שתף קטע נבחר

האם נחוץ מאגר ביומטרי לרשות שדות התעופה?

רשות שדות התעופה מקימה מערכת לבידוק, ביקורת גבולות ועליה למטוס בשירות עצמי, עם כרטיס חכם ומידע ביומטרי. נחיצות המאגר שמוקם לצורך העניין, תיבחן עם סיום הניסוי

חוק המאגר הביומטרי שאמור לאסוף טביעות אצבע ותמונות פנים ממוחשבות של כל אזרחי ישראל, יצא לפועל רק עוד חצי שנה או יותר, כאשר משרד הפנים ישלים את מימושו.

 

ברשות שדות התעופה מעדיפים לא לחכות להנפקת הדרכונים הביומטרים החדשים, ומשדרגים את מערך הבידוק הנוכחי, לכרטיסים חכמים מתקדמים יותר. באירוע שהתקיים אתמול (ג') הוצגה המערכת החדשה.

 

עם השלמת ניסויים ופרישת המערכת בעתיד, אותם כרטיסים חכמים ישרתו את הנוסעים החל בבידוק הבטחוני של המזוודות, הרישום לטיסה וקבלת כרטיס עליה למטוס (צ'ק אין), דרך ביקורת הגבולות, ועד לעליה למטוס (בורדינג). כך יוכלו לבצע את הפעולות בשירות עצמי ולחסוך זמן.

 

בשבועות הקרובים, על פי הודעת הרשות, יחל שלב הפיילוט של המערכת על קבוצת הנוסע המתמיד של חברת "אל-על". לאחר מכן נוסעים יוכלו לבחור להירשם למערכת, או להמשיך להשתמש בשירותי הבידוק והצ'ק אין הרגילים.

 

ביומטרי לצד ביומטרי

הכרטיסים יוכלו לעבוד במקביל למערך ביקורת הגבולות הביומטרי הנוכחי (זה המבוסס על קריאת מבנה כף היד), ובעתיד - במקביל למערך הדרכונים הביומטריים, לכשיונפקו.

 

גורם ברשות מסביר כי הכרטיסים לא ייעלמו עם כניסתם של הדרכונים ויוכלו לשמש גם אזרחים זרים וכאלה שאינם נושאים דרכון ישראלי, וזקוקים לשירות הזה בנמל התעופה בן גוריון.

 

 

יהיה מאגר? יוחלט בסוף הניסוי

הכרטיסים החכמים של רשות שדות התעופה יכללו תמונה ממוחשבת של הפנים, וכן טביעת אצבע. הנוסעים יזדהו בעמדות על ידי צילום וסריקת האצבע, ונתונים אלה יושוו מול אלה שבכרטיס.

 

ברשות מסבירים כי תקנות התעופה הבינלאומיות דורשות סריקה אצבע אחת בלבד. זאת בניגוד לדרכונים ולתעודות הזהות הדיגיטליות,  שיכללו סריקות של שתי טביעות האצבע.

 

סלע המחלוקת בחוק הביומטרי היה הקמת המאגר. המתנגדים טוענים כי הוא אינו נחוץ, וכי ניתן לשמור את הנתונים על הכרטיסים בלבד, וכך לשמור על המאגר מפני פריצה ולהבטיח את הפרטיות של אזרחי ישראל.

 

המצדדים במאגר, טוענים כי הוא נועד למנוע הנפקת תעודות כפולות והתחזות, וכן לעזור במקרה של אובדן או גניבה של תעודה ביומטרית.

 

גם ברשות שדות התעופה יוקם מאגר ביומטרי המבוסס על הכרטיסים החדשים. גרום ברשות מציין כי המאגר המוגדר כרגיש, יישמר על פי חוק מאגרי המידע של משרד המשפטים, ובמאצעים מחמירים יותר. 

 

מודעים למחלוקת

גישה מלאה לבסיס הנתונים נמצאת בידי שני אנשים בלבד ברשות, וכי לשאר העובדים תינתן גישה לצורך זיהוי הנוסעים בלבד. עוד מציין אותו גורם כי המאגר הנוכחי של כף היד, נשמר ולא נפרץ כבר 14 שנים, כהוכחה לכך שניתן לשמור עליו מגישה.

 

יחד עם זאת, ברשות מודעים למחלוקת שנסובה סביב המאגר בחוק, ובעקבותיו עשו שינויים במערכת. "כרגע", אומר הגורם, "המאגר משמש לצורכי תפעול ובדיקה". וכשיסתיים הפיילוט בעוד כחצי שנה - תיבדק נחיצותו של המאגר ויוחלט אם לשמור אותו או להשמיד אותו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישמרו טביעת אצבע אחת ותמונת פנים
צילום: כפיר סיוון/ישראל סאן
מומלצים