שתף קטע נבחר

12% מהעמותות בישראל - בסכנת סגירה

מחקר חדש: 3 מכל 4 ארגונים מדווח על ירידה בהכנסות - בשיעור ממוצע של 31%; 24% מכלל הארגונים קיצצו בהיקף פעילותן. הנפגעות העיקריות: עמותות העוסקות בחינוך ובתרבות

המשבר הכלכלי לא מדלג על ה"מגזר השלישי" - העמותות והארגונים הפועלים ללא מטרות רווח - ומגלה כי כשהישראלים נפגעים בכיס, הם תורמים פחות: 4% מהעמותות שפעלו בישראל נסגרו בשנה האחרונה, 12% מהעמותות נמצאות בסכנת סגירה ולמעלה ממחצית הארגונים מדווחים על ירידה בהכנסות בשיעור ממוצע של 31% - כך עולה מנתונים שפירסם היום (ב') המרכז הישראלי לחקר המגזר השלישי באוניברסיטת בן גוריון בשיתוף ארגון "מנהיגות אזרחית".  

 

 

מהסקר, בו השתתפו 225 עמותות, עולה עוד כי 24% מכלל הארגונים קיצצו בהיקף הפעילות בתוכניות קיימות, 11% ביטלו תוכניות וכרבע מכלל הארגונים דחו הפעלת פרויקטים חדשים למועד לא ידוע.  

 

כבר בסוף 2008 הביע המרכז לחקר המגזר השלישי דאגה למצב העמותות עקב המשבר הכלכלי. היום, עקב ירידה משמעותית בתרומות והרעת מצבם של הארגונים דורש ד"ר ירון סוקולוב, מנכ"ל "מנהיגות אזרחית" לאפשר לארגונים לפתח מיזמים, "חובה על הממשלה להסדיר בהקדם מדיניות שתאפשר לארגונים ללא כוונות רווח לפתח מיזמים מניבי הכנסה ותסייע להם לבסס עצמאות כלכלית". 

 

 

 סוקולוב הסביר במסיבת עיתונאים עם פרסום הדוח, כי הגורם המרכזי לירידה בהכנסות הארגונים הוא ירידה דרסטית בתרומות - 3 מכל 4 ארגונים חוו ירידה בהכנסות מתרומות.

 

לדבריו, הארגונים שנפגעו הכי הרבה הן עמותות העוסקות בחינוך ובתרבות, ודווקא ארגוני רווחה שנהנים מתמיכה ממשלתית נפגעו פחות. בנוסף, חלה עלייה במספר הלקוחות שפונים לארגונים לקבל שירותים שונים בעקבות המשבר הכלכלי. כך, למשל, מחצית מהארגונים מדווחים על גידול בביקוש לשירותיהם, למרות שבכמעט שליש מהארגונים חלה ירידה במספר העובדים והם איבדו כרבע מהעובדים שלהם בממוצע.  

 

עוד עולה מהמחקר כי כדי להתגבר על המשבר, הארגונים החלו לגבות תשלום עבור שירותים ולפתח שירותים נוספים. 22% מהם דיווחו כי ב-2009 פיתחו שירותים חדשים מניבי רווח ו-12% דיווחו כי העלו את מחיריהם עבור השירותים. "ממצאי הסקר מצביעים על קיומו של משבר כלכלי חמור במגזר השלישי", אמר סוקולוב.

 

מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ', הסביר כי עד ה-27 בחודש הנוכחי יסתיים השלב של מילוי הקריטריונים של העמותות אשר הגישו בקשות לקבל תמיכה מקרן מיוחדת שהקימה הממשלה

(כ-600 עמותות).

 

 

נכון להיום כ-3,000 עמותות מקבלות תמיכה מהמדינה וכ-20% מהם הגישו בקשה לסיוע. בין הקריטריונים של המדינה למתן סיוע נמצאים שכר המנכ"לים של העמותות וירידה בהכנסות של הארגונים. ועדה בין משרדית שמנכ"ל משרד הרווחה עומד בראשה תשלים את עבודתה באמצע ינואר והכסף יחולק לארגונים (תקציב הקרן עומד על 200 מליון שקל - מחצית ממנו ל-2009 ומחצית ל-2010).

  

איצקוביץ' פנה לארגוני המגזר השלישי, ואמר כי הוא קורא לקבוע אמות מידה ולפרסם שכר מנכ"לים מדי שנה. "כשמבקשים כסף מהמדינה צריכים להיות שקופים - כמו שיודעים מה שכרם של עובדי מדינה. אם באים לבקש תרומה הציבור חייב לדעת כמה מקבל מנכל ארגון וולנטרי, היו כמה ארגונים שהבקשות שלהם לא נענו מאחר והמנכ"לים קיבלו שכר גבוה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיוע לנזקקים
באדיבות פתחון לב
מומלצים