שתף קטע נבחר

ברק: עיתוי רגיש, שחרור שליט לא בכל מחיר

שר הביטחון התייחס לעסקת שליט, לראשונה מאז שנמסרה רשימת ההסתייגויות הישראלית. הוא הבהיר שוב את עמדתו - ואמר כי יש לשנות גישה בשאלת המחיר בעסקאות - רק לאחר שתושלם עסקת שליט: "זהו מדרון חלקלק ואין ברירה אלא לעצור אותו"

שר הביטחון שובר את השתיקה - ודורש שתיקה. אהוד ברק היה הבוקר (יום ג') השר הבכיר הראשון שהתייחס לעסקת גלעד שליט, לאחר שישראל העבירה למתווך הגרמני את רשימת האסירים שהיא דורשת שלא יגיעו לשטחי הגדה. "זה עיתוי רגיש ולא זמן לדיבורים", אמר במפגש עם תלמידי תיכון בראשון לציון. הוא שב על עמדתו כי יש להשלים את העסקה לא בכל מחיר, אך בכל מהלך אפשרי וראוי.

 

רגעי הכרעה - דיווחים אחרונים ב-ynet:

 

כפי שפורסם ב-ynet, התשובה הישראלית שנמסרה למתווך - בדרכה לחמאס - כוללת גם הסתייגות ובה שמותיהם של "האסירים הכבדים" שישראל דורשת לגרש לעזה ולחו"ל. אלה, כך לפי תשובת ישראל, לא יוכלו לשוב לגדה. העמדה, שנתמכת בידי כמה מהשרים וראש השב"כ, נובעת מחשש שאותם בכירים ישקמו את תשתית הטרור והתשתית הפוליטית של חמאס בגדה ויחדשו את המאבק המזוין והפיגועים נגד אזרחי ישראל והרשות הפלסטינית.

 

בהמשך טען שר הביטחון כי המחיר הולך ונעשה כבד בעסקאות שבויים: "בעשרים ומשהו השנים האחרונות מדינת ישראל נמצאת במדרון חלקלק של עסקאות, מעסקת ג'יבריל, עד טננבוים. אפילו החזרת הגופות של גולדווסר ורגב".

 

"לעצור את מדרון המחיר בעסקאות"

"זהו מדרון חלקלק ואין ברירה אלא לעצור אותו", אמר ברק. "ממשלת ישראל צריכה לשנות את מדיניות העסקאות מיסודה. עם זאת, כרגע יש מצב נתון שלא החל במהלך כהונתה של הממשלה הזו. צריך לשנות מסלול ולגבש עמדה אחרת ולשאול את עצמנו האם נכון לשחרר חייל מסוים שישנו שם ונחטף לפני שלוש שנים ולהסתכל על המקרה שלו, או להסתכל על ההקשר בשלמותו".

 

ברק אמר כי אם יהיה שינוי - יש לערוך אותו רק לאחר סיכום עסקת שליט: "לדעתי הדבר הנכון הוא קודם כל לפעול לכך שנסיים את המשא ומתן על שליט - לא בכל מחיר - ואחר כך לעשות מהלכים ראויים, ולשנות את הדרך בה ישראל מתמודדת עם מקרי חטיפה".

 

"ממשלת ישראל ואנשי מערכת הביטחון שוקדים בימים אלה אינטנסיבית על גיבוש דרך נכונה להביא לכך שנתקדם בענין גלעד", אמר שר הביטחון. "ממשלת ישראל ואנחנו, אני והרמטכ"ל רואים חובה עליונה, פיקודית ומוסרית להחזיר את גלעד, לא בכל מחיר, אבל בכל מהלך אפשרי וראוי להביאו הביתה".

 

ברק הקביל את נושא החשיבה שישראל צריכה לעשות בנושא חטופים, לחקיקה בכנסת, כדי להסביר מדוע נחוץ לעסוק בסוגייה רק אחרי שחרורו של שליט. "לא עושים חוק מיוחד שכל הסיבה לקיומו היא אדם יחיד", אמר. "בכדי שחוק יהיה תקיף ומאוזן, והדיון נקי משיקולים מוטים, יש לקדם חוק כללי שמפעילים אותו על מקרים עתידיים, לא על המקרה כרגע, אחרת זה לא יהיה שקול ומאוזן".

 

ברק התייחס גם להשמצות נגד הרמטכ"ל, גבי אשכנזי, מצדו של פקיד בכיר בלשכת ראש הממשלה שאמר כי הוא "מתנהג כמו ראש ועד ההורים של החיילים".

 "שמעתי בתדהמה את הערות הפקיד הבכיר כלפי הרמטכ"ל", אמר. "הרמטכ"ל לא צריך שום גיבוי או תמיכה, הוא רמטכ"ל מצוין, לוחם מצוין, מפקד מצוין, איש רציני ואחראי. הלוואי והיו עוד מפקדים כאלה. הוא דואג שיידעו את עמדתו בכל נושא ובכל מהלך".

 

בינתיים, גם בחמאס משדרים קשיחות, ואומרים שהמגעים עשויים להימשך עוד זמן רב. "בלי קבלת דרישותינו וצמצום מספר המגורשים עד כמעט לאפס, לא תהיה עסקה", אמר הבוקר ל-ynet גורם בחמאס. בירושלים העריכו שהצד השני לא ישבור את הכלים וימשיך את המשא-ומתן, כי גם לו יש עניין גדול בקיום העסקה.

 

גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 1,276 ימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק מול תלמידי התיכון. חובה עליונה
צילום: עופר עמרם
מפגן התמיכה בשליט מול משרד רה"מ
צילום: אוהד צויגנברג
נועם ואביבה שליט, אמש
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים