שתף קטע נבחר

ח"כ חיים כץ ניצל מהפסקת כהונתו בכנסת

ועדת האתיקה שינתה את החלטת הוועדה מהכנסת הקודמת, שקבעה כי תקופת החל"ת של ח"כ ממקום עבודתו תוגבל ל-4 שנים, ושאיימה לקטוע את המשך כהונת כץ המכהן במקביל כיו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית. לבקשת כץ, קבעה הוועדה הנוכחית כי ההחלטה תיכנס לתוקף רק בכנסת הבאה

ועדת האתיקה של הכנסת אפשרה אתמול (ג') ליו"ר ועדת העבודה ח"כ חיים כץ (ליכוד) להמשיך את כהונתו עד תום תקופת הכנסת הנוכחית, במקום לקטוע אותה ולהתפטר מהכנסת. ההתפטרות התבקשה מהחלטה של הוועדה הקודמת שהתקבלה לפני שנה. כץ מכהן במקביל ובהתנדבות כיו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית כעובד התע"א שנמצא בחופשה ללא תשלום (חל"ת).

 

אין זו הקדנציה הראשונה של כץ שבה הוא מחזיק בשני התפקידים. החוק אוסר על חברי הכנסת עיסוק נוסף בתשלום. האיסור איננו חל על עיסוק ללא תשלום שאיננו בניגוד עניינים לתפקידו הפרלמנטרי. עם זאת החוק לא מונע מהח"כים לכתוב ספרים וליהנות מהכנסותיהם. ההחלטה של ועדת האתיקה הקודמת קבעה מגבלות על ח"כ שנמצא בחל"ת ובכל מקרה תקופת החל"ת הוגבלה עד 4 שנים.

 

אותה החלטה איימה לקטוע את המשך כהונת כץ, מאחר שתוקפה החל מהכנסת הנוכחית גם על ח"כ שהיה בחל"ת 4 שנים לפני כן. כץ עתר לוועדה הנוכחית בבקשה לבטל את ההחלטה המגבילה את משך החל"ת ולחילופין, שהיא לא תחשב למפרע את תקופות החל"ת שלו בקדנציות קודמות. בקשתו העקרונית נדחתה, אבל התקבלה החלופה שהציע לגבי תחולת ההחלטה – מהכנסת ה-19, הכנסת הבאה - ולא למפרע כך שבפועל היא לא תחול עליו. בעקבות ההחלטה, סיום הקריירה הפרלמנטרית שלו יידחה למועד התפזרות הכנסת הנוכחית.

 

הוועדה הקודמת החליטה להגביל את השהייה בחל"ת של חבר כנסת ל-4 שנים בשני תנאים: שלפני בחירתו הוא עבד לפחות 8 שנים אצל המעסיק שנתן לו את החופשה; במקום עבודתו הקבוע יש נהלים שמסדירים את יציאת העובדים לחל"ת; והח"כ לא זוכה לתנאים שונים מאלה שהוגדרו בנהלים.

 

ההחלטה התקבלה ביומה האחרון של הכנסת הקודמת

לבקשת כץ יש היסטוריה. לוועדות האתיקה הקודמות הוגשו נגדו קובלנות בעניין כפל התפקידים כח"כ וכיו"ר ועד העובדים של התעשייה האווירית, לכאורה בשל ניגוד עניינים. הקובלנות נדחו ונקבע כי בנסיבות הנוגעות לכץ אין מניעה לכך. הקובלים עתרו לבג"צ נגד ועדת האתיקה, ח"כ כץ, היועצת המשפטית של הכנסת והיועץ המשפטי לממשלה. בג"ץ דחה את העתירות ב-20.6.2006.

 

כץ טען בבקשתו לבטל את החלטת הוועדה הקודמת לקצוב את תקופת החל"ת, כי לגביו, החלטה זו עוקפת את בג"צ ואת ההחלטות של הוועדות הקודמות בעניינו. עוד טען כי גם אם ההחלטה נוגעת רק לעניין החל"ת, היא מונעת ממנו את כפל התפקידים. לטענתו, את המניעה הזאת יש לקבוע בחוק אשר מנע מח"כ לכהן כיו"ר הסתדרות עובדים (הכללית והלאומית - שהיו קודם חריג בחוק האוסר עיסוק נוסף ואפשרו את כהונתו של עמיר פרץ כח"כ).

 

עוד טען כץ כי עצם ההחלטה יוצרת אפליה קשה בין ח"כים שהיו שכירים לפני בחירתם לכנסת, לבין מי שהיו בעלי עסקים פרטיים. הוא ציין כי האחרונים ישובו לעסקיהם בתום כהונתם, בעוד שהשכירים עלולים לאבד את פרנסתם בגלל מגבלת החל"ת אשר כופה עליהם ניתוק בלתי הפיך ממקום עבודתם.

 

כץ גם ציין כי ועדת האתיקה הקודמת כלל לא הזמינה אותו לדיון בסוגיה שנגעה ישירות לעניינו, כדי לתת לו הזדמנות להשמיע את טיעוניו. הוא אף הדגיש את העובדה שההחלטה להגביל את החל"ת הוגשה ביומה האחרון של הכנסת הקודמת, ממש ערב הבחירות לנוכחית (שבהן רץ מטעם הליכוד). מאחר שהוא לא ידע על קיומה של ההחלטה לא ניתנה לו "אפשרות ראויה לקבל החלטות מסודרות באשר לעתידו".

 

המילה האחרונה לא נאמרה

הוועדה הנוכחית בראשות ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) לא ביטלה את עיקרי החלטת החל"ת המקורית אבל, כאמור, אימצה את החלופה שהציע כץ לגבי דחיית מועד כניסתה לתוקף, החל מהכנסת הבאה. היא לא תחול עליו אם יעמוד ביתר התנאים (שאינם מהווים בעיה לגביו). בוטלה גם המגבלה הרטרואקטיבית לכלול במניין 4 שנות החל"ת את השנים שקדמו לקבלת ההחלטה המקורית.

 

"אין מקום להביא בחשבון תקופה שבה חברי הכנסת לא היו מודעים לכך ששהייתם בחל"ת תוגבל ולא היתה להם אפשרות להיערך לצורך קבלת החלטה מושכלת אם לנתק את קשרי העבודה שלהם עם מקום עבודתם הקבוע", נקבע בהחלטה החדשה שפורסמה אתמול.

 

עם זאת, טיעוניו האחרים של כץ, לגבי האפליה בין ח"כ שהיה שכיר למי שהוא בעל עסק פרטי או עיסוק עצמאי, אמנם לא התקבלו, אבל גם לא נדחו על הסף. נקבע כי אם יוחלט לדון מחדש בעצם ההחלטה או במשמעותה, הדיון יתקיים במנותק מעניינו של כץ. מדובר ב"דיון נרחב ומעמיק תוך שיתופם של גורמים שונים לרבות משפטיים וחברי ועדת האתיקה מהכנסת הקודמת".

 

ח"כ כץ סירב להגיב על ההחלטה. נראה על פניה כי טרם נאמרה המלה האחרונה בסוגיה האתית הזאת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
ח"כ חיים כץ
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים