שתף קטע נבחר

דילמת נתניהו: מחבלים לגדה ויצירת תקדים

כשמשפחת שליט מדברת על "נקודת האל-חזור", היא יודעת על מה היא מדברת, אבל שרי השביעייה חלוקים בדעתם. נתניהו מתנגד לשחרור רוצחים לגדה, כפי שדורש חמאס. משימה נוספת תהיה מניעת תקדים מסוכן שיעודד חטיפות בעתיד

כל הסימנים מעידים שעסקת שליט הגיעה לצומת קריטי. בשעה 10:30 בבוקר (יום ב') יכונס שוב פורום השביעייה, ונראה כי סלע המחלוקת העיקרי שיעסיק את השרים הוא לא מי ישוחרר בעסקה, אלא לאן. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מתנגד לשחרור רוצחים לשטחי הגדה.

 

השרים אהוד ברק, דן מרידור, אלי ישי וגם הרמטכ"ל הם בעד העסקה. ראש המוסד כנראה מתנגד. עמדתו של ראש השב"כ היא שלא נכון יהיה מבחינה בטחונית להרשות למחבלים "VIP" לחזור לגדה בגלל הסיכון הביטחוני.  

 

התבטאויות שמשחררים לתקשורת בכירי חמאס, מרתון השיחות שקיים בישראל עומר סולימן, שר המודיעין המצרי, עם ראש הממשלה נתניהו ושרים בכירים והדיונים האינטנסיביים שנערכים בפורום השביעייה, בנוכחות צמרת מערכת הביטחון. גם נוכחותם של אביבה ונועם שליט בירושלים ומכתב ההפצרה שהעבירו לנתניהו מעידים שהעסקה נמצאת בנקודת "נקודת האל-חזור", כפי שהתנסחו בני משפחת שליט, וחזקה עליהם שהם יודעים על מה הם מדברים.

 

הכדור נמצא כרגע במגרשה של ישראל. סביר להניח שהמתווך הגרמני הניח של שולחנה של הממשלה בירושלים טיוטה גמורה פחות או יותר של מתווה לעסקה. מתווה שמשקף את הוויתורים המקסימליים שהוא יכול לדעתו לחלץ מחמאס. עכשיו צריכים שרי השביעייה, הפורום הקובע בעניינו של שליט, לברור בין שלוש אפשרויות: לקבל כמות שהוא את המתווה שגיבש המתווך; להציע במתווה זה תיקונים קלים - שאפשר שיתקבלו בצד השני; או לדחות כמה דרישות מהותיות של חמאס הכלולות במתווה הנוכחי. דבר זה ימנע את סגירת העסקה בסיבוב הנוכחי וידחה את שחרור גלעד שליט למועד בלתי ידוע.

 

ישראל רוצה שמנהיגי הטרור שנעצרו בזמן האינתיפאדה השנייה או אחריה, אלה שחמאס מכנה "נסיכי המוקאוומה" (ההתנגדות), לא יחזרו לגדה המערבית. זאת כדי שלא יוכלו להשתמש בניסיונם ובמעמדם כמנהיגים כדי להקים מחדש את תשתית הטרור של חמאס שהוכתה קשות בשנים האחרונות. ישראל דורשת ש"נסיכים" אלה יועברו לעזה הסגורה והנצורה, שם יכולתם להזיק פחותה בהרבה - או שיגורשו לחו"ל.

 

ממה שכבר דלף ממקורות זרים, אפשר בהחלט להבין מדוע קשה כל כך הדילמה שראש הממשלה, שר הביטחון, חבריהם בשביעייה וראשי זרועות הביטחון ניצבים בפניה. למעשה, ממשלת אולמרט כבר נכנעה לרוב דרישות חמאס. ממשלת נתניהו, לפי מקורות זרים, הלכה כברת דרך נוספת וצימצמה את פער השמות שבין הרשימות, שעמד בעבר על 128, ל-50, לפי מקורות ערביים. חמאס דחה עד כה את הדרישות הנוגעות ל"רשימת ה-50", שלפי מקורות ערביים וזרים עדיין נמצאת במחלוקת.

