שתף קטע נבחר

מזוז: לא אגיש כתב אישום נגד בכרי

היועץ המשפטי לממשלה החליט שלא להגיש כתב אישום בגין הוצאת לשון הרע נגד במאי הסרט "ג'נין, ג'נין", אך יתייצב לצד הלוחמים במסגרת התביעה האזרחית

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, החליט שלא להגיש כתב אישום בגין הוצאת לשון הרע נגד במאי הסרט "ג'נין ג'נין", מוחמד בכרי. עם זאת, מזוז הבהיר כי יתייצב לדיון בערעור התלוי ועומד בבית המשפט העליון אותו הגישו נציגי הלוחמים והמשפחות השכולות של הקרב בג'נין במסגרת תביעה אזרחית.

 

"לאחר בחינת הסוגיה על כל היבטיה החלטתי מתוקף סמכותי להתייצב בערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתביעה האזרחית נגד מחמד בכרי ולנקוט עמדה לפיה

טעה בית המשפט בדחותו את התביעה בגין לשון הרע וכי בנסיבות העניין, ללוחמים זכות תביעה אישית ולפיכך יש לקבל את ערעורם", כתב מזוז.

 

"לעומת זאת, הגעתי לכלל מסקנה כי אין מקום בנסיבות העניין לנקיטה בהליכים פליליים נגד בכרי לפי סעיף 4 לחוק איסור לשון הרע... אלא בעלילת-שווא המהווה לשון הרע, אשר מכוונת ופוגעת באופן אישי בכל אחד ואחד מחיילי צה"ל שנטלו חלק בקרב בג'נין".

 

מתגובתו של מזוז עולה ביקורת על החלטות בית המשפט: "ההתמודדות עם הסרט 'ג'נין, ג'נין' החלה לפני יותר משבע שנים. בשעתה, פסלה המועצה לביקורת סרטים את הקרנת הסרט. על החלטה זו הוגשה עתירה לבג"צ. המדינה תמכה בהחלטת המועצה, אך בית המשפט הגבוה לצדק קיבל את העתירה והתיר את הקרנתו. בקשה שהגשנו לקיום דיון נוסף נדחתה על ידי בית המשפט. בהמשך לכך החליט היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, שלא לפתוח בהליכים פליליים בגין לשון הרע על ציבור. החלטות אלה מגבילות מאוד את מרחב שיקול הדעת כיום לפתוח בהליך פלילי בגין הסרט הנידון ובמיוחד בהעדר שינוי נסיבות, שיש בו כדי להצדיק זאת, מאז התקבלו ההחלטות האמורות".

 

למרות ההחלטה המשפטית שקיבל, עמדתו של מזוז כלפי הסרט ברורה. כשהוא מדבר על האינטרס הציבורי, לרבות השלכות בזירה הבינלאומית, אומר מזוז כי נקיטה בהליכים פליליים נגד בכרי עלולה להעצים את העניין בהקרנת הסרט ואת העיסוק בטענות שהוא מעלה, אותן מגדיר היועץ המשפטי לממשלה "מופרכות". פעולה שכזו לדבריו עלולה להיתפס כפגיעה בחופש הביטוי והתנכלות ליוצר ולמשמיעי ביקורת נגד מדינת ישראל.

 

עוד מוסיף היועץ: "לא למותר גם לציין את המשמעות התקדימית של נקיטה בהליכים פליליים בגין לשון הרע על ציבור. כידוע זו הוראה חריגה שתכליתה העיקרית היתה מאבק בתופעות של גזענות ואנטישמיות, אלא שמספר שנים לאחר מכן חוקקה הכנסת, במסגרת חוק העונשין, הוראות מיוחדות למאבק בגזענות.

 

"שימוש בהוראה חריגה זו במקרה דנן, עלול להוות תקדים בעייתי ולגרור תופעות של תלונות הדדיות ודרישות מצד קבוצות אוכלוסייה שונות לשימוש בכלי זה גם במקרים רבים אחרים של דברי לשון הרע על ציבור זה או אחר, תופעה שלצערנו

רווחת במקומותינו". זו הסיבה, כך לדברי מזוז, שהוראה זו בחוק אשר נחקקה לפני 45 שנים מעולם לא הופעלה לשם הגשת כתב אישום בגין לשון הרע על ציבור.

 

מזוז חזר והמליץ לפורום נציגי הלוחמים והמשפחות השכולות של הקרב בג'נין, כפי שעשה גם בעבר, להגיש קובלנה פלילית פרטית של הלוחמים ולוותר על תביעת לשון הרע. "בנסיבות העניין דנן, מסורה ללוחמים זכות תביעה אישית", הוא כותב ומוסיף, "בהתייצבות בהליך האזרחי ניתן להשיג את עיקרי המטרות של ההליך, לרבות הכרה והתייצבות של מדינת ישראל מאחורי לוחמיה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
בכרי. במוקד הסערה
צילום: שאול גולן
לאתר ההטבות
מומלצים