שתף קטע נבחר

השרים אישרו: סיוע לקטינים נפגעי עבירות מין

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה הצעת החוק, לפיה יוענק טיפול נפשי שאמור לסייע בשיקום הנפגעים ולאפשר להם להעיד נגד התוקפים. כעת היא תועבר לכנסת בתמיכת הממשלה, למרות ששר הרווחה מתנגד: זה לא המענה הנדרש

בימים שבהם סכנת הפגיעה המינית בילדים עולה לכותרות בשל רצח לאון קלנטרוב, ועדת שרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') הצעת חוק שנועדה להעניק סיוע נפשי של המדינה לקטינים שנפגעו בעבירות מין או אלימות. על פי הצעת החוק, שהגישה ח"כ אורלי לוי (ישראל ביתנו) ואליה הצטרפו ח"כים נוספים, קטין שנפגע יהיה זכאי לקבל טיפול ללא תשלום, בתוך פרק זמן סביר ממועד הפנייה. ההצעה תועבר כעת לקריאה טרומית בכנסת, והקואליציה אמורה לתמוך בה.

  

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "קטינים שנפלו קורבן לעבירות מין הינם אוכלוסייה פגיעה במיוחד. קטינים אלו לרוב מצויים בטראומה קשה הדורשת טיפול פסיכולוגי מיידי, מקצועי, מיומן וארוך טווח, בשל אופי הפגיעה והשלכותיה הקשות.

עד היום לא מצאה לנכון המדינה לשאת בעול מימון הטיפול הנדרש עבור אוכלוסיית הקטינים נפגעי עבירות המין. לפיכך, מאות (ואף אלפי) ילדים נפגעי עבירות מין נותרים ללא מענה טיפולי שנחוץ להם לשם שיקומם".

 

עוד מוסבר בהצעת החוק, כי "כשם שאדם פצוע מקבל טיפול רפואי מיידי, כך גם כשנפשו של ילד נפצעת בצורה כה קשה, יש לאפשר לו לקבל את הטיפול לו הוא זקוק. ילדים אלו זקוקים לטיפול נפשי מקצועי, זמין, נגיש וללא עלות. השארתם ללא טיפול הינה כהשארת 'פצועים בשטח' ללא סיוע ומזור. הזנחתם והעדר טיפול בהם על ידי הרשויות הינו פגיעה קשה נוספת על פגיעתם מהעבירה אשר בוצעה בהם".

 

יוזמי החוק טוענים כי מתן טיפול הולם לקטינים נפגעי עבירות מין אף הוכח כמסייע במניעת הפיכתם לעת בגרות לעברייני מין בעצמם כתוצאה מהטראומה שחוו. זאת ועוד - יש במימון טיפול כדי לסייע לרשויות אכיפת החוק בבואם לתפוס עברייני מין ולמנוע פגיעות נוספות בילדים.

 

"ילדים נפגעי עבירות מין שאינם מטופלים, לעתים אינם מסוגלים להיחקר ולמסור עדות בבית המשפט", נכתב בהצעה, "וכך עברייני המין יכולים להוסיף ולפגוע בילדים באין מפריע.

במימון טיפול בילדים יש משום צמצום עלויות, אם בשל שיקומם של נפגעי העבירה והחזרתם למעגל החיים, אם בגין פגיעות מיניות עתידיות, על ידי נפגעי עבירות מין שלא טופלו והפכו לעברייני מין, ואם על ידי עברייני מין שלא הושמו מאחורי סורג ובריח מאחר שנפגע העבירה לא יכול היה למסור עדות נגדם".

 

שרת התרבות לימור לבנת, שהגישה הצעת חוק זהה בכנסת הקודמת, אמרה כי "מדובר בילדים שנפגעו בתקיפה מינית ולא מקבלים טיפול פסיכולוגי מהמדינה, אלא מגורמים פרטיים, ולעתים אין מדובר הטיפולים המקצועיים ביותר בשל קשיי מימון של הוריהם".

 

הצעת החוק שאושרה היום זכתה להתנגדות של מספר שרים, בהם של שר הרווחה הרצוג. גורמים בכירים במשרד הרווחה הסבירו כי "הייתה התנגדות של שורה ארוכה של משרדי ממשלה, בגלל שהחוק הזה לא נותן את המענה הנדרש לכאורה. הוא מערב בין עולם הרווחה לעולם הבריאות מבחינת סמכויות. מה גם שאין פתרון תקציבי ולכן האוצר מתנגד. בנוסף, יש כרגע פיילוט שאנחנו יזמנו בעלות של 10 מיליון שקל, שיסתיים עוד מעט: הקמנו מרכזי טיפול בילדים נפגעים בכל הארץ, וביקשנו לבחון את תוצאות הניסוי ולהביא דו"ח עד יוני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ לוי. "כהשארת 'פצועים בשטח' ללא סיוע ומזור"
צילום: ערוץ הכנסת
השרה לבנת. הצעה זהה בכנסת הקודמת
צילום: הרצל יוסף
מומלצים