שתף קטע נבחר

בית מגורים מתקופת ישו נחשף בנצרת

בעוד שבכנסיית הבשורה שבנצרת מתכוננים לחג המולד, חשפו הארכיאולוגים שהוזמנו לבחון את האזור שבו ייבנה מרכז קהילתי סמוך לכנסייה, שרידים של בית מהתקופה רומית הקדומה, התקופה שבה גדל בכפר נצרת הילד ישוע - לימים ישו הנוצרי

בנצרת כבר החלו להתכונן לקראת חגיגות חג המולד, שבו מציינים בני האמונה הנוצרית את לידתו של ישוע הנוצרי, או ישו. העיר הגלילית נחשבת על פי מאמינים וחוקרים לעיר שבה גדל האיש החשוב ביותר בתולדות הנצרות ושממנה יצאה למסעותיו בארץ ישראל - מסעות שהולידו תנועה משיחית שכבשה לה מקום בלבותיהם של כשני מיליארד מאמינים, נכון למאה ה-21. 

 

חפירה ארכיאולוגית שביצעה לאחרונה רשות העתיקות, חושפת מידע חדש על נצרת מתקופתו של ישו. בחפירה, שנעשתה לפני בניית ה'מרכז בינלאומי של מרים מנצרת' ע"י עמותת "דרך חדשה" - בסמיכות לכנסיית הבשורה, התגלו לראשונה שרידי בית מגורים מהתקופה הרומית הקדומה.

 

לפי הברית החדשה חיה מרים, אימו של ישו, בנצרת, יחד עם בעלה, יוסף הקדוש. שם גם קיבלה את הבשורה מפי המלאך גבריאל, שלפיה היא הרה, ובעוד תשעה חודשים תלד בן, שאביו הוא האל. הברית החדשה מספרת, כי ישו עצמו גדל בנצרת. במקום המזוהה עם ביתה של מרים לפי האמונה הנוצרית הקתולית, הוקמה ב-1969 כנסיית הבשורה (על שרידי שלוש כנסיות קודמות, שהקדומה בהן מזוהה עם התקופה הביזנטית (מאה 4 לספירה). לאחרונה, בשל תכניות הבנייה במקום, פתחה רשות העתיקות בחפירה ארכיאולוגית מצומצמת בסמוך לכנסייה, שהביאה לחשיפת המבנה.

 

"הממצא הינו בעל חשיבות עליונה, מאחר שהוא חושף לראשונה בית מהכפר היהודי נצרת ובכך שופך אור על אורח החיים בתקופתו של ישו", אמרה ירדנה אלכסנדר, מנהלת החפירה מטעם רשות העתיקות. "המבנה שמצאנו הינו קטן וצנוע, וסביר שאפיין את צורת המגורים בנצרת בתקופה זו. מן הכתובים המעטים, ידוע שנצרת של המאה ה-1 לסה"נ, הייתה כפר יהודי קטן, המצוי בתוך עמק. עד כה, נמצאו בנצרת מספר קברים מתקופת ישו – אך לא נמצאו שרידי יישוב המשוייכים לתקופה זו".

 

הממצאים במבנה היו מעטים, וכללו לרוב שברים של כלי חרס מהתקופה הרומית הקדומה (המאה הראשונה והשנייה לסה"נ). כמו כן, נמצאו כמה שברי כלי אבן גיר ששימשו רק את היהודים בתקופה זו, מאחר וכלים אלו לא קיבלו טומאה.

 

בור חצוב נוסף שהכניסה אליו הייתה ככל הנראה מוסווית, נחפר ובתוכו נמצאו מעט חרסים מהתקופה הרומית הקדומה. להערכת החופרת, "על סמך חפירות אחרות שניהלתי בכפרים אחרים בסביבה, בור זה ככל הנראה נחצב במסגרת ההכנות של היהודים להתגוננות בזמן המרד הגדול של היהודים נגד הרומאים (67 לסה"נ)".

 

עמותת 'דרך חדשה' מתכננת לשמר ולהציג את שרידי הבית שנחשף, בתוך המבנה המתוכנן של "המרכז בינלאומי של מרים מנצרת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבית שנחשף
צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות
מומלצים