שתף קטע נבחר

הצעת חוק: רישיון לעיתון - רק לתושבי ישראל

בכנסת מתגבשת בימים אלה הצעת חוק לפיה רק אזרחי ותושבי המדינה או תאגיד ש-51% מבעלי השליטה בו הם ישראלים החיים במדינה - יוכלו לקבל רישיון להוצאת עיתון. ח"כ חסון: הקוראים לא תמיד מבינים את האינטרס החבוי של המוציא לאור

רוצים להוציא לאור עיתון בישראל? סכום כסף גדול לא תמיד יספיק. הצעת חוק חדשה שמגובשת בימים אלה בכנסת לפיה בכדי לקבל רישיון להוצאת עיתון תצטרכו להיות אזרחי ותושבי המדינה. מטיוטת הצעת החוק, שתועלה בימים הקרובים לדיון, עולה כי תנאי מרכזי אחר לקבלת הרישיון, הוא שמקור מלוא המימון, במישרין ובין בעקיפין, יהיה בארץ.

 

על-פי ההצעה, "לא יינתן רישיון אלא אם המבקש הינו אזרח ותושב ישראל ו/או תאגיד רשום בישראל, אשר היכולת לכוון את פעולתו ו-51% לפחות מכל אמצעי השליטה בו, במישרין או בעקיפין, הם בידי אזרחים ישראליים ותושבי ישראל". את ההצעה מקדמים כמה חברי כנסת מסיעות שונות ובימים הקרובים צפויים להצטרף אליה ח"כים נוספים.

  

"מטרת הצעת החוק היא לעשות סדר בעולם העיתונות הישראלי ולשנות מצב בו אדם שאינו תושב המדינה ומרכז חייו אינו בישראל - יכול באמצעות כספו להחזיק עיתון, ולהשתמש בו כסוג של שופר לייצוג אינטרסים ברורים, וכל זאת כאשר מרבית הקוראים לא תמיד יודעים או מבינים מה האינטרס החבוי של אותו מוציא לאור, העושה זאת לעתים בחינם", אמר ח"כ יואל חסון (קדימה).

 

ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) התנה את הסכמתו להצטרפות ליוזמה בכך שלא תחול על מזרח ירושלים. לדבריו, בשטח זה מתגוררים אנשים שהינם בעלי מעמד תושב, אך אינם אזרחים. תומך אחר בהצעת החוק הוא ח"כ דב חנין (חד"ש). "העיתונות היא כלי שמשפיע מאוד על הדיון הציבורי, וראוי שמי שעומד מאחוריה או מי שהינו הבעלים שלה יהיה חלק מאותה חברה שעליה הוא משפיע", אמר.

 

"החשיבות בהצעת החוק היא בראש ובראשונה הצורך בכך שהתקשורת הישראלית תונהג על-ידי ישראלים שמכירים ומודעים למה שקורה במדינה. תקשורת היא לא רק ביזנס", אמר ח"כ איתן כבל (עבודה), התומך אף הוא בהצעת החוק.

 

בדברי ההסבר המופיעים בטיוטת ההצעה נכתב:

 "העיתונות הכתובה היא אחד מהמכשירים המרכזיים לקיומה של שיטת ממשל דמוקרטית ובעלת תפקיד מרכזי, הן בהיותה ספק מידע והן בתפקידה בגיבוש עמדות הקורא באמצעות הבאת דברי פרשנות, העלאת דעות וביקורת. העיקרון בדבר קיומה של עיתונות חופשית, אחראית ומקצועית הינו עיקרון ראשון במעלה.

 

"בשל כוחה של העיתונות הכתובה, לא יכול להיות חולק כי עיתון עלול להוות מוקד כוח ואף לשמש ככלי רב עוצמה והשפעה בידי גורמים שמניעיהם אינם ברורים... ועדה ציבורית שדנה בתחום העיתונות הכתובה בישראל (הוועדה הציבורית לחוקי העיתונות בראשות חיים צדוק שפעלה ב-1997) מצאה כי ההחלטות לגבי מדיניות עריכתית בעיתון מחייבות אחריות מובהקת, רגישות רבה, התמצאות רחבה ומחויבות עמוקה למדינה, לאזרחיה ולתושביה. בהתאם, המליצה הוועדה כי עורך עיתון רב תפוצה יהיה תושב קבע בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חסון. לעשות סדר בעיתונות
צילום: דודי ועקנין
להיות חלק מהחברה. חנין
צילום: עמית מגל
טיבי. לא במזרח ירושלים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים