שתף קטע נבחר

דיין ו"טלעד" יפצו את סרן ר' ב-300 אלף שקל

בית המשפט קבע כי על מגישת התוכנית "עובדה", בה שודר התחקיר אודות סרן ר' ועל הזכיינית ששידרה אותה, לפצות את הקצין. בנוסף תשודר בתוכנית הודעה על זיכויו

חמש שנים לאחר שידור כתבתה של אילנה דיין בתוכנית "עובדה" (ששודרה בזמנו ב"טלעד") אודות סרן ר' שהואשם בוידוא הריגה ושיבוש הליכי משפט וזוכה לבסוף, ולאחר שהקצין הגיש תביעת דיבה כנגד התוכנית והזכיינית - לשעבר זכיינית ערוץ 2, פסק היום (ג') בית המשפט המחוזי בירושלים כי על דיין ו"טלעד" לשלם לסרן ר' פיצויים בסך 300 אלף שקל, בתוספת הוצאות משפט.


דיין בעימות עם דוברת צה"ל לשעבר. התנצלות בשידור (צילום: אורי פורת)

 

הסיפור שהתגלגל זמן רב בין בתי המשפט, החל במותה של הנערה בת ה-14 אימאן אל-האמס, שנורתה על ידי חיילי הגדוד בפיקודו של ר'. חודש וחצי לאחר התקרית, באותו יום בו הוגש כתב אישום כנגד הקצין, שודרה הכתבה בתוכנית "עובדה", בה הוצגו עדויות מהתקרית. שנה לאחר מכן זיכה בית המשפט פה אחד את הקצין מכל ההאשמות נגדו. דוברת צה"ל דאז, רות ירון, האשימה את דיין בכך ש"בישלה" את הקלטת ואת הדברים שנאמרו בה.

 

חודשים ספורים לאחר מכן, הגיש הקצין תביעת דיבה כנגד דיין בגין לשון הרע. לטענתו, הכתבה "חרצה את דינו", היתה רשלנית, שקרית ופגעה בשמו הטוב. בתגובה טענו הנתבעים כי הם דוחים מכל וכל את טענות התובע וכי הכתבה היתה "מלאכה עיתונאית ראויה לשמה". את עבודת צוות "עובדה" הציגה ההגנה כ"מסמך המאוזן וההוגן ביותר בפרשה הקשה והסבוכה". עוד הוסיפו: "הכתבה הינה יצירה שלמה, אחידה ומגובשת, ולא אוסף של קטעים נטולי הקשר שחוברו להם באקראי".

 

הבוקר, כאמור, פסק השופט נועם סולברג כי הנתבעות ישלמו פיצוי בסך 300 אלף שקל ובנוסף הוצאות משפט בסך 80 אלף שקל, בתוספת מע"מ. בנוסף לפיצוי הכספי הורה בית המשפט לשדר הודעה על זיכויו של הקצין במסגרת "עובדה" ולהבהיר לצופים כי הכתבה העבירה מסר שגוי.

 

פסק הדין: פיצויים גבוהים בשל הבמה המכובדת

בפסק דינו כתב השופט: "לא בזדון נעשה אפוא הדבר, כי אם ברשלנות, ועדיין חמור הוא הכשל הזה. יש לעורר ולהזהיר מפני מכשלות שכאלה את ציבור מוציאי הדיבה הפוטנציאליים, העיתונאים והעורכים. בעיקר מפני שתי רעות יש להזהיר ולהרתיע: 

האחת, מפני העברת מסרים עקרוניים על גבם של אנשים פרטיים. הרצון לעורר דיון ולהעביר מסר אין בו כדי להקל מנטל האיסור לפגוע בשמו הטוב של אדם.

 

אחת היא אם נושא הכתבה הוא אדם פלוני אם לאו, אם נועדה לעסוק בו או לעורר סוגיות ציבוריות עקרוניות - החובה לשמור על שמו הטוב של האדם בעינה עומדת.

 

השנית - מפני הזלזול הבלתי נסבל בטהרתו של ההליך הפלילי, מפני החירות שנוטלים לעצמם עיתונאים לפרסם חומרי ראיות וחקירה במהלך משפט, מפני האִצטלה של שליחות ציבורית וחובה מוסרית לעשות את אלה, ומאחר שכדברים הללו נעשו על גבי במה מכובדת - 'עובדה' - אל מול קהל צופים רב, על-ידי עיתונאית ששם הגינותה ומקצועיותה הולכים לפניה - אילנה דיין - יש מקום לפסוק פיצויים בשיעור גבוה, כדי להרתיע וללמד לקח".

 

ממערכת "עובדה" נמסר בתגובה: "אנו סבורים שפסק הדין שגוי וגדוש בקביעות שאינן עולות בקנה אחד עם עקרונות העיתונות החופשית ועם ערכיה של חברה דמקורטית כפי שבאו לידי ביטוי בפסקי דין רבים של בית המשפט העליון.

מערכת 'עובדה' שומרת לעצמה את הזכות לערער עליו בפני ערכאה גבוהה יותר. ההחלטה בנדון תתקבל בימים הקרובים".

 

פרקליטיו של סרן ר', עורכי הדין אלעד איזנברג ויואב מני, מסרו כי הקצין ומשפחתו מביעים סיפוק רב מפסק הדין. "פסק הדין מטהר באופן סופי את שמו של הקצין, אשר חרף את נפשו באומץ לב ולמרות זאת נאלץ להקדיש את חמש השנים האחרונות למלחמה על שמו הטוב. הקצין ומשפחתו מקווים כי פסק הדין ישמש ציון דרך ואזהרה חמורה בדבר הצורך לשמור על אמת בפרסום ועל שמו הטוב של כל אדם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיין. תפצה
צילום: ירון ברנר
לאתר ההטבות
מומלצים