שתף קטע נבחר

זירת הקניות

פריצת דרך? ארה"ב תתרום כסף למדינות העניות

לראשונה נקבה ארה"ב בסכום כלשהו בסוגיית המימון למדינות המתפתחות לטווח הארוך: 100 מיליארד דולר מדי שנה בשותפות עם מדינות האיחוד האירופי. מוקדם יותר סימן נציג מדינות אפריקה בדיוק את הסכום הזה כיעד אליו הוא שואף. פרשנים: זו יכולה להיות פריצת דרך

פריצת דרך בוועידה? מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, הודיעה היום (ה') כי ארצות הברית מוכנה לחבור למדינות העשירות ולגייס סכום של כ-100 מיליארד דולר בשנה עבור המדינות המתפתחות. סכום זה, יגוייס מדי שנה עד שנת 2020, ויועבר למדינות המתפתחות כדי לסייע להן להתמודד עם שינויי האקלים.

 

"100 מיליארד דולר זה הרבה. זה יכול להשפיע באופן ניכר", אמרה קלינטון בקופנהגן. היא קראה לכלול את כל הכלכלות המפותחות בעולם במאמצי הסיוע למדינות המפותחות, ולפעול לצמצום פליטת גזי חממה במנגנון שיבטיח שקיפות.

 

מוקדם יותר הודיעו נציגי אפריקה כי הם משנים את דרישתם לסיוע ומעמידים אותה על 100 מיליארד דולר בשנה עד 2020 - בדיוק הסכום שהזכירה קלינטון. נציגם, ראש ממשלת אתיופיה מלס זנאווי, הדגיש כי סכומים אלה - שמוגדרים סיוע לטווח הארוך - חייבים להגיע ל-50 מיליארד בשנה עד 2015, ול-100 מיליארד עד 2020. פרשנים ראו בהצהרה הזו של מדינות אפריקה מחווה כלפי ארצות הברית וניסיון לגשר על הפער העמוק ששרר בסוגיית המימון לטווח הארוך.

 


 

עד כה סרבה ארה"ב בתוקף להכריז כמה כסף תסכים להעביר למדינות העניות. גם כעת לא ברור מה יהיה חלקה בסכום, אולם פרשנים רואים בהצהרה שינוי מבורך, שעשוי לפתור את המחלוקת הקשה בנושא הסיוע למדינות המתפתחות.

 

מחלוקת זו היא רק אחת מתוך כמה שעומדות בדרך להסכם. עוד לפני תחילת הדיונים היה ידוע שזה יהיה אחד הנושאים שסביבו יתנהלו ויכוחים קשים.

 

המדינות העניות טוענות כי העולם מצפה מהן לוותר על תעשיות מזהמות, לנצל טכנולוגיות חדישות ומקורות אנרגיה נקיים אך אינו מעניק להן סיוע מתאים. הן טוענות כי רמת החיים אצלן נמוכה מאוד בהשוואה לרמת החיים במדינות העשירות, ולכן אין זה הוגן לצפות מהן לשלם עבור תיקון הנזק לאקלים כדור הארץ - נזק שגרמו המדינות העשירות במשך מאות שנים ושבזכותו צברו את הונן.

 

המדינות המתפתחות טוענות למעשה כי כעת הגיע תורן לצמוח כלכלית ולהתפתח, ואם העולם רוצה שיעשו זאת באופן שלא יפגע בכדור הארץ על המדינות העשירות לשלם על כך.

 

גם המדינות העניות ביותר דורשות סיוע מהעשירות, כדי שיוכלו להתמודד עם שינויי האקלים שכבר מורגשים במחוזותיהם ועם השינויים שעוד צפויים לפגוע בהן. בין המדינות הללו נמצאות גם מדינות איים זעירות שכבר כיום חשות את נזקי ההתחממות הגלובלית. הן טוענות כי למרות שחלקן בזיהום הגלובלי אפסי, הן אלו שמשלמות את מחיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. זה סכום גדול
צילום: AFP
מומלצים