שתף קטע נבחר

איש השנה של השבועון "טיים": בן ברננקי

נגיד הבנק המרכזי בארה"ב, שניווט את המשק האמריקני במשבר הכלכלי החמור ביותר שפקד אותו מאז שנות ה-30, הוכתר כאיש השנה של המגזין. "המיתון היה הסיפור של השנה. ללא בן ברננקי, הוא היה סיפור הרבה יותר גרוע"

בן ברננקי, נגיד הבנק המרכזי בארה"ב, הוכתר היום (ד') כאיש השנה ל-2009 של המגזין "טיים". בדברי ההסבר לבחירה צוין כי ברננקי עזר לנווט את המשק האמריקני במהלך המשבר הכלכלי הקשה ביותר שפקד אותו מאז השפל הגדול של שנות ה-30 של המאה שעברה. ברננקי בן ה-56, פרופסור באוניברסיטת פרינסטון לשעבר, הוא מומחה לתקופת השפל הגדול. בפברואר 2006 נכנס לתפקידו כיו"ר הבנק המרכזי בארה"ב. 

 

 

"המיתון היה הסיפור של השנה. ללא בן ברננקי, הוא היה סיפור הרבה יותר גרוע", כתב ריצ'רד סטנגל, עורך מגזין "טיים", בדברי ההסבר לבחירה. "נדירות הפעמים שיש לנו אפשרות לבדוק בצורה בהירה את הקלישאה האומרת כי 'אלה שלא לומדים מההיסטוריה, נידונים לחזור עליה'. ברננקי לא רק למד מההיסטוריה, הוא כתב אותה בעצמו ולכן לא התכוון לחזור עליה".

 

"איננו יודעים איך הכלכלה שלנו והחיים שלנו היו נראים אלמלא קומץ אנשים שפעלו עבורנו ולקחו את העניינים לידיהם. אנחנו לא יודעים מה שלא קרה, אבל אני משוכנע שהכלכלה היתה במצב הרבה הרבה יותר גרוע", כתב עורך "טיים". "מלומד אחד כתב שניתן היה למנוע את השפל הגדול של שנות ה-30 אם הפרדל רזרב היה מגביל בזמן את אספקת כסף ומאפשר לשליש מהבנקים להתמוטט ואומר לאמריקנים להדק חגורה. המלומד הזה הוא בן ברננקי, שבדיוק היה יו"ר הפדרל ריזרב כשנראה היה שהמשבר הכלכלי החמור חוזר על עצמו".

 

המועמדים האחרים לזכייה באיש השנה של טיים היו המפקד האמריקני של המלחמה באפגניסטן, גנרל סטנלי מקריסטל, הפועל הסיני, יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, והרץ המהיר בעולם, יוסין בולט. אשתקד נבחר לאיש השנה הנשיא הנבחר דאז ברק אובמה.

 

"לא צפיתי משבר גדול ומסוכן כזה"

בראיון ל"טיים" אמר ברננקי שהוא לא חזה את המשבר ושהוא לא הגיב במהירות הראויה. התגובה של ברננקי לביקורת שנמתחה עליו ולפיה הוא הציל את הבנקים המנופחים, היא שהאלטרנטיבה להצלת הבנקים היתה הריסת פרנסתם של מיליונים: "אם המערכת הפיננסית היתה קורסת, היא היתה לוקחת אתה למטה את הכלכלה", אמר ברננקי.

 

"בעצם כל חברה פיננסית גדולה בעולם היתה בסכנה משמעותית של פשיטת רגל. בהתבסס על ניסיוני, ידעתי שאם המערכת הפיננסית העולמית תקרוס, והמגזר הפיננסי יפסיק למעשה לתפקד, ידעתי שהמשמעות לכלכלה העולמית תהיה קטסטרופלית. היינו עומדים מול שפל בחומרה ובאורך של השפל בשנות ה-30".

 

ברננקי מודה בראיון כי כשמונה לפקיד הנגיד ב-2006 הוא לא צפה את מה שיקרה. "היינו מודעים לסכנות של משבר פיננסי, אבל לא צפיתי משבר גדול ומסוכן כזה". לדבריו, הביישנות שלו והבריחה מראיונות וכותרות לא פעלה לטובתו בתקופת המשבר. "זה היה מועיל אם כיו"ר הפדרל ריזרב הייתי יוצא לדבר בפומבי לציבור, מנסה להסביר את מה שאנחנו עושים ומדוע ומה צפוי לקרות בעתיד".

 

על המצב הנוכחי אמר ברננקי: "ייצבנו את הבנקים. הם גייסו הון רב והם במצב הרבה יותר טוב. הם מלווים אבל הם לא מלווים מספיק כדי לתמוך בהתאוששות בריאה. סיבה אחת לכך היא מה שהם הפסידו ומה שהם עברו והם פועלים בצורה שמרנית לאור העובדה שהכלכלה עדיין חלשה".

 

לדברי הנגיד, זהו התפקיד שלו עכשיו - לשכנע את הבנקים להלוות יותר כסף, למרות העובדה שהלוואות יתר הן אלה שדירדרו את המשק האמריקני למצבו בזמן המשבר: "אנחנו עובדים יחד עם הבנקים להבטיח שהם יתנו הלוואות טובות", כאלה שניתן להחזירם במועד, ולא עוד מתן הלוואות מהסוג שניתנו בעבר שלא ניתן היה להחזירן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בן ברננקי, נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב
צילום: AFP
מומלצים