שתף קטע נבחר

דיור למפוני קטיף: ממתינים לתשובת שני ישובים

משרד רה"מ הודיע כי הסתיים הטיפול בהסכמי ההעתקה הקהילתית של מפוני ההתנתקות מקטיף. עם זאת, בשני מקרים טרם הושגו הסכמות עם הרשויות שאמורות לקלוט את התושבים

ציון דרך חלקי - ארבע שנים וחצי לאחר השלמת ההתנתקות . משרד ראש הממשלה הודיע בסוף השבוע כי הסתיים הטיפול בהסכמי ההעתקה הקהילתית של מפוני גוש קטיף. תשובה ברוח זו הועברה על ידי משרד ראש הממשלה ומנהלת "תנופה" (שמה העדכני של מנהלת סל"ע - ר.ס.) לוועדת החקירה הממלכתית הבודקת את סוגיית הטיפול במפונים. בנוסף הודיע משרד רה"מ כי גובש הסכם בדבר הפיצויים לבעלי העסקים ונקבעו שורה של צעדים לזירוז בניית בתי הקבע. עם זאת, בשני מקרים מתוך 23 טרם הושגו הסכמות עם הרשויות שאמורות לקלוט את התושבים.

  

הקבוצות שטרם הסתיים הטיפול בעניינן הן תושבי כפר דרום המיועדים לגור בניר-עקיבא - שכן היישוב

טרם נתן הסכמה סופית למהלך; והעתקת 30 משפחות מאלי סיני לפלמחים - שם, לטענת משרד רה"מ, המועצה האזורית גן רווה מעמיסה קשיים.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בירך על ההתקדמות: "הממשלה בראשותי קבעה את הטיפול באחינו המפונים כמשימה לאומית ומוסרית ממדרגה ראשונה. אני מברך על ההתקדמות המשמעותית". הוא אמר כי על מנהלת 'תנופה' ומשרד האוצר להמשיך ולפעול במרץ לפתרון בעיות המפונים.

 

"המטרה שלנו היא להביא בהקדם את המשפחות והילדים, שחוו קשיים עצומים בארבע וחצי השנים האחרונות, אל בתי הקבע ולתקן את העוול שנגרם להם", סיכם נתניהו.

  

ההסכמים האחרונים שנחתמו מתייחסים להעתקה הקהילתית של ארבע הקהילות האחרונות מתוך 23 הקהילות שפונו מגוש קטיף במסגרת תוכנית ההתנתקות ב-2005. על פי הודעת משרד רה"מ, בכל ארבעת ההסכמים התקבלה הסכמתם של המפונים, ובשניים מן המקרים כאמור עדיין ממתינים להסכמת הישוב והמועצה הקולטת.

 

למרות שטרם הושלמה המלאכה, לשכת ראש הממשלה טוענת שהסכמים אלו הינם הישג משמעותי וחשוב, לאחר שמאז פינוי "גוש קטיף" לא הצליחו הצדדים להגיע להסכמה בדבר מיקומם החדש של קהילות אלו ואופי העתקתם, ומאז מתגוררים מפונים אלו באתרים זמניים.  

 

גורם בכיר בלשכת נתניהו הבהיר כי מדובר למעשה בסיכום מאמץ בן ארבע שנים על ידי שתי ממשלות קודמות, שסוכם בשלושת החודשים האחרונים בידי מנכ"ל המשרד, אייל גבאי. בין היתר קיים 25 ישיבות שעסקו בנושא, לבד מדיונים פנימיים רבים.

 

הסכמים לסיוע כלכלי לעסקים

עוד נמסר בהודעה, שיעד נוסף אותו השלימו משרד ראש הממשלה ומנהלת "תנופה", הוא גיבוש הסכם עם נציגי בעלי העסקים שפעלו בגוש קטיף. על פי עקרונות ההסכם, תינתן תוספת פיצוי לבעלי העסקים אשר נפגעו בשל הפינוי. העקרונות שגובשו מעניקים בין היתר, תוספת פיצוי לצורך הקמת העסקים מחדש. כמו כן, תינתן תוספת פיצוי לבעלי עסקים עצמאיים שלא חזרו לפעילות כלכלית מלאה ונמצאים במצב כלכלי קשה. הסכם זה מבטיח להם תשלום חודשי קבוע עד לגיל הפרישה.

 

כמו כן, הוחלט במשרד ראש הממשלה ובמנהלת "תנופה" להרחיב את מתכונת הפעילות במטרה להאיץ את בניית בתי הקבע על ידי המפונים. במסגרת זו, יושקעו מאמצים כלכליים ואחרים נוספים, על מנת להביא לכך שכל משפחה שפונתה תקים את בית הקבע שלה בהקדם האפשרי. במסגרת מאמצים אלו, יועמדו חבילות סיוע של "הלוואות בתנאי משרד השיכון לזכאים חסרי דיור" בשיעור של 250,000 ₪. הלוואה זו בצירוף הפיצוי האישי והפיצויים האחרים להם זכאים המפונים תאפשר להם לבנות את ביתם מחדש בהקדם.

 

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, איל גבאי, וראש מנהלת "תנופה", בנצי ליברמן, שפעלו בחודשים האחרונים להשגת הסכמי ההעתקה, הודו לאנשי הקהילות ונציגיהם על שיתוף הפעולה האינטנסיבי שאפשר את השגת ההסכמים, וכן לוועד ישובי גוש קטיף, בראשות דורון בן שלומי, ונציגות בעלי העסקים אשר היו שותפים למגעים לגיבוש ההסדרים וההסכמות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: וועד ישובי גוש קטיף
קראווילות. ארכיון
צילום: וועד ישובי גוש קטיף
מומלצים