שתף קטע נבחר

סיפורי ליסבון: דו שיח בין ישן לחדש, בין עיר לכפר

למה אין בבירת פורטוגל זיהום אוויר, איפה תאכלו את העוגות הטעימות בעולם, ומאיזה דג לא תצליחו להתחמק? טיול במערב-מערב אירופה, כפי שפורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"

בסרטו הבלתי נשכח "סיפורי ליסבון" הצליח הבימאי וים ונדרס להקדים את זמנו. הסרט שיצא לאקרנים בשנת 1994 תיאר דיאלוג מרתק בין פס הקול והתמונה לאורך מאה שנות הקולנוע. דיאלוג בין ישן וחדש, דו שיח בין עיר וכפר.

 

בסרטו חשף ונדרס את להקת מדרדאוס המקומית והצית בלב המונים את התשוקה לפאדו, המוזיקה שנשמעת לרוב מלנכולית אך פורצים ממנה רגשי אהבה וגעגוע אדירים, והיא למעשה תואמת את האופי הלאומי המקומי. היום כבר לא צריכים להיות בימאים מוכשרים כדי לבוא ולגלות את מה שהיה בעבר נסתר בליסבון, כפי שעשה זאת ונדרס.


ליסבון. קטנה, זולה ונעימה (צילום: Gettyimages)

 

נדמה כי אין בירה אירופאית נוספת שהתקדמה בשנים האחרונות באופן דומה. השקעות מצד האיחוד האירופי יושמו בתשתיות שהפכו את פניה של העיר, והיא כיום נקודת ייחוס בינלאומית כשמדברים על עיצוב, ריהוט, ארכיטקטורה ואמנות.

 

תוסיפו לכך את ריחות התבלינים, בתי הקפה, הדלפקים שבהם עדיין נעמדים בשורה תושבי העיר ללגום ג'ינג‘ה (ליקר מפרי ממשפחת הדובדבנים) ותקבלו בירה אירופאית של פעם, שבין שדרות ענקיות המארחות בתי אופנה ומותגים של היום, ממשיכה לחשוף בגלוי בסמטאותיה מראות וטעמים של מאות קודמות. אין זה מקרה שפרס התיירות העולמי שחולק בסוף אוקטובר העניק לליסבון ול‭600-‬ אלף תושביה את תואר "עיר התיירות הטובה באירופה‭."‬

 

הדרך הטובה ביותר להכיר את העיר

נתחיל במה שאסור לפספס בליסבון: נסיעה בחשמלית מספר 28 שיוצאת מפראסה (כיכר) מרטין מוני (‭.(Martin Muniz‬ אמנם הקו הזה מוכר כיום כמסלול התיירים וכדאי להיזהר מכייסים, אבל הוא הדרך הטובה ביותר להכיר את העיר ששבע גבעות מקיפות אותה. החשמלית עוברת כמעט בכל הרבעים שמסביב למרכז העיר, ונסיעה לכל אורך הקו נמשכת כשעתיים. כדאי להתחיל בכיכר רוסיו, הכיכר המרכזית שדרכה זורמים המקומיים למקומות העבודה, לעסקים, למסחר ולקניות.


חשמלית בליסבון. עוברת כמעט בכל הרבעים מחוץ לעיר (צילום: מאיה מאהלר)

 

בצד הצפוני שלה ניצב בניין מהמאה ה‭,19-‬ התיאטרון הלאומי. במרכז הכיכר עומד פסלו של המלך דון פדרו הרביעי. בברזיל מכנים אותו פדרו הראשון, משום שהעניק לברזיל את עצמאותה ובחר להעביר בה את מרבית שנות חייו.

 

ממרכז הכיכר אפשר לזהות ממול את מעלית הברזל מתחילת המאה ה‭.20-‬ אחד מתלמידיו של גוסטב אייפל תיכנן אותה, והיא מקשרת בין העיר התחתית, באיישה ‭,(Baixa)‬ ורובע שיאדו ‭(Chiado)‬.

 

מי שציפה שליסבון תסבול מזיהום אוויר כבד, בגלל התפתחותה הדמוגרפית והמודרניזציה שתפסה תאוצה, יופתע לגלות כי דווקא המסורת העתיקה של פעם והתשתיות הישנות מעניקות בימים אלו את התשובות הטובות ביותר לבעיה. מערכת תחבורה ציבורית, שמושתתת על חשמליות, מעליות ציבוריות, וקרונות חשמל שמעלים ומורידים את התושבים מהגבעות התלולות, היא התשובה הטובה ביותר לזיהום אוויר ומוסיפה צבע, יופי והרבה אופי לעיר ליסבון.

 

מאותה כיכר רואים גם את רואה אגוסטה ‭,(RUA AUGUSTA)‬ המדרחוב שמחבר את כיכר רוסיו עם כיכר המסחר, פראסה דו קומרסו. רשות התיירות בליסבון מאפשרת לתיירים לרכוש "ליסבון קארד‭,"‬ כרטיס שמאפשר נסיעה חופשית בתחבורה הציבורית וכניסה למרבית אתרי התיירות למשך ‭48 ,24‬ או 72 שעות. הכרטיס עשוי לחסוך לכם כסף ובעיקר זמן, ואפשר לרכוש אותו כבר בנמל התעופה או במשרדי התיירות הפזורים בעיר.

 

מכה משולשת: רעידת אדמה, צונאמי ושריפה

מטרים ספורים מכיכר רוסיו מארחת כיכר פיגואיירה ‭,(Figueira)‬ שנקראת כך על שם עצי התאנה שהיו בה פעם, את המאפייה המפורסמת בעיר - פסטישריה נאסיונאל. חשמלית מספר 12 שעוברת בכיכר תעלה אתכם אל עבר מבצר סאו ג'ורג, ובדרך מומלץ לעצור בשכונת גראסה, אחת העממיות בעיר, שצעירים רבים נמשכים אליה.

 

בימי שלישי ושבת מתנהל במקום "שוק הגנבים" ‭,(Fiera da Ladra)‬ שפועל ברצף משנות ה‭30-‬ של המאה הקודמת. הנסיעה בחשמלית איטית ומאפשרת לצלם את הסמטאות היורדות ועולות ואת הכביסה התלויה בין הבניינים כשברקע נהר הטג'ו, הרחב כל כך שאפשר לחשוב שהוא האוקיינוס.


רח' רואה אגוסטה. מחבר את כיכר רוסיו עם כיכר המסחר (צילום: דני גרשוני)

 

כדאי לרדת מהחשמלית ברחבת דלתות השמש ‭(Largo Portas de Sol)‬ ולגשת לנקודת התצפית שמעל שכונת אלפאמה ולצד מבצר סאו ג'ורג. שכונת אלפאמה, שבה שוכנו המורים בתום השליטה המוסלמית במאה ה‭,12-‬ שומרת גם היום על ייחודיות היסטורית והיא אחת מהשכונות היחידות שלא נפגעו ברעידת האדמה ב‭.1755-‬ ממול נמצא בית הספר לעיצוב החשוב בפורטוגל. הכניסה למבצר סאו ג'ורג עולה 5 יורו.

 

מלמעלה אפשר לזהות את רובע באיישה ואת שיאדו, אזורים שנהרסו עד היסוד ברעידת האדמה ונבנו מחדש. למעשה, על ליסבון נחתה ב‭1-‬ בנובמבר 1755 מכה משולשת. אחרי רעידת האדמה שטף את העיר גל צונמי אדיר, ואם כל זה לא הספיק, הנרות שדלקו בבתים ובכנסיות לציון "ליל הקדושים" הציתו כל חלקה טובה. 100 אלף בני אדם קיפחו את חייהם באסון.

