שתף קטע נבחר

החל מינואר ההפרשה לפנסיה תגדל

למאות אלפי שכירים המבוטחים במסגרת צו ההרחבה לפנסיה חובה במשק, תגדל ההפרשה הפנסיונית מ-5% לרמה של 7.5% מהשכר המבוטח, החל מחודש ינואר. ועם זאת, למרות החובה על המעסיקים, לעשרות אלפי שכירים עדיין לא מפרישים לפנסיה בכלל

החל מחודש ינואר תגדל ההפרשה לפנסיה למאות אלפי עובדים הנהנים מצו ההרחבה לפנסיה חובה שהחל בשנת 2008.

 

בנק ישראל: פנסיית החובה תפגע בחלשים

 

בתחילת 2008 שיעור ההפרשה הסתכם ב-2.5% מידי חודש מתוך השכר המבוטח, בשנת 2009 שיעור ההפרשה הוכפל לכדי 5% והחל מינואר 2010 יחוייבו המעסיקים בהפרשה בשיעור של 7.5%, כאשר 2.5% יהיו על חשבון העובד לחלק תגמולים, 2.5% על חשבון המעסיק לחלק תגמולים ו-2.5% על חשבון המעסיק למרכיב הפיצויים.

 

שיעור ההפרשה ימשיך ויגדל מידי שנה, כאשר בשנת 2013 הוא אמור להגיע לשיעור של 15% מהשכר המבוטח.

 

עדיין עשרות אלפי עובדים ללא פנסיה

כזכור, בראשית ינואר 2008, נכנס לתוקף הסכם פנסיה חובה הקובע כי על כל המעסיקים במדינת ישראל לבטח את עובדיהם בביטוח פנסיוני, אשר כולל כיסוי למקרה מוות ולמקרה נכות. למרות העובדה שכבר עברו שנתיים מיום החלתו של הצו, עדיין, למעלה מ- 300 אלף עובדים, על פי הערכות שונות, אינם זוכים להפרשות פנסיוניות, ומעסיקיהם מתעלמים מחובה זו.

 

צו ההרחבה של ההסכם הקיבוצי הכללי לביטוח פנסיוני מקיף במשק אשר נחתם ביום 30.12.07 קבע שכל עובד במדינת ישראל, בכל מקום עבודה, זכאי להיות מבוטח בתוכנית אשר מבטיחה פנסיה החל מגיל פרישה לכל החיים.

 

עובד שכיר, אשר לא נהנה בעבר מתוכנית פנסיונית עדיפה, זכאי, לאחר שצבר וותק של 6 חודשי עבודה, להסדר פנסיוני כתוצאה מצו ההרחבה. מטרת המהלך היתה להעניק ביטוח פנסיוני לכאלה שלא היו מבוטחים לפניו ולכן נקבע שעובד המצוי ב"הסדר מיטיב", עדיף, כלומר, שכבר נהנה מהפרשות פנסיוניות בשיעורים גבוהים מאלו שקובע הצו, וכוללים ביטוח למקרה פטירה וביטוח למקרה אובדן כושר עבודה, ימשיך ליהנות מן התנאים העדיפים ואין הצו חל עליו.

 

עובד אשר החל לעבוד במקום עבודה, כשהוא כבר מבוטח בביטוח פנסיוני, זכאי לביצוע הפרשות לתוכנית הפנסיונית, לאחר 3 חודשים, רטרואקטיבית מיום תחילת עבודתו אצל המעסיק.

 

יש לציין כי הצו לא חל על מי שטרם מלא לו 20 שנים לגבי אישה ו-21 שנים לגבי גבר, עובד שהגיע לגיל פרישה ועובד הזכאי לפנסיה תקציבית בתנאים העדיפים על אלו הנובעים מצו ההרחבה.

  

בחירת התוכנית בידי העובד

איציק אסטרייכר, מנכל מיטב גמל ופנסיה מציין כי חוק קופות גמל קובע שזכות הבחירה בתוכנית הפנסיונית היא של העובד ולכן כל עובד שכיר הזכאי לביטוח פנסיוני כלשהו ובכלל זה כתוצאה מצו ההרחבה, הוא זה שיקבע ויורה למעבידו באיזו תוכנית ביטוח פנסיוני יפקיד עבורו המעביד.

 

עוד מוסיף אסטרייכר כי השכר המבוטח לעניין הצו - השכר שבגינו חייב המעביד להפקיד עבור עובדו לתוכנית פנסיונית הינו השכר לעניין תשלום פיצויי פיטורין ועד לתקרה בגובה השכר הממוצע במשק.

 

במסגרת הליך חקיקה שמקדם משרד האוצר, החל משנת 2011 גם עצמאיים יחוייבו בהפקדות לחיסכון פנסיוני. שיעור ההפקדה שיידרש, לעצמאי שהכנסתו החודשית מעסק או ממשלח יד עולה על מחצית השכר הממוצע במשק, יעלה בהדרגה החל בשנת 2011, ומשנת 2015 יעמוד על 10% למי שהכנסתו עומדת על השכר הממוצע במשק. .


פורסם לראשונה 29/12/2009 20:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשנת 2013: 15%
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אסטרייכר. הבחירה בידי העובד
מומלצים