בעולם המערבי שבה השירות הוא שירות חובה (למעשה, דוגמאות נוספות הן גרמניה ושוויץ, אף שהשירות בהן קצר יותר). מכל מקום, הוא העריך כי שירות החובה בישראל יישאר על כנו: "אני לא צופה בעתיד הקרוב לעין שנהיה צבא מקצועי. אנחנו מודל יחידי ואחרון בעולם המערבי".

 

את הכנס אירגן משרד החינוך כחלק מהרצון לעודד את השירות הקרבי בצה"ל, כפי שהכריז שר החינוך גדעון סער בביקור בבקו"ם לפני מספר חודשים. השר, בתשובה לשאלות מנהלים, אמר כי הוא רואה חשיבות גדולה בעידוד שירות צבאי בקרב בנות בצה"ל, שכיום מתחמקות משירות צבאי, וכי הוא תומך בהצעת החוק בנושא.

 

הרמטכ"ל פנה למנהלי בתי הספר, ואמר: "על מנת שיהיה צבא וחזק ואיכותי הוא צריך להישען על אנשים איכותיים וזה התפקיד שלכם. אחרת לא נוכל לקיים יתרון צבאי על שכנינו. השירות בצה"ל איננו רק ביטחוני, הוא גם לאומי-חברתי. צה"ל הוא גם מקום חינוכי הלכה למעשה, שנועד לחנך לערכים כמו סובלנות, אחריות חברתית, שיתוף ומעורבות. יש להסתכל על השירות בצה"ל כחלק מרצף ממערכת החינוך, הבעיות שהנוער לוקח איתו ממערכת החינוך - אנו עדים להם בצבא".

 

"אפס סובלנות לסרבנות"

בדבריו התייחס אשכנזי בתקיפות לתופעות הסרבנות האידאולוגית שהחלו לחזור לאחרונה, עם המפגנים הפוליטיים נגד פינוי התנחלויות בגדודי שמשון ונחשון. "זו חציית קו אדום", הבהיר. "אנחנו לא יכולים לקבל התנהגות, או תופעה כזו, לא מימין ולא משמאל. חשוב לעודד ביקורת אצל כל אחד, אבל כשאנשינו לובשים מדים, לא מקובלת עמדה לא של ימין ולא של שמאל. מבחינתנו יש אפס סובלנות כלפי התופעה, והדבר מביא לערעור הסדר הקיים של הצבא והמדינה. זה לא צבא של מפלגה כזו או אחרת, אלא צבא של המדינה. הצבא כפוף לממשלה נבחרת שמטילה עליו משימות, שאותן הוא צריך לבצע. אם נערער על זה, אנו נערער על משהו הרבה יותר רחב".

 

עוד הוסיף, כי "יש לנקוט עמדה גם נגד מחנכים בבתי ספר שקוראים לסרבנות. זו נורמה פסולה". עם זאת, מיתן במידת מה את דבריו כשהוסיף: "אני מציע שננהג במידת הזהירות ולא נכליל את כל הציבור הציוני דתי, שיש לו נוער נפלא שעושה שירות יוצא מן הכלל. יש להסביר לחיילים והמפקדים לגבי תופעות פסולות כמו מה שקרה בגדודי נחשון ושמשון. יש לעודד את חשיבות הביקורת אצל כל אחד, ולכל אחד זכות לדעה פוליטיות משלו ואמונות כאלה ואחרות, אבל כשאנשינו לובשים מדים - לא מקובלת עלינו העמדה, לא מימין ולא משמאל. חייל כזה או אחר לא יחליט מה הוא עושה, בין אם אותו חייל שלא מתגייס מטעמי 'לא רוצה לשמור על התנחלויות' או מטעמים אחרים. אנחנו לא מוכנים לקבל את זה" .

 

אשכנזי אמר עוד כי כבר בתיכון יש להסביר לתלמידים המועמדים לשירות את הערכים הנכונים: "צריך להעביר לתלמידים שיעורים בנושא משמעת וחשיבות קיומו של צבא במדינה דמוקרטית, וכי אין לבצע מעשה פסול".

 

הרמטכ"ל דיבר גם על בעיית ההשתמטות: "קבענו כיעד לשפר את ערך שירות ולהילחם בהשתמטות. מסיבות אובייקטיביות

יש ירידה בשנתונים ולכן ירידה כמות המתגייסים, כמו כן יש ירידה במספר העולים ובמקביל עלייה במקבלי הפטור משירות צבאי במסגרת 'תורתם אומנותם'.

 אם המגמה הזו תימשך עוד פחות מעשור, נהיה עדים למציאות שבה מעטים בלבד יתגייסו לצה"ל. צריך לבנות עם הנהגת המדינה מודלים אחרים - מודל שירות לאומי ומי שמפריעה לו המילה 'לאומי' יכול לקרוא לזה מודל שירות אזרחי".

 

גם הממשלה דנה השבוע בבעיית ההשתמטות מצה"ל. אגף כוח אדם בצה"ל הציג בדיון נתונים על ההשתמטות. בין היתר דווח שיותר מ-20% מהבנים אינם מתגייסים לצה"ל. כ-40% מהבנות אינן מתגייסות לצבא, מתוכן כ-30% תחת הצהרת דתיות לכאורה. היתר אינן מתגייסות בשל נישואין, בעיות בריאות, אי התאמה נפשית וכו'. הממשלה החליטה לא לתמוך בהצעת החוק שתשלול רשיון נהיגה ממי שהשתחרר על סעיף נפשי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשכנזי. "שליש מהחיילים היו בצבא בפעם הראשונה בירושלים"
צילום: ירון ברנר
מומלצים