שתף קטע נבחר

פרס לר"מ פולין: מזועזע מגניבת השלט מאושוויץ

הנשיא נפגש עם ראש הממשלה הפולני בקופנהגן ואמר לו כי לשלט "העבודה משחררת" שנגנב "משמעות היסטורית עמוקה ביותר לעם היהודי ולעולם כולו, והוא מהווה מצבה ליותר ממיליון יהודים". טוסק: כואב לנו כמו לכם, מאמץ עליון למצוא הגנבים

זעזוע ישראלי-פולני משותף מהפשע שמכאיב לרבים בכל העולם. נשיא המדינה, שמעון פרס, נפגש בצהריים (יום ו') עם ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, ודן עמו בגניבת השלט "העבודה משחררת" ממחנה ההשמדה אושוויץ. מלשכתו נמסר כי הוא הביע את הזעזוע העמוק של אזרחי מדינת ישראל ושל העם היהודי ברחבי העולם בעקבות המקרה. טוסק ציין כי "גניבת השלט חמורה ביותר והיא כואבת לנו כפי שהיא כואבת לכם".

 

במהלך הפגישה אמר פרס כי "מדינת ישראל והעם היהודי כולו מבקשים כולו שתנקטו את הצעדים המתבקשים כדי לתפוס את הפושעים, ולהחזיר את השלט למקומו". הוא ציין כי לשלט "משמעות היסטורית עמוקה ביותר, הן לעם היהודי והן לעולם כולו, והוא מהווה מצבה ליותר ממיליון יהודים שהושמדו במחנה זה".


אנשי המוזיאון הציבו שלט חלופי (צילום: AFP)

 

ראש ממשלת פולין הביע צער כבד בפני הנשיא ובפני העם היהודי על האירוע ועדכן אותו בהתקדמות הטיפול בפרשה: "אנו נוקטים בכל הפעולות הנדרשות כדי לתפוס את הפושעים. משעות הבוקר הנחיתי את השר לביטחון הפנים שאחראי למשטרה ולכוחות הביטחון המיוחדים בפולין, להעמיד את לכידת הפושעים בעדיפות עליונה. כוחות הביטחון בפולין מתמקדים רק באירוע הזה משעות הבוקר".

 

המשטרה המקומית מסרה כי השלט "Arbeit macht frei" נגנב בידי אלמונים שפרצו למחנה בין השעות 3 ל-5 לפנות בוקר. שגרירת פולין בישראל, אגניישקה מגדיאק אמרה ל-ynet כי "מדובר בשוד מתוכנן משום שיש מרווח זמן של  שש דקות בהן מצלמות האבטחה אינן צופות אל עבר השלט, ובדיוק בזמן הזה הוא נגנב". אנשי המוזיאון הציבו שלט חלופי במקום. כלי תקשורת בפולין דיווחו כי המשטרה הציעה פרס של 5,000 זלוטי (כ-7,000 שקל) למי שיסייע במציאת הגנבים.

 

ראש הממשלה טוסק הוסיף כי "ממשלת פולין בראשותי פועלת לבניית מנגנון שמירה מיוחד על אתרי אושוויץ-בירקנאו", והזכיר כי הם מקימים קרן מיוחדת לשמירה על המקומות ההיסטוריים המציינים את השואה. "לבניית הקרן שותפים מנהיגים רבים באירופה ובראשם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שהקצתה למען מטרה זו למעלה מ-60 מיליון אירו".

 

משרד החוץ: לגנב מוח מעוות

מוקדם יותר, נשמעו תגובות קשות למקרה בישראל. ממשרד החוץ נמסר כי "קשה להעלות על הדעת איזה מוח מעוות ירצה לשדוד את הסמל האיום והנורא של הכניסה למחנה המוות. אותו צירוף מצמרר 'העבודה משחררת' שמיליוני יהודים ראו דקות ושעות ספורות לפני מותם".

 

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אמר כי זוהי

 "עוד אחת מצורותיה החדשות של האנטישמיות באירופה, אשר מנסה להשכיח את הזיכרון ההיסטורי של השואה על-ידי חבלה בכל סמל הקשור בה".

 

מנכ"ל בית לוחמי הגטאות שבצפון, רמי הוכמן, כינה את המעשה "שיא חדש במסע המזעזע להכחשת השואה ולזילותה", ואמר: "לא אחת אנו נוטים להתאסף למחשבה המרגיעה שמדובר בקומץ שלוי והזוי, אבל גניבת השלט שכל העולם מכיר ומזהה עמו, מהווה תזכורת מוחשית למציאות המטרידה באירופה ובשאר חלקי העולם".

 

ראשי הקהילה היהודית בגרמניה אמרו כי גניבת השלט הסבה צער כבד והלם לניצולים ולצאצאיהם. "מה אני יכול לומר? זה מזעזע, מכאיב ואכזרי", אמר דיטר גראומן, סגן נשיא המועצה המרכזית של יהודי גרמניה. הוא התייחס לרקע לגניבה וציין ש"הכל אפשרי - זה עשוי להיות מעשה אנטישמי, ייתכן שזה מעשה פוליטי, ואולי אין לכך קשר לפוליטיקה".

 

בהכנת הידיעה השתתף חגי עינב
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא פרס
צילום: AP
טוסק. עדיפות עליונה ללכידת הפושעים
צילום: AFP
מומלצים