שתף קטע נבחר

פינס פרש מהפוליטיקה: אין לי סיעה, אין לי מנהיג

אופיר פינס כינס מסיבת עיתונאים בכנסת, בה הודיע על פרישתו מהכנסת אחרי 13 שנים וחצי, ועל עזיבת מפלגת העבודה. הוא מתח ביקורת חריפה על מפלגתו: "הם לא עושים חשבון נפש, אלא שועטים לכל ממשלה ולכל קואליציה ולא מוכנים לשבת אפילו דקה אחת על ספסלי האופוזיציה"

אחרי 13 שנים וחצי בהן היה חבר כנסת ו-33 שנים בהן היה חבר מפלגת העבודה, הודיע אחר הצהריים (יום ה') אופיר פינס על פרישתו מהחיים הפוליטיים. הוא כינס מסיבת עיתונאים בכנסת בה הודיע כי הוא עוזב גם את מפלגת העבודה. "הגשתי ליו"ר הכנסת מכתב התפטרות מהכנסת", הוא אמר. "לא עשיתי זאת בלב קל, ואינני חש שמחה או הקלה. ההיפך הוא הנכון, לבי כבד עליי".

 

פינס מתח ביקורת על מפלגתו, שצנחה מ-44 מנדטים ב-1992 ל-13 בלבד בבחירות האחרונות בשנה שעברה. הוא אמר כי העבודה מרדה בבוחריה והצטרפה לממשלת ימין קיצונית, ודווקא "המורדים" אליהם השתייך - פועלים לפי דרך המפלגה. "אם זה מרד - אז אני מורד גאה", אמר, "אין לי סיעה ואין לי מנהיג". בתשובה לשאלת ynet לגבי האפשרות שעמדה לרשותו לפרוש מהמפלגה יחד עם המורדים ולהקים סיעה חדשה, השיב: "אני לא רוצה להיכנס לפרטים. הגעתי למסקנה, לאחר בדיקה מדוקדקת מאוד, שאי אפשר לייצר את האלטרנטיבה שייחלתי לה בדרך מסוימת שאני האמנתי בה, ואני לא רוצה להרחיב מעבר לזה בשלב הזה".  

 

הוא סיפר על הצטרפותו למפלגת העבודה, כנער צעיר, אחרי המהפך ב-1977 ואמר כי הוא בר מזל על כך שנפל בחלקו לשרת את הציבור במשך שנים רבות. פינס, שישב ליד יו"ר הכנסת ריבלין במסיבת העיתונאים, הסביר מדוע החליט להתפטר מהכנסת: "לצערי הרב הגעתי לנקודה שבה אני חש שאיני יכול לשלב עוד ביושר ובאמונה בין ערכים אלה לבין שירותי בכנסת".

 

"בבחירה שבין היצמדות לכסא לבין שמירה על ערכיי, אני בוחר בשמירה על הערכים", אמר. "אילו הייתי מאמין שהמשך שירותי בכנסת יכול לתרום באמת לציבור, הייתי נשאר בכנסת וממשיך להיאבק ללא לאות וללא פשרות כפי שעשיתי במשך כל שנות שליחותי בבית הזה. ואולם, הנסיבות הפוליטיות שנוצרו הביאו אותי למסקנה שאינני יכול עוד להשפיע באמת כבר בכנסת ישראל.


פינס במסיבת העיתונאים בכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

"היו קדנציות שהראיתי למה אני מסוגל - ובקדנציה הזו אני לא מסוגל. כשאתה לא יכול להשפיע, בעיניי זה סוג של הונאה. אני לא יכול לעצור פה הרבה מאוד תהליכים שקורים. אין לי את הכוח שהיה לי כשהייתי חלק מקבוצה. אמרתי בזמנו לברק - הגודל פה לא קובע, הנחישות קובעת. תראו איך קדימה מתפוררת. התפיסה הזאת שאופוזיציה זו מחלה - זה דבר נורא. תחשבו איזו תרבות פוליטית, שלאדם אסור לייצג את הציבור בתוך האופוזיציה. אני מבטיח שאם מפלגת העבודה הייתה באופוזיציה, היא הייתה משפיעה פי מאה מאשר בממשלה הזאת".

 

"איבדנו 70% מהכוח"

במהלך מסיבת העיתונאים מתח פינס ביקורת חריפה על מפלגת העבודה כיום. "מאז נצחונו של יצחק רבין ז"ל בבחירות והמהפך ההיסטורי ב-1992, מפלגת העבודה איבדה את דרכה ואת ערכיה וכפועל יוצא מכך גם את אמון הציבור. מ-44 מנדטים בהם זכינו ב-1992 נותרו 13 מנדטים בלבד בכנסת הנוכחית. איבדנו 70% מכוחנו. איבדנו את אמונו של למעלה מרבע העם. ולמרות הכל לא עוצרים. לא עושים חשבון נפש, אלא שועטים לכל ממשלה ולכל קואליציה ולא מוכנים לשבת אפילו דקה אחת על ספסלי האופוזיציה".  