 

בתום הביקור במבצר וברובע האמנים חוזרים לחשמלית מספר 12 וממשיכים לכיוון שיאדו. זה הזמן להתפנק במסעדת טאג'ידה.‬ אפשר לשבוע רק מהנוף, אבל גם האוכל מצוין. במחירים סבירים (ארוחה עסקית ב‭23-‬ יורו, ארוחה מלאה ב‭(40-‬ טועמים מאכלים מסורתיים שעברו שדרוג אצל שף מוצלח במיוחד.

 

אין ביקור בליסבון שלא כולל לפחות חמש מנות שונות של בקלה. לעיתים נראה שאפילו הקינוח יכלול נתחים של דג. מחירי הארוחות בעיר נוחים מאוד: ארוחת צהריים בבאיישה יכולה להסתכם בשישה יורו בלבד, וארוחת ערב בבאירו אלטו (הרובע העליון‭,(‬ שמושך אליו את צעירי העיר והוא המוקד המרכזי לבילוי, עשויה להסתכם ב‭10-‬ יורו. עוד מסעדה מומלצת היא פרימברה דו ג'רונימו (כתובת: ‭.(Traversa da Espera 34‬

 

חשבון נפש כלפי העם היהודי

הזווית היהודית בפורטוגל, בדומה לספרד השכנה, עשירה ומעניינת. במרכז ליסבון, ברחבת סאו דומינגוס, ניצבת אנדרטה שבה נראה מגן דוד חקוק באבן עגולה ועליו הכיתוב ‭,2006–1506"‬ לזכר אלפי יהודים, קורבנות קיצוניות דתית שהועלו למוקד ונרצחו באש ב‭19-‬ באפריל 1506 במקום הזה‭."‬


מפת פורטוגל. ליסבון זכתה לאחרונה בתואר "עיר התיירות הטובה באירופה"

 

מדובר באנדרטה חריגה באירופה, שמעידה על חשבון נפש שנעשה בחברה המקומית. בפתח הכנסייה הסמוכה יש גלעד נוסף המטיף נגד האנטישמיות שהייתה מנת חלקה של הכנסייה הקתולית ומזכיר את מדיניות הכנסייה כיום כלפי העם היהודי.

 

פרס התיירות היוקרתי שהעיר ליסבון זכתה בו לפני כחודש מבוסס גם על אפשרויות לינה מגוונות בעיר. מלון הריטג' שבשדרת ליברדאדה הוא מלון בוטיק מפנק ומעוצב, עם ארוחות בוקר עשירות יחסית למקובל באירופה.

 

מדובר ברשת של חמישה מלונות מרכזיים בעיר ששווה לבדוק את המבצעים שהם מציעים. בכל מקרה לא חייבים להשקיע מאה יורו ויותר לחדר ללילה כשמבקרים בבירת פורטוגל. ברשימת עשר האכסניות הטובות בעולם שלוש הן בליסבון. "גוד נייט הוסטל‭"‬ היא דוגמה מצוינת לחיסכון. 50 יורו בעונה לחדר זוגי, ‭19-16‬ יורו לאדם בחדר משותף. כלולים במחיר: גלישה באינטרנט ומפגש עם צעירים רבים.

 

פאדו, המוזיקה המקומית, היא פולחן בפני עצמו. הרבה מסעדות וברים ברחבי העיר מכריזים בכניסה כי אצלם שומעים פאדו אמיתי, אבל לא חייבים לאכול בשביל המוזיקה, העיקר שהיא תושמע ללא מיקרופונים ורמקולים. הפאדו מקרב את השומעים זה לזה גם בלי היכרות מוקדמת, ולא מדובר במקצב ישן ולא אופנתי, אלא בלהיט גם בקרב הצעירים. אפשר לשלב ארוחה ופאדו בקלאב דו פאדו בשכונת אלפאמה תמורת כ‭40-‬ יורו. בלי לאכול זה יעלה ‭7.5‬ יורו.

 

אל שכונת בלם (בית לחם בפורטוגזית) מגיעים ממרכז העיר בחשמלית מספר ‭.15‬ המגדנייה "פסטישריה די בלם“ היא מוקד העלייה לרגל בשכונה שחייבים להגיע אליה. לאורך כל שעות היום נאפות כאן אלפי עוגות מבצק עלים דק ורך שממולא בקרם וניל. על השולחנות יש אבקת קינמון וסוכר שמפזרים מלמעלה.

 

היצירה הזאת, כשהיא מוגשת חמה מהתנור, היא אחד הדברים הטובים ביותר שיקרו לכם בחיים. אחר כך ממשיכים למנזר הבנוי בסגנון מנואליני שבו שזורים אלמנטים של ספנות ונצרות. בכנסייה קבור וסקו דה גמה, מגלה הארצות שהיה הראשון שהגיע מאירופה להודו.

 

קווינטה דה רגליירה: שילוב בין גן עדן לגיהינום

מומלץ מאוד לבקר בסינטרה, עיירה שמרוחקת כ‭35-‬ ק"מ מהבירה. מגיעים ברכבת מתחנת רוסיו, או ברכב שמאפשר היכרות עם האזור כולו.

 

האטרקציה המרכזית היא ארמון הסלע ‭,(Palacio da Pena)‬ בית הקיץ של מלכי פורטוגל, שנבנה על ידי הנסיך הגרמני פרננדו השני ב‭.1836-‬ המקום העתיק למדי מזכיר יותר מכל דיסנילנד של עולם הפנטזיה.


ארמון הסלע. בית הקיץ של מלכי פורטוגל (צילום: Gettyimages)

 

האתר השני שחובה לבקר בו הוא קווינטה דה רגליירה ‭,(Quinta da Regaleira)‬ שכבר נבחר על ידי אונסק"ו לאתר מורשת עולמי. עדיף להזמין מראש סיור מודרך שבסיומו תבינו שהדמיון ביצירות של דן בראון משעמם בהרבה מהמציאות שבה חי סניור מונטיירי, מי שהקים את המקום ויצר שילוב משלו בין גן עדן לגיהינום. ‭

 

ולמה פורטוגל אטרקטיבית לישראלים? כי זאת מדינה קטנה יחסית, המחירים בה זולים למדי, המקומיים דוברי אנגלית, מזג האוויר נוח בכל עונות השנה ויש לה עבר יהודי ואתרי טבע בשפע. ובכל זאת, בהיעדר טיסות ישירות לליסבון, תנועת התיירים מישראל מואטת. מרביתם מגיעים דרך בריסל ונאלצים לבזבז שעות ארוכות בנמלי התעופה בדרך.

 

טיסות שכר ישירות פועלות בעיקר בחודשי הקיץ. לאור הצלחתן השנה, שוקלת חברת התעופה המקומית "טאפ" לפתוח קו תעופה ישיר לתל-אביב. קו כזה יחזק את הקשרים הכלכליים בין ישראל לפורטוגל ויציב את התיירות בין המדינות על דרך חדשה.

 

פעילויות חובה:

  • לנסוע בחשמלית 28
  • לבקר במועדון או מסעדה שבהם שרים פאדו
  • לבקר במוזיאון גלונבקיאן ‭(Gulbenkian)‬
  • לבקר במרכז הירידים אקספו
  • ללכת לאיבוד בסמטאות באיישה, שיאדו ואלפאמה
  • לבקר במוזיאון העיצוב והאופנה MUD
  • לטעום את עוגיות בצק העלים הממולאות בפסטלריה המקורית בבלם
  • לבקר באנדרטת המגלים בבלם
  • לצאת מחוץ לעיר אל העיירה סינטרה
  • לפקוד את הנקודה הכי מערבית באירופה, ‭Cabo do Roca ‬

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דפנה טלמון
שכונת אלפאמה. שומרת על ייחודיות היסטורית
צילום: דפנה טלמון
מומלצים