שתף קטע נבחר

הפלסטינים: תיתכן התפתחות דרמטית במו"מ

מקורות פלסטינים אמרו ל-ynet כי אבו-מאזן צפוי להיפגש בתחילת השבוע הבא עם הנשיא מובארק בקהיר, אחרי שנתניהו ביקר שם. לדבריהם, בכירים מצרים ואמריקנים מתייעצים, לקראת הצגת יוזמה מוסכמת בחלק השני של ינואר: "הישראלים ביקשו לא להרבות בדיבורים, כדי לא להקשות על נתניהו". ברק שב וקרא לאבו מאזן לחדש המו"מ

האם ביקורו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בקהיר תרם להנעת המשא ומתן עם הפלסטינים? מקורות פלסטינים אמרו היום (ה') ל-ynet כי התפתחות דרמטית צפויה בתהליך המדיני בשבועות הקרובים. המקורות, שהזכירו את ביקורו נתניהו, אמרו כי נשיא הרשות אבו-מאזן צפוי להיפגש בתחילת השבוע הבא עם נשיא מצרים, חוסני מובארק. גם בירושלים מצפים שכבר בשבועות הקרובים יסוכמו התנאים לפתיחת המו"מ. בסביבת ראש הממשלה מגלים אופטימיות זהירה לגבי מועד לכך, שייקבע בטווח של שבועות.

 

לדברי המקורות, בכירים מצרים ואמריקנים יקיימו בשבועיים הקרובים התייעצויות, כדי לאפשר לשליח האמריקני, ג'ורג' מיטשל, להציג בחלק השני של ינואר יוזמה מוסכמת לתחילת המשא ומתן. "הבקשה של הישראלים היתה שלא להרבות בדיבורים, כדי שלא להקשות על בנימין נתניהו בתוך ממשלתו".

הגורמים אמרו כי בכל הנוגע לירושלים, ילווה את המשא ומתן "מתווה קלינטון", הקובע ששטח השכונות הערביות יהיה בריבונות הרשות והשכונות היהודיות בריבונות ישראל.

 

המקורות אמרו כי בשבועות האחרונים עבד צוות פלסטיני, בראשות ד"ר סאאב עריקאת, מחזיק תיק המשא ומתן באש"ף, וצוות ישראלי בראשות עו"ד יצחק מולכו ויועצו של ראש הממשלה כדי לנסח את הקווים הכלליים. הגורמים מסרו כי המצרים והאמריקנים מעורבים בעבודה וכי למעשה סוכמו הקווים הכלליים שיאפשרו את תחילת המשא ומתן. בין הקווים האלה - ההנחה שהתהליך המדיני יסתיים בהקמת מדינה פלסטינית ושכל הנושאים יעמדו על שולחן הדיונים, כולל ירושלים.

 

לדברי המקורות הפלסטינים, ההבנה העיקרית שקווי 1967 יהיו הבסיס למשא ומתן וכי הצדדים עמלים על ניסוח קווי המסגרת שבתוכה הוא יתנהל. "אנו שואפים להגיע למשא ומתן קצוב, שילווה בהתחייבות ללוח זמנים, בעוד הישראלים מוכנים לקווים הכלליים, אך מסרבים לתחום את המשא ומתן בלוח זמנים מוגדר", אמרו הגורמים. הם הוסיפו כי עיקר המשא ומתן יתנהל במשך תקופת הקפאת הבנייה בהתנחלויות, שעליה הכריז נתניהו.

 

כמו כן מסרו הגורמים כי לא יהיה כל מכתב ערבויות אמריקני, למעט ההתחייבות שהתהליך יסתיים בהקמת מדינה בקווי 1967, עם אפשרות לתיקוני גבול שעליהם יסכמו שני הצדדים.

 

דברים ברוח דומה פורסמו גם באתרי אינטרנט במצרים. על פי מקורות פלסטינים, צפויה ארה"ב לשלוח לפלסטינים ולישראל מכתבי התחייבות לקראת פתיחת המו"מ, בדומה לאלה שנשלחו לקראת כינוס ועידת מדריד ב-1991. על פי אותם המקורות, המכתב שיישלח לצד הפלסטיני יכלול שורה של עקרונות ובראשם הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67' שמזרח ירושלים תהיה בירתה, תוך התחייבות כי מדינה זו תוקם בתקופה של שנתיים לכל היותר.

 

ברק: אבו מאזן, בוא נחזור למו"מ

בישראל מנסים להמשיך לשדר מסרים אופטימיים. שר הביטחון, אהוד ברק, אמר בטקס מסדר הכנפיים בחצרים: "אנו קוראים לאבו מאזן ולהנהגה הפלסטינית לגלות אחריות לבני עמם ולשוב למו"מ כדי לאפשר סיכוי לשלום המיוחל". כפי שפורסם ב-ynet, מקיימת ישראל מגעים ישירים עם הפלסטינים, בערוץ שיחות ישיר בין שר הביטחון אהוד ברק והנשיא הפלסטיני אבו-מאזן.

 

ראש הממשלה נתניהו הבהיר בשיחות עם הנשיא מובארק כי ישראל אינה מעמידה תנאים לפתיחת המשא ומתן, אלא רק לסיומו.

שתי הנקודות המרכזיות שהציג היו הכרה בישראל כמדינת העם היהודי, ופירוז המדינה הפלסטינית העתידה לקום. נתניהו אינו מתנגד לדון בכל הנושאים שעל הפרק, אך הגבולות שהציב ברורים: סוגיית הפליטים לא תיפתר על ידי ישראל, וסוגיית ירושלים כבירת ישראל המאוחדת - אינה נתונה לערעור. הוא גם התנגד לקציבת המו"מ לשנתיים.

 

נכון להיום, על פי הצהרותיו עד כה, מוכן נתניהו להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967, תוך תיקוני גבול. אלה מתייחסים בעיקרם לגושי ההתנחלויות הגדולים, והתנחלויות סמוכות גדר שאותן תגדיר מערכת הביטחון כחיוניות להבטחת שלום אזרחי ישראל. נתניהו, בראשות הקואליציה הימנית, סבורים שיש לבנות מדינה זאת מלמטה למעלה, קרי בניית מוסדות, משטרה ומערכת ביטחונית יעילה ומערכת כלכלית שתוכל לשאת את המדינה החדשה, אשר תבטיח קיום של שלום וביטחון עם השכנים הפלסטינים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר, אילנה קוריאל ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק ונתניהו בפגישתם השבוע
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים