שתף קטע נבחר

להעניש מעסיקי תלמידים? "בגיל 13 אתה אחראי"

על-פי הצעתו של ח"כ אלכס מילר, שאושרה בוועדת השרים, אדם שיעסיק נערים בזמן הלימודים ללא אישור צפוי לקנס או אפילו למאסר. יוזם החוק אמר כי מדובר בכלי להתמודד עם הנשירה מבתי הספר. ומה חושבים התלמידים?

עובדים ברשת מזון מהיר במקום ללמוד מתמטיקה? ממלצרים במקום להיות בשיעור תנ"ך? בקרוב תלמידים שיבקשו לצאת לעבוד בשעות הבוקר יתקלו בקשיים: ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') את הצעתו של ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו) לאסור העסקת תלמידי חטיבות הביניים והתיכונים בשעות הלימודים. לפי ההצעה, המעסיק צריך לוודא כי לתלמיד יש אישורים לעבוד בשעות הלימודים - אחרת הוא צפוי לעונש.

 

לפי ההצעה, כדי להעסיק תלמידים בעבודות שונות יידרשו המעסיקים לקבל אישור מבית הספר, על השעות בהן מתקיימים הלימודים. כלומר, המעסיקים יחוייבו לשחרר את התלמידים לבית הספר בשעות הלימודים, מבלי

 לנכות משכרם. מעסיק שיעבור על החוק צפוי לעונש מאסר, קנס או שילוב של שניהם. ההצעה תקפה לגבי תלמידי חטיבות הביניים והתיכונים בכל הערים, בהן חל חוק חינוך חובה עד כיתה י"ב.

 

"הצעת החוק נוסחה בראש ובראשונה במטרה להתמודד עם תופעת הנשירה", הסביר ח"כ מילר. "המצב הכלכלי הנוכחי גורם לתלמידים רבים לעבוד במקביל ללימודיהם והם נתונים תחת לחץ רב לעבוד בשעות בית הספר. לעיתים הם מקריבים את הלימודים כליל. בית הספר מספק לא רק השכלה המבטיחה את עתידו של הנוער, אלא גם מסגרת חינוכית המונעת פעמים רבות שוטטות והידרדרות לפשע".

 

עשרות אלפי תלמידים עובדים

איש אינו יודע כמה בני נוער בדיוק עובדים בישראל באופן מלא או חלקי ומזדמן. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בכ-31 אלף בני 15 עד 17 שעובדים. לפי סקר של מינהל התכנון והמחקר בתמ"ת, מדובר בכ-75 אלף בני 11 עד 15 שעובדים - כולל בעבודות כמו בייביסיטר והוצאת כלבים לטיולים.

 

על פי נתונים של "הנוער העובד והלומד", המרכזים את נושא זכויות תלמידים מול מעסיקים במסגרת איגוד מקצועי לילדים, נוער וצעירים של ההסתדרות, ישנן שלוש סיבות מרכזיות בגינן יוצאים התלמידים לעבוד : להגדיל את דמי הכיס, לרכוש מקצוע לעתיד ולסייע בפרנסת המשפחה. הם מעריכים את מספר בני הנוער בשוק העבודה בכ-150 אלף.

 

ומה אומרים התלמידים? דניאל עמית, תלמיד כיתה ז' מבית הספר "ניצנים" ברמת-גן, העובד בהוצאת כלבים לטיולים, מתנגד לחוק.  "בגלל שאנחנו התלמידים בוחרים לעבוד בעבודה בזמן הלימודים, לא צריך להעניש את המעסיקים שלנו. זה אחריות של ילד להחליט אם הוא רוצה לעבוד או לא. אלא אם כן מדובר בילד ממש קטן, בכיתה ג' או ד'. בגיל 13 אתה כבר ילד אחראי ובוגר. זכותו של כל ילד להחליט אם הוא רוצה לעבוד או ללמוד".

 

לדבריו, ילדים ונערים עובדים בשל מגוון של סיבות. "אני יכול להעדיף לעבוד, ויכול לקבל על זה כסף. אני מציע לשלב לימודים עם עבודה, כלומר יכול לעבוד גם בלימודים. אפשר לשלב את שני הדברים. אם המעסיקים יודעים שיש להם בית ספר ואומרים 'תבחרו' אז צריך להעניש? אבל אם הילדים משקרים, לא צריך להעניש את המעסיק. הילד צריך לקחת אחריות. זה כמו שיענישו אותי על זה שמישהו אחר גנב ממתק. רק תלמידים צריכים לקחת אחריות על מעשיהם ולא המעסיק".

 

ויש תלמידים שתומכים בהצעת החוק. נחמן בוגוסלבסקי, תלמיד כיתה י"ב, באורט הבונים בבת-ים, אמר: "ההצעה תואמת את רוח אמנת זכויות הילד

 מבחינת הזכות ללמוד. אין שום סיבה לדעתי שתלמיד לא ימצא בשעות הלימודים בבית הספר. אם בפועל הוא לא נמצא כל הזמן בבית הספר יש בעיה אחרת שמערכת החינוך צריכה לטפל בה, לדוגמה בעיית פרנסה של המשפחה. אבל אין שום סיבה שנער מתחת לגיל 18 יבלה את הזמן בעבודה כדי לפרנס משפחה. צריך להיות בלימודים, במסגרת, עם חברים".

 

הוא הוסיף, כי לדעתו זה אינו הפתרון לנשירה - אבל הוא יכול לסייע: "צריך טיפול של כמה גורמים לא רק חקיקה. צריך לוודא שהוא לא פוגע בחוק החניכות - חוק שמכשיר ומעגן בתי ספר למקצוע - מכונאות רכב, חשמלאות, מערכות קירור וכו ומשלם להם במהלך הלימודים".

 

ח"כ רונית תירוש (קדימה) שהגישה גם את הצעת החוק, אמרה: "יש מספיק גרויים חיצוניים שגורמים כיום לתלמידים להפסיד לימודים - ואנו חייבים לעשות כמיטב יכולתנו כדי לצמצם אותם ככל הניתן. היינו יכולים לצפות ממעסיקים להיות מספיק אחראים ולא לפגוע בעתיד של הילדים אותם הם מעסיקים, אבל כנראה שבלי שוט החקיקה זה לא יעבוד"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש, גלעד קוולרציק
"150 אלף תלמידים עובדים"
צילום: מאיר פרטוש, גלעד קוולרציק
מומלצים