שתף קטע נבחר

המדינה על ההקפאה: "ההתנחלויות - זמניות"

הפרקליטות הצליחה להפתיע את המתנחלים בתשובתה לעתירה נגד ההקפאה: ההתנחלויות קיימות מתוך תפיסה זמנית, למפקד הצבאי יש זכות לפרסם את הצווים. ולמה לא עודכנו התושבים מראש? "הרגישות המדינית מנעה שיתוף הציבור בקבלת ההחלטה"

המצב שבגינו קיימות ההתנחלויות הוא זמני. כך עולה מתשובתה הערב (יום ה') של המדינה לבג"ץ, שדן בעתירת המתנחלים נגד הוצאת צווי ההקפאה. בתשובה לטענה שלפיה עלולים הצווים לפגוע באינטרסים הכלכליים של מי שקיבלו היתרי בנייה בהתנחלויות ופיתחו ציפיות לגיטימיות לממש אותם, ענתה המדינה כי "בשל ארעיותה של 'התפיסה הלוחמתית' לנוכח המגבלות הנובעות מתפיסה זו, יש לתת לה משקל מוגבל".

 

הפרקליטות אף דחתה את טענת העותרים, שלפיה לא הייתה למפקד הצבאי סמכות להוציא את צווי ההקפאה, ואמרה כי הוא בעל הסמכות להוציא צווים המהווים חקיקה תחת ידיו. הצידוק שנתנה המדינה לטיעוניה הוא שגם במקרה פינוי ימית ב-1982, הוציא המפקד הצבאי את הצו.

 

מתשובת המדינה עולה כי ביטול ההקפאה תיצור נזק מדיני לישראל. "לעומת הנזק לפרט, ניצבת התועלת המדינית שתושג מהמשך קיומו ויישומו של הצו והנזק המדיני שייגרם אם תוקפא החלטת הקבינט ותחל תנופת בנייה מאסיבית של יציקת יסודות בחסותו של צו ביניים", נכתב בהודעה. עוד טענה המדינה כי "מטרת הצו הינה צעד שמטרתו להבהיר את נכונותה ומחוייבותה של ממשלת ישראל לתהליך המשא ומתן לשלום מתוך תקווה שהדבר יסייע לחידוש המשא ומתן הישיר בין ישראל לפלסטינים. תנופת בנייה מאסיבית בחסותו של צו הביניים תסכל באופן משמעותי ושאינו בר תיקון הניסיון לחידוש המשא ומתן הישיר בין הישראלים לפלסטינים".

 

באשר לטענת העותרים, שלפיה לא ניתן לתושבי האזור שבו חל הצו די זמן להתכונן ולהשמיע את התנגדותם,

אמרה הפרקליטות כי היה חשש שגורמים שונים ינצלו את פרק הזמן שיינתן להיערכות ולשמיעת הטענות - ליצירת עובדות בשטח. המדינה טוענת בתשובתה כי בכך היתה סכנה שמטרת הצו תסוכל: "הרגישות המדינית שעמדה ברקע הצו מנעה שיתוף הציבור בקבלת ההחלטה". 

 

פרקליטות המדינה השיבה לעתירות הפורום המשפטי למען ארץ ישראל ושורת מועצות מקומיות ביהודה ושומרון, שדרשו לבטל את החלטת הקבינט להקפאת הבנייה החדשה. בעתירה נטען כי ההקפאה פוגעת באופן חמור בזכויות היסוד של תושבי יהודה ושומרון. עוד נאמר כי ההחלטה אינה מתבססת על שיקולים ביטחוניים וכי היא צריכה להתקבל על-ידי הממשלה ולא על-ידי הקבינט. המדינה טענה, בניגוד לנטען בעתירה, כי הן למפקד הצבאי בשטח (אלוף פיקוד המרכז - א.ג.) והן לקבינט הביטחוני יש את הסמכות להוציא את ההחלטה אל הפועל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההתנחלויות. "בניה מאסיבית תסכן המו"מ"
צילום: רויטרס
מומלצים