שתף קטע נבחר

עדה יונת ל-ynet: ילדים רוצים כעת ללמוד כימיה

ערב קבלת פרס נובל, שוחחה המדענית הישראלית עם ynet והביעה תקווה לראות יותר נשים בין הזוכים בשנים הבאות. היא סיפרה על החזרות בשטוקהולם ואמרה שכעת היא חשה מוכנה להשתחוות לפני מלך שבדיה: "מצב הרוח מצוין". ויש פרגון לנינט

היום זה יקרה: פרופ' עדה יונת תקבל לידיה את פרס נובל לכימיה. רגע לפני שתקוד קידה לפני מלך שבדיה ותתלווה אליו בצעידה המלכותית בדרך לפרס הנובל, התראיינה אמש (יום ד') עדה יונת ל-ynet ואמרה, כי היא מקווה שזכייתה תעודד יותר נשים להיכנס לתחומי המדע. תשעה ישראלים זכו עד היום בפרס היוקרתי.

 

יונת לא תצטרך להרכיב משקפי ראייה כדי להבחין שהיא במיעוט. הכימאית

הישראלית היא אחת מתוך חמש נשים שיזכו השנה לעמוד על במת אולם הקונצרטים בשטוקהולם כדי לקבל את הפרס היוקרתי. "אני לא עושה חלוקה בין גברים לנשים, זה לא רלוונטי ואני לא חושבת במונחים האלה, אבל ברור שמבחינה סטטיסטית יש הרבה יותר גברים בתחום מאשר נשים", אמרה יונת ל-ynet בשיחת טלפון משטוקהולם.

 

"אני מתארת לעצמי שגם אלו שרוצים ללכת למדע מבינים שלא כל המדענים מקבלים פרסים, אבל אני בטוחה שלחשיפה הזו יש השפעה וכבר שמעתי על ילדים שרוצים ללמוד בעקבות כך כימיה. אני מקווה שגם ילדות".


פרופ' עדה יונת. מתרגשת פחות משציפתה (צילום: AFP)

 

יונת לנה במלון "גרנד הוטל" בבירה השבדית יחד עם משפחתה הקרובה, ולא מסתירה את הנאתה מהרגעים שלפני. "אני נמצאת כאן עם הבת, הנכדה וגם אחותי - ולכולנו יש מצב רוח מצוין. בין טקס לטקס וארוחה לארוחה אנחנו מבלות אבל לא להכל הן יכולות להתלוות, כי יש פה כללים מאד ברורים. ההתרגשות היא פחות ממה שציפיתי שתהיה אבל עדיין קיימת. אחרי הכול יום כזה קורה פעם בחיים וצריך להתכונן".

 

כשפרופ' יונת אומרת "להתכונן" היא מתכוונת לשעות של הכנות מדוקדקות עד לפרט האחרון. "היום אנחנו נעשה חזרה על איך לעלות ולרדת במדרגות. כולם צוחקים עליי כשאני מספרת על החזרות. זה באמת מצחיק, הכול כל כך מוקפד. בחזרות אנחנו לומדים לעשות קידה והיות ואני מלווה את מלך שבדיה אני צריכה גם ללמוד לצעוד הליכה מיוחדת".

 

המעריצים הגיעו לפתח המלון

אבל עם התהילה בא גם המחיר, וכלת פרס הנובל החדשה הספיקה כבר להדוף מעריצים וללהטט בין מצלמות הפפראצי. "עומדים בשער המלון אנשים מבוגרים עם פתקים ותמונות מודפסות שלנו שהוציאו מהאינטרנט. הם עומדים שעות על גבי שעות בקור ומחכים שנצא ונחתום להם. הם יודעים את השמות שלנו, מכירים אותנו, עם חלק דיברתי, אחד סיפר לי שהוא עומד כל שנה. אובססיביים של נובל. חלק גדול מהאנשים שם כבר ידועים לשומרי המלון".

 

עם זאת, היא עוד לא מתיימרת להפוך לכוכבת. "גם אם אנסה למלא את אצטדיון רמת גן, לא נראה לי שאצליח. אצל נינט יהיו בטוח הרבה יותר אנשים. מדענים זה לא כוכב נולד, זה לא ריאלטי. קשה לי להאמין שיהיה 'מדען נולד'. חקר לוקח שנים". היא מעיזה להציע פורמט אחר:

"אם רוצים לעשות תוכנית ריאלטי על מדע אפשר לסגור כמה מדענים במעבדה לפחות לכמה שנים טובות. אבל אולי זה לא רעיון כל כך טוב, אחרי הכול לא כדאי לסגור מעבדה", היא מתלוצצת.

 

את הראיון איתה היא מסיימת בתקווה שתוכל להיעלם מעיני התקשורת. "אני לא מפחדת שיימאס ממני - אני מתה שיימאס ממני כבר". אבל למרות הדברים, קשה להאמין שהיא סובלת, כשמיד בתום השיחה היא חוזרת להשתזף תחת מצלמות הטלוויזיה שליוו אותה. "יכול להיות שבעתיד תהיה איזושהי זילות בגלל החשיפה הרבה הזו, אבל בינתיים זה בעיקר נותן איזושהי דרך מחשבה אחרת וחיובית על מדע. אני מקווה שבסוף ישכחו אותי, או לפחות יניחו לי, אבל שיזכרו את פריצת הדרך המדעית. הפרס מביא לכך שאנשים מתעניינים בנושאים אחרים מאלו שבדרך כלל על סדר היום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' יונת, הבוקר במסיבת עיתונאים בסטוקהולם. רוצה לראות יותר נשים בתחום
צילום: AFP
מומלצים