 

כל הממשלות נכנעו לתכתיבי החוטפים 

האיום של המתווך הגרמני להפסיק את התיווך, שעליו דיווח אבו מאזן, לא צריך להשפיע על שיקולי הממשלה. המתווך עובד בשרות ממשלת גרמניה ואם הצדדים יבקשו זאת, הקנצלרית מרקל תשאיר אותו באזור כמה זמן שיידרש. לכן לא זה השיקול המכריע. מה שירושלים צריכה להביא בחשבון הוא התקדימים שיצרו ממשלות ישראל בעבר. משנות השמונים ואילך החליטו ממשלות בירושלים להיכנס למו"מ עם חוטפי אזרחים וחיילים ישראלים וכולן נכנעו בזו אחר זו לתכתיבי החוטפים. חלק ניכר מהאסירים ששוחררו בעסקות אלה חזרו לפעילות טרור וכנראה שכך יהיה גם הפעם אם ישראל תחליט בחיוב על עיסקה. אבל צריך גם לדעת כי רב האסירים ששוחררו בעסקות קודמות, להוציא בודדים, לא מלאו תפקיד מרכזי במערכת הטרור נגד ישראל. הם היו פעילים, אבל לרוב בשוליים.

 

בעסקה הנוכחית הסיכון גדול יותר, מפני שחלק ניכר מהמיועדים לשחרור לא ישבו תקופות ארוכות בכלא הישראלי והם עדיין כשירים לבצע פעילות טרוריסטית מסכנת חיים. אבל אם תצליח ישראל לגרש חלק ניכר מהבכירים שבהם לעזה או לחו"ל - הסכנה הזו תפחת בצורה משמעותית. גם הנזק האסטרטגי הצפוי מנצחון תעמולתי שינחל חמאס כתוצאה מעיסקה יהיה קטן מהצפוי ויתמסמס עם הזמן. זאת אם תדע מדינת ישראל לנקוט בצעדים נוספים שיפעלו בכיוון זה.

 

השגיאות שעשתה ישראל בפרשת גלעד שליט ובפרשת גולדווסר ורגב

ז"ל ומערכות יחסי הציבור שליוו את שתי הפרשות יצרו אווירה ומצב רגשי לאומי, שבו הציבור בישראל יתקשה להסכים שגלעד שליט יהיה הדמות שעל גבה תחליט מדינת ישראל לבצע את התפנית המתבקשת במדיניותה כלפי טרור החטיפות והמו"מ עם החוטפים.

 

ממשלת ישראל תידרש לעשות מאמץ נוסף למזער את הסיכונים הישירים הכרוכים בשחרור פעילי טרור פלסטינים שלכדה. השביעייה גם צריכה למנוע מחמאס ליצור תקדים עקרוני שיעודד חטיפות בעתיד. את הכיוון לתפנית נתנה כבר הוועדה שהקים שר הביטחון ברק בראשות השופט שמגר. ועדה זו ניסחה כמה עקרונות, לפיהם יתנהל מו"מ עם חוטפים בעתיד. על עקרונות אלה יש להוסיף צעדים נוספים, כמו, למשל, איום אמין כי כל חטיפה של חייל או אזרח ישראלי - כמוה כהכרזת מלחמה על מדינת ישראל וכי כל פגיעה בשבוי ישראלי תביא לשלילת הזכויות שמהם נהנים טרוריסטים המצויים במתקני כליאה שלנו.

 

גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 1,275 ימים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתלבט. נתניהו
צילום: רויטרס
האם ישולם המחיר הכבד?
צילום: AFP
ברק והשר המצרי עומר סולימאן, אתמול
צילום: אריאל חרמוני, משרד הבטחון
מומלצים