 

הוא המשיך בביקורת נגד יו"ר מפלגתו, שר הביטחון אהוד ברק, ונגד אלו שבחרו להצטרף לממשלת נתניהו. "בממשלה הנוכחית הישרדות היא ה'בון-טון', ובדרך להשגת יעד ההישרדות כל האמצעים כשרים. פגיעה בשלטון החוק, שינוי כללי המשחק הדמוקרטים הנהוגים בכנסת, ניסיון לפרק ולקנות את האופוזיציה, כניעה לגחמות של קבוצות קיצוניות, מעבר ממדינה שפניה היו לרווחה ולצדק חברתי, למדיניות שאין בה חמלה וכבוד האדם שלה הוא נטל על כתפיי הממשלה. המדיניות הנוכחית עוסקת אך ורק בעקרון היציבות. כל היתר נתון למכירה. למען ההישרדות הזו ממשלת ישראל מוותרת על הדורות הבאים".

 

פינס אמר עוד, כי "בנסיבות שנוצרו איני יכול עוד לפעול ולהשפיע בדרך שהולמת את הבטחות המפלגה ואת הבטחותיי שלי לציבור הבוחרים. ניסו להדביק לחבריי ולי את תווית המורדים. מעולם לא מרדתי, מעולם לא מכרתי את דרכי למען השררה או למען מנעמי השלטון. ההיפך הוא הנכון. המפלגה מרדה בערכיה ובבוחריה. הניסיון לעשות גזירה שווה בין סוחרי המשרות הוא בבחינת הוספה חטא על פשע. אנו נאמנים לדרכי המפלגה, למען אלו ויתרנו על תפקידים והשררה ופעלנו בנחישות בדרך חוקית, מותרת, על-מנת להמשיך ולייצג חלקים כל כך נרחבים בעם. אם זה נקרא מרד אז אני מורד גאה. איני יכול שלא להתייחס בדבריי לחבריי לשעבר במפלגת העבודה. הואילו בטובכם להסביר לציבור מהי הדרך הזו שאתם מובילים? למען אילו ערכים אתם נלחמים? מה שקמתם לאחרונה פרט ללגיטימציה של נתניהו וליברמן?".

 

"התלבטתי תקופה ארוכה"

עוד אמר פינס כי לא מדובר בהחלטה של רגע. "ההחלטה שלי להתפטר מהכנסת לא התקבלה ביום אחד ואין היא גחמה. התלבטתי במשך תקופה ארוכה, ניסיתי דרכים שונות, פעלתי ללא הרף. המשך הכהונה שלי בכנסת הזו יהיה המשך של אשליה, שכאילו יש בכוחי לשנות את המצב הקיים, ולא היא. אילו היתה לי אלטרנטיבה הייתי ממשיך ונאבק ממושבי בכנסת. אך לצערי זה לא המצב. אני פורש היום, כי אין לי מפלגה שאני יכול לייצג אותה ולהיות שליח מטעמה. אין לי סיעה ואין לי מנהיג. אינני יכול לפעול ביעילות ולהשפיע מתוך קואליציה העויינת את השקפת עולמי".

 

שלושת ה"מורדים" הנותרים - חברי הכנסת איתן כבל, עמיר פרץ ויולי תמיר - אמרו כי "פרישתו של אופיר פינס היא אבידה לתנועת העבודה ולכנסת. אופיר היה שותף בכיר במאבק על דמותה של תנועת העבודה, וגם אחרי פרישתו לא פג הצורך לחדש את תנועת העבודה". השלושה לא ידעו מראש על הודעתו הדרמטית.

 

מוקדם יותר היום נפגש פינס עם יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין - לו מסר את מכתב ההתפטרות. יש לציין כי השבוע שוחח פינס עם מקורבים ליו"ר המפלגה, השר

 אהוד ברק. 

 

פינס נבחר לראשונה לכנסת ביוני 1996 ומאז הוא מכהן כחבר כנסת. הוא כיהן בעבר כשר הפנים בממשלת שרון השנייה וכשר המדע, התרבות והספורט למשך כחצי שנה בממשלת אולמרט. בעבר הוא גם סומן כמועמד לעמוד בראש המפלגה - אך נכשל בפריימריז. במקומו תיכנס לכנסת ד"ר עינת וילף - שלא צפויה להצטרף למורדים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינס. פורש אחרי 13 שנים וחצי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים