שתף קטע נבחר

אתונה: ארמניה ואזרבייג'ן דנו בעתיד נגורנו-קרבאך

בשולי כינוס הארגון לביטחן ושיתוף פעולה באירופה, נפגשו שרי החוץ של אזרבייג'ן וארמניה כדי לדון בעתידו של חבל המריבה בקווקז. טורקיה הציבה את הנסיגה הארמנית מהחבל כתנאי ליישום הסכם הנורמליזיציה שחתמה עמה לפני כחודשיים

שרי החוץ של אזרבייג'ן וארמניה נועדו בצהריים (יום ג') באתונה ודנו בעתידו של חבל נגורנו-קרבאך, ובהסכם הנורמליזציה שנחתם בין אנקרה לירבאן לפני כחודשיים. אדוארד נלבנדיאן ואלמר מאמדירוב נועדו בשולי כינוס הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה (OSCE) ולאחר מכן נפגשו עם שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטוגלו.

   

לפני כעשרה ימים הזהיר נשיא אזרבייג'ן, אילהם אלייב, השיחות עם ארמניה על עתידו של חבל נגורנו-קרבאך הן "מכריעות", והבהיר כי ארצו שומרת לעצמה את הזכות להשתמש בכוח צבאי אם המשא ומתן לא יישא פרי. "אם השיחות ייכשלו, האופציה הצבאית תהיה האופציה היחידה", אמר אלייב.

 

לעומתם שרי החוץ של צרפת ורוסיה הביעו בכנס אופטימיות. ברנאר קושנר אמר כי "בתהליך שלום קשה מאוד לדחוק בצדדים להתקדם כי הכל רגיש מדי. למרות זאת אני בטוח שתהיה התקדמות. מיד? לא, בחודשים הקרובים? כן". סרגיי לברוב שיבח את הצדדים על רצונם להגיע להסכם.


מימין: מאמדירוב ונלבדיאן עם שרי החוץ של רוסיה וצרפת (צילום: AFP)

 

חבל נגורנו-קרבאך הוא מובלעת בלב אזרבייג'ן שנכבשה על-ידי ארמניה במהלך המלחמה בין השתיים בראשית העשור הקודם. המלחמה שנמשכה שש שנים נהרגו על-פי הערכות כ-35 אלף בני אדם. מאז נותרה המובלעת בשליטת כוחות פרו-ארמניים. למרות הפסקת אש בת 15 שנה, תקריות ירי עדיין מתחוללות באזור מדי פעם. אזרבייג'ן דורשת כי במסגרת כל הסדר בין הצדדים - יושב החבל לריבונותה.

 

סוגיית נגורנו-קרבאך היא אחד "המוקשים" המאיימים על יישום הסכם הנורמליזציה שנחתם בין טורקיה לארמניה.

 ההסכם קורא לפתיחת הגבולות בין המדינות. הוא מתייחס לסוגיית השואה הארמנית רק במרומז וקורא להקמת ועדה בלתי תלויה שתבחן את "המימד ההיסטורי של שנים העמים".

 

יישום ההסכם עשוי להוריד לחץ גדול מעל כתפיה של טורקיה במאמציה להתקבל לאיחוד האירופי, ואילו ארמניה תיחלץ מהבידוד המדיני בו היא שרויה מאז התפרקות בריה"מ. טורקיה, שהיא בת הברית החשובה ביותר של אזרבייג'ן, מתנה את החתימה על הסכם פתיחת הגבולות בהתפשרות ריבונית של ארמניה בנגורנו-קרבאך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דבוטוגלו ונלבנדיאן (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים