שתף קטע נבחר

אישום נגד שב"ח בוטל כי לא הצליח להיכנס לארץ

פוארעה חליל, שהואשם בכניסה בלתי חוקית לישראל, ניסה להגיע למשפטו בקריית-גת - אבל הוא תמיד נתקע במחסום. השופט הורה לבטל את האישום, וגם פסק פיצוי לחברו הפלסטיני שחתם ערבות, מפני שהפסיד ימי עבודה

פלסטיני שהואשם בכניסה בלתי חוקית לישראל גילה כי גם לאחר שהוגש נגדו כתב אישום ונקבע לו מועד למשפט - מדינת ישראל לא רוצה שייכנס לתחומה כדי שיעמוד לדין. שופט בית משפט השלום בקריית-גת, אלון אינפלד, הורה היום (א') על מחיקת כתב אישום נגד הפלסטיני, פוארעה חליל, שלא הצליח, לאחר ניסיונות חוזרים ונשנים, להיכנס לתחומי המדינה כדי להגיע למשפטו - למרות שבית המשפט הוציא צו הבאה עבורו.  

 

לאחר שנעצר, כמו פלסטינים רבים, בשל כניסה בלתי חוקית לישראל, חליל שוחרר בערבות לביתו בגדה. חברו חתם על ערבות ומשפטו נקבע להיערך בבית משפט שלום בקריית-גת.

 

חליל רצה להגיע לדיון הראשון, אך טען בפני סניגורו כי המינהל האזרחי מסרב לתת לו אשרת כניסה לארץ. הנאשם, שמכיר דרכים פחות חוקיות להיכנס לתחומי ישראל, הציע להגיע למשפט ללא אשרה - אך עורך דינו יעץ לו שלא לעשות כן.

 

בעקבות כך דחה בית המשפט את הדיון למועד מאוחר יותר, אך גם אליו לא התייצב חליל. גם הפעם לא אפשרו לו לעבור במחסום. לבקשת התביעה, בית המשפט הוציא צו הבאה נגד חליל. התובע עצמו דיווח על ניסיונותיו לסייע לנאשם להיכנס לארץ, כדי להגיע למשפטו ודאג ששוטרי מג"ב יפגשו את הנאשם במחסום תרקומיה. למרות ששוטרי מג"ב הציגו את צו ההבאה שהוציא בית המשפט, הרשויות לא אפשרו להם להכניס את חליל לארץ.

 

יד אחת לא יודעת מה השנייה עושה

חברו של הנאשם, שחתם ערבות עבורו, הגיע לבית המשפט וסיפר כי ניגש פעמיים יחד עם חליל למשרדי התיאום והקישור - שם מסרו לו כי עליו להגיש את בקשותיו באמצעות הרשות הפלסטינית. האיש שחתם ערבות טען כי הפסיד חמישה ימי עבודה כדי לנסות ולהביא את חברו הנאשם למשפט. השופט חייב את המדינה בהוצאותיו של הערב על סך 1,250 שקלים, ופטר אותו מדמי הערבות.

 

השופט גם פנה לפרקליטות המדינה, עוד בטרם ביטל את כתב האישום, וביקש את תגובתה להתנהלות המדינה בעניין. המדינה פנתה למנהלת המעברים, הכפופה למשרד הביטחון, כדי שזו תגיב אף היא. בקשה זו נדחתה בנימוק שמדובר בזרוע מזרועות המדינה ואין כל הצדקה לכך שיד אחת של הרשות המבצעת תבקש שבית המשפט יוציא צווים כנגד יד אחרת, של אותה רשות עצמה. השופט מתח ביקורת על המדינה ואמר כי "מן הראוי שתעשה סדר בביתה פנימה, ללא עזרת בית המשפט".

 

לבסוף השיבה המדינה, כי אין רישום של הנאשם כמי שמבקש להיכנס למשפטו, ועליו לפנות מראש למרכז התיאום והקישור. נציג המדינה טען כי הנאשם צריך לדאוג לאישור, אך התובע אמר כי על הסניגור היתה מוטלת האחריות לפניה למינהל האזרחי. הסניגור טען כי הנאשם התייצב במחסום, והסכים להיעצר באמצעות צו הבאה. לדבריו, דברי הערב מוכיחים כי נעשתה פניה למנהל האזרחי.

 

השופט מתח ביקורת על המדינה בהחלטתו: "הנאשם הראה רצון טוב להגיע לבית המשפט. הובאו ראיות טובות להוכיח שהמדינה היא זו המונעת מהנאשם להתייצב למשפטו". עם זאת, ייתכן שחליל יישפט בכל זאת. השופט איפשר לחדש את הליך הגשת כתב האישום נגדו בתוך 180 ימים, עם הוראות מפורטות אודות הדרך בה עליו לבקש מהמינהל האזרחי להיכנס למשפט בישראל.

פורסם לראשונה 10/01/2010 23:14

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: א.א
מעצר פלסטיני. ארכיון
צילום: א.א
מומלצים