שתף קטע נבחר

סטודנט מאיים לתבוע: דיברתי רוסית - וסולקתי

המכללה ללימודי גמול השתלמות אסרה לדבר בתחומיה ברוסית על נושאים הקשורים לעבודה: "איך נאכוף את הנהלים אם איננו מבינים מה אומרים העובדים?" סטודנט שעלה מאוקראינה אף טוען כי הודח משום שהתעקש לדבר בשפת אמו. במכללה מכחישים: "זה בגלל בעיות משמעת". התביעה בדרך

סטודנט במכללת "מ.פ יעד" טוען שלימודיו הופסקו כי דיבר ברוסית. הסטודנט מקסים דרקץ', פנה למכללה באמצעות הקליניקה המשפטית באוניברסיטת תל-אביב, בדרישה לפצות אותו.

 

מכללת "מ.פ יעד" בתל-אביב היא מכללה ללימודי גמול השתלמות א', שמעבירה קורסים שנועדו לשפר את איכות העבודה

של עובדי מדינה. הלימודים במכללה מקנים למשתתפים בהשתלמות תוספת שכר.

 

מנהלת הקורסים במכללה, שוש שמש, הכחישה בשיחה עם ynet כי ניתנת בה הוראה כללית שלא לדבר ברוסית, אך הודתה כי הדרישה מהעובדים היא "לעבוד בעברית" בלבד. לדבריה, "אכיפת נהלי משרד החינוך על-ידי כל אחד מעובדי המכללה היא באחריות אישית של מנהלי המכללה, ואיננו מסוגלים לוודא את אכיפת הנהלים האלה אם איננו מבינים מה אומרים העובדים”.

 

היא הוסיפה כי "שפת העבודה במכללה היא עברית, וכל ההתכתבות בה היא בעברית. יש גם חברות היי-טק רב-לאומיות כמו 'אינטל', שעומדות על כך שהתקשורת תיעשה באנגלית, ובפרט כתיבת מסמכים, כדי שכל העובדים יוכלו להבין את המתרחש".

 

ובכל זאת, דרקץ', סטודנט בן 30 שעלה מאוקראינה לפני 12 שנה, טוען כי שאלת השפה היא שעמדה במוקד הדחתו, כפי שהוא מתאר זאת. ב-10 בדצמבר האחרון, המועד שבו מציינים במדינת ישראל את יום זכויות האדם, הגיע דרקץ' ללימודים, ולטענתו פקידת הקבלה של המכללה אסרה עליו לשוחח ברוסית עם אחת הפקידות האחרות.

 

"לך תלמד איפה שכולם מדברים רוסית"

דרקץ' מספר כי "האיסור הזה הוצג בפנינו כנובע מהוראותיה הישירות של הנהלת המכללה. כיוון שהאיסור היווה בעיניי את הפרה בוטה של חופש הביטוי, זכות טבעית השייכת לכל אדם, סירבתי לציית לו". אולם כעבור חצי שעה הודיעה לדרקץ' גם פקידת הקבלה שעמה שוחח ברוסית, כי נאסר עליהם לדבר בשפה הזו, וכי ההרשמה שלו לארבעה קורסים המועברים במכללה בוטלה, אף שנרשם אליהם חודשים מראש.

 

הסטודנט טוען כי הסיבה לביטול הרישום שלו היא העובדה שדיבר ברוסית, אולם שמש טוענת כי בעיות התנהגות ולא השימוש בשפת אמו, הן שגרמו לכך. "הרחקתו נעשתה מסיבות מקצועיות גרידא, וכספו הוחזר לו במלואו, כולל דמי ההרשמה", אמרה שמש. "התנהגותו במהלך השיעורים הייתה בעייתית, ובין היתר הוא הפריע למהלך השיעור, קרא ספרים במהלכם, יצא מהם כל אימת שרצה, סירב לחזור לכיתה, ולא נשמע להוראות המרצים והצוות. התנהגותו הלכה והקצינה משיעור לשיעור".

 

שמש ציינה כי דרקץ' נקרא לשתי שיחות בירור בעקבות תלונות הצוות, ולמרות נסיונות חוזרים ונשנים, "סירב לתקן את

דרכיו". היא הבהירה כי "התנהגותו לא רק שהפריעה למהלך הקורס התקין, אלא גם העמידה בספק את הכרת משרד

החינוך בקורס המסוים במקרה של ביקורת". לדבריה, "המכללה לא הרחיקה את התלמיד, אלא סירבה לקבלו לקורסים נוספים, והוא יוכל להשלים את לימודיו בכל אחת מעשרות המכללות האחרות שפועלות בתחום".

 

ובכל זאת, בשיחה עם שמש שהקליט דרקץ', היא נשמעת מטיחה בו כי הוא "אדם דו-פרצופי" ו"גזען", ומציעה לו "ללכת ללמוד איפה שכולם מדברים רוסית". 

 

במקביל, שלח עורך הדין דורי ספיבק מכתב לשמש, ובו תיאר את פרטי המקרה מנקודת מבטו של הסטודנט: "להווי ידוע, כי חופש הביטוי - בכל שפה שהיא - הינו עיקרון על חוקי החולש על כל תחומי המשפט והחיים. יתרה מזאת, האיסור לשוחח בשפה הרוסית, שהינה שפת אימו של מרשי, מהווה הפליה על בסיס מוצא האסורה על-פי דין. הפליה זו מהווה עוולה אזרחית, אשר בית המשפט רשאי לפסוק בגינה פיצויים עד סכום של כ-61 אלף שלק ללא הוכחת נזק".

 

עוד כתב עורך הדין ספיבק: "אני מקווה שתמצא לנכון לפצות את מרשי על העוול שנגרם לו בשל התנהלות מכללת מ.פ. יעד, באופן שייתר את הפנייה לערכאות". לדבריו, אם לא יקבל תשובה בתוך שבעה ימים, הוא יגיש תביעה בנושא.

  

בתגובה רשמית של המכללה נמסר כי "למכללת יעד אין כל מדיניות לגבי שפות המדוברות בין כותליה. אנו מבצעים בדיקה מקיפה לגבי המקרה הנדון, בניסיון לברר אותו לפרטיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
בלי רוסית בקבלה (ארכיון)
צילום: עופר מאיר
מומלצים