שתף קטע נבחר

מרדכי ואנונו: הנשיא אובמה צריך לפעול לשחרורי

ביהמ"ש העליון דן בערעור מרגל האטום על הרשעתו ביצירת קשר עם זרים. עו"ד פלדמן: צווי ההגבלה הוצאו ע"י הבריטים, ואינם מתאימים למדינה דמוקרטית. הפרקליטות: יש ליצור חיץ בין ואנונו לחברה. ואנונו כתב לוועדת נובל: לא רוצה להיות מועמד לפרס, כדי לא להיות באותה רשימה עם שמעון פרס

"מרגל האטום" מגייס לצדו את נשיא ארצות-הברית. "אובמה רוצה עולם ללא נשק אטומי, והוא צריך לפעול לשחרורי. כל מה שאני רוצה זה חופש. אין לי את חופש הדיבור ואת חופש התנועה. אפילו אובמה יודע שלישראל יש נשק אטומי". כך אמר היום (ב') ל-ynet מרדכי ואנונו, לאחר דיון שהתקיים בבית המשפט העליון בערעור שהגיש על הכרעת בית המשפט המחוזי, שגזר עליו שלושה חודשי מאסר בגין יצירת קשר עם זרים - דבר שנאסר עליו לעשות מאז שחרורו מהכלא באפריל 2004.

 

לפני כשנה וחצי גזר בית משפט השלום בירושלים חצי שנת מאסר בפועל על ואנונו, שהואשם כי הפר מספר פעמים את הצווים המגבילים שהוטלו עליו, ומונעים ממנו לשוחח עם זרים. הוא הגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בעיר, שקיצץ את העונש לשלושה חודשי מאסר בפועל, אולם הוא לא הסתפק גם בכך, וערער שוב, לעליון.

 

במהלך דיון שהתקיים היום בערעור, טען עו"ד אביגדור פלדמן, המייצג אותו יחד עם עו"ד מיכאל ספרד, כי לא היה כלל מקום להרשיע את ואנונו, ובטח שלא להטיל עליו מאסר בפועל. הוא הזכיר כי בית המשפט המחוזי אף שקל להמיר את המאסר לעבודות שירות, אולם הדבר לא התאפשר בשל בקשתו של ואנונו לרצותן במזרח ירושלים, בגלל החשש שהוא חש לחייו במערב העיר.

 

עו"ד פלדמן הוסיף עוד כי העבירה שבה הורשע ואנונו היא הפרת צו שהוצא עוד לפני קום המדינה, על ידי הנציב הבריטי העליון, "בהוויה חברתית, תרבותית ומשפטית שונה לגמרי". לטענתו, הצו הזה אינו מתאים למדינת ישראל של ימינו: "לא מקובל שבמשטר דמוקרטי, למפקד בצבא תהיה אפשרות להגביל אזרחים". עוד טען פלדמן, כי כדי להרשיע בהפרת הצו, חייב להיות רכיב של פגיעה בבטחון המדינה, אולם במקרה הנוכחי, לטענתו, אין למעשיו של ואנונו שום קשר לפגיעה בבטחון המדינה.

 

"הסיכון נובע מעצם הידע שיש לו"

לעומתו, טען נציג הפרקליטות, עו"ד דן אלדד, כי ואנונו מוגדר כאדם המהווה סיכון לבטחון המדינה, וסיכון זה נובע מעצם הידע שיש לו, שהוא אף איים למסור אותו הלאה בהזדמנות הראשונה שתהיה ולו. לדברי אלדד, יש ליצור סביב ואנונו מתחם מוגן, מעין חיץ בינו לבין החברה, וכאשר יחצה את החיץ הזה, הדבר ידליק נורה אדומה. "אם התגובה לא תהיה פלילית בצורה של כתב אישום, אז הנורה האדומה לא תוכל להידלק, ומכאן הסכנה לבטחון המדינה. הצווים נועדו לבטחון המדינה ונאכפים בשל כך".

 

בעניין האפשרות לגזור על ואנונו עבודות שירות, אישר עו"ד אלדד כי אכן התנהל מו"מ בנושא, ולכן ואנונו אף נשלח לחוות דעת של הממונה על עבודות השירות, אולם שם הציב ואנונו תנאים, ואמר כי הוא לא מוכן לעשות עבודות שירות בכל מקום. בנקודה זו התערב השופט אדמונד לוי ושאל את עו"ד אלדד אם בהנחה שואנונו יסכים לעבודות בכל מקום שישלחו אותו, האם המדינה תסכים. "לצורך כך היינו צריכים אמון בואנונו", השיב עו"ד אלדד, "אולם כעת אין לנו את האמון הזה".

 

בתגובה חזר עו"ד פלדמן על הטענה שואנונו מוכן לבצע עבודות שירות בכל מקום, כל עוד יהיה זה בקרב אוכלוסיה שאינה עויינת אותו.

בסוף הדיון הודיעו השופטים כי יקבלו את החלטתם בערעור בימים הקרובים.

 

לאחר הדיון הקריא ואנונו מכתב אותו הוא מתכוון לשלוח לוועדת פרס נובל, שבו הוא מבקש כי שמו לא ייכלל ברשימת המועמדים לפרס, כיוון שהוא אינו יכול לראות את עצמו ברשימה עם שמעון פרס, "אבי תוכנית הגרעין הישראלית".

 

גם עו"ד פלדמן ביקש להוסיף כמה דברים לאחר הדיון: "תופעת ואנונו היא תופעה חריגה במשפט הישראלי. הגיע הזמן שרגש הנקמה של מדינת ישראל ישקוט. האם זוהי הארץ שאנו רוצים לחיות בה?". לדבריו, בדיון נחשפה תופעה בעייתית: לא קיימת אפשרות לבצע עבודות שירות במזרח ירושלים, המשרתות אוכלוסיה ערבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ואנונו. "אפילו אובמה יודע שלישראל יש נשק אטומי"
צילום: רויטרס
עו"ד פלדמן. "תופעה חריגה במשפט הישראלי"
צילום: חיים צח
מומלצים