שתף קטע נבחר

נתניהו רומז: לבני לא תצטרף? אפלג את קדימה

רה"מ אינו אופטימי יתר על המידה בנוגע לאפשרות שציפי לבני וקדימה יחליטו להצטרף לממשלה. בשיחות סגורות הוא רמז לאפשרות פעולה אחרת - צירוף ח"כים שיתפלגו: "אני נחוש לנסות להרחיב את הבסיס הקואליציוני בעת הזו". ואם בכל זאת תצטרף קדימה לממשלה - האם יו"ר האופוזיציה יהיה ח"כ ערבי? ומה חושבים חברי קדימה על הקדמת הפריימריז?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ואנשיו אינם אופטימיים יתר על המידה בנוגע לאפשרות שציפי לבני וקדימה יחליטו להצטרף לממשלה, כפי שהוצע אתמול (יום ה') ליו"ר האופוזיציה. נתניהו רמז לראשונה באופן ברור בשיחות עם מקורביו, כי גם אם קדימה לא תצטרף לממשלה - הוא יפעל כדי לפלג אותה.

  

"אני נחוש לנסות להרחיב את הבסיס הקואליציוני בעת הזו", אמר נתניהו. "מול הסרבנות הפלסטינית והאיומים השונים. אני נחוש לעשות את זה והמאמצים שלי לא ייפסקו גם אם לבני תגיד לא. אני רציני בכוונתי זו. אשמח מאוד אם היא תצטרף, אך אין בכוונתי לוותר על הניסיון להרחיב את הבסיס הקואליציוני", הדגיש.

 

גורמים בסביבתו של ראש הממשלה טוענים כי ההצעה ללבני היא רצינית:

"לא מדובר בתרגיל. אם היא תבקש להצטרף לשביעייה או לפורומים מצומצמים אחרים יימצאו כל הדרכים לתת לה להשפיע".

  

בסביבתו של נתניהו אומרים עוד כי אין בכוונתם להמתין זמן רב מדי ולהיכנס למשא ומתן קואליציוני ארוך, שכן המצב הפוליטי אינו דומה לזה שהיה אחרי הבחירות, וכיום ישנה ממשלה יציבה ואין כל כוונה לפגוע בשותפות הקואליציוניות הנאמנות של נתניהו. בסביבתו הקרובה של ראש הממשלה עקצו את לבני ואמרו כי "במרץ 2009 היא קיבלה הצעה של 'עד חצי המלכות' והיא הפילה את זה על הרוטציה - ולמעשה על תיק אחד. האם היא תפיל את זה הפעם על כמה תיקים? היא בוודאי תאמר שצריך להקים צוותי משא ומתן ושצריך לדבר לעומק, אך זה לא המקרה".

 

זמן קצר לאחר הפגישה של לבני ונתניהו אמרו ל-ynet גורמים המקורבים לראש הממשלה כי למרות שנתניהו טוען שכוונותיו לצרף את לבני לממשלה רציניות, הרי שההצעה עצמה היא חלק מן הניסיון הנמשך להביא לפילוג בתוך קדימה. אמש, התכנסה מועצת קדימה לדיון במצב הפנימי, ולבני התקבלה בחום רב על-ידי חברי המועצה והבהירה: "אני לא טורקת את הדלת, אבל לא אהיה חלק ממשחק של פוליטיקה קטנה". גם רונית תירוש, ששמה הוזכר כמי שעשויה להתפלג, נכחה ונאמה ארוכות. דבריה הביקורתיים נענו בחיבוק שקיבלה מיו"ר המפלגה.

 

בשלב זה, לא ברור האם מהלך ניסיון הפילוג יצא לפועל כבר בתקופה הקרובה או שמא מדובר בהאטה מסוימת בתהליך. בקדימה טוענים ומעריכים כי נתניהו למעשה נכשל בניסיונותיו וכי אין כעת שבעה חברי כנסת בקדימה שייתנו ידם למהלך מן הסוג הזה.

 

אפשרות: ראש האופוזיציה - ח"כ ערבי

בינתיים, על רקע הצעתו של נתניהו ללבני, החלו בכנסת להשתעשע בשאלה מי יהיה יו"ר האופוזיציה אם קדימה תצטרף לממשלה. על פי החוק, יו"ר האופוזיציה הוא חבר כנסת מהסיעה הגדולה ביותר מסיעות האופוזיציה. אלא שבאופוזיציה יישארו - אם קדימה תיכנס לממשלה - שלוש מפלגות שוות בגודלן: רע"מ-תע"ל, חד"ש והאיחוד הלאומי.

 

במקרה שכזה, קובע החוק כי ראש האופוזיציה יבוא מתוך סיעה שזכתה במספר הקולות הגדול ביותר, אלא אם יותר ממחצית מחברי הכנסת באופוזיציה ייבחרו בח"כ אחר. מאחר שרע"מ-תע"ל היא הסיעה שזכתה מבין שלוש המפלגות במספר הקולות הגבוה ביותר - צפוי אחד מחבריה - אולי ח"כ אחמד טיבי ואולי ח"כ אברהים צרצור - להיות יו"ר האופוזיציה בישראל.

 

יש לציין בהקשר זה כי יו"ר אופוזיציה זוכה למעמד מיוחד. כך למשל קובע החוק כי ראש הממשלה יזמין אותו לפי הצורך - ולא פחות מאשר פעם בחודש - ויעדכן אותו בענייני המדינה. עוד קובע החוק כי ראש האופוזיציה רשאי לנאום במליאת הכנסת מייד אחרי ראש הממשלה וכי ייוחד לו מקום בטקסים ממלכתיים שבהם משתתף ראש הממשלה.

 

הפריימריז יוקדמו? לגמרי לא בטוח

ומה באשר למחלוקת הפנימית בקדימה בנושא הפריימריז? שעות אחרי שמספר שתיים במפלגה, שאול מופז, דרש מיושבת הראש לקיים בחירות מוקדמות, הסתמן כי חברי הסיעה אינם ששים אלי מהפך. מבדיקה שערך ynet עם חברים בסיעת קדימה עולה, כי גם אלה מביניהם שאינם מתנגדים נחרצות להקדמת הפריימריז, לא בהכרח תומכים במהלך. לפי תקנון קדימה, הפריימריז לראשות המפלגה אמורות להיערך זמן קצר לפני הבחירות הכלליות, וכדי לשנות את התקנון יש צורך ברוב - הן בסיעת קדימה והן במועצה שלה.


רונית תירוש קראה לקדימה "מפלגה דמיקולו" (צילום: עופר עמרם)

 

לפי שעה יש כמה חברי כנסת שניתן לסמן באופק מובהק כמשתייכים למחנה לבני - אלה שמתנגדים בכל תוקף להקדמת הפריימריז. עם הקבוצה הזו נמנים למשל יואל חסון, שאמר כי "צריך לאחד את השורות במפלגה, זו לא העת לפריימריז", ומאיר שטרית, שטען אף הוא כי אין זה הזמן הנכון: "לבני צודקת בהתנגדות שלה". מגלי והבה הגדיל לעשות, ואמר כי "להקדים את הפריימריז זו שטות מוחלטת". גם רחל אדטו ושלמה מולה הביעו התנגדות למהלך, ואף שאת תגובתו של רוני בר-און לא ניתן היה להשיג, הוא ידוע כמי שמתנגד להקדמת הפריימריז.

 

גם עתניאל שנלר נשמע ספקן לגבי המניעים לקריאה להקדים הבחירות. "אם יש התחייבות של כולם לקבל את התוצאות, אז אני בעד", אמר, "אבל אם זה רק לצורך התקוטטות - זה מיותר, וכרגע עיתוי ההצעה הוא אומלל, כי אי אפשר לדעת מאילו סיבות היא נובעת". גדעון עזרא אמר כי הוא אמנם בעד בחינת התקנון,

אבל הליכה לפריימריז כעת תהיה מהלך שגוי: "צריך שתהיה סיבה להקדים אותן, וכרגע אין סיבה כזו - ואין בחירות". אבי דיכטר גורס כי יש לבחון שינוי בתקנון המפלגה שיאפשר את הקדמת הפריימריז, אך לא בעת הזו. "כרגע לא צריך פריימריז כי אין סיבה, אבל יש לאפשר תקופה יותר ארוכה בין הבחירות המקדימות לבחירות הכלליות לכנסת", אמר.

 

מנגד, יש מי שהביעו נכונות להקדים את הפריימריז כפי שדורש מופז, אבל טרחו להוסיף הסתייגויות. זאב בוים אמר כי הוא תומך עקרונית ב"הקדמת הדיון", אך התנה זאת בהגעה לתיקון מוסכם של התקנון; רוחמה אברהם-בלילא אמרה כי היא "לא מתנגדת לקביעת מועד".

 

מי שהקפידה להישאר עמומה היא מרינה סולודקין, שאמרה כי תקבל כל הסכמה בין לבני למופז, כולל כזו על הקדמת הפריימריז. צחי הנגבי סירב להשתתף במשאל. יוחנן פלסנר אמר כי טרם גיבש החלטה, "וצריך לקיים דיון בנושא במוסדות המפלגה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי ואמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. לא מוותר
צילום: גיל יוחנן
לבני, אמש. מחכים לתשובתה
צילום: עופר עמרם
מופז. רוצה פריימריז
צילום: עופר עמרם
צילום: חגי אהרון
אברהים צרצור. יו"ר האופוזיציה הבא?
צילום: חגי אהרון
מומלצים