שתף קטע נבחר

נאמן שוקל: להעדיף שופטים שכותבים בקיצור

בתשובה לשאילתא בכנסת, פירט שר המשפטים מספר צעדים שבהם נקט כדי לייעל את המערכת, והטיל פצצה כשהכריז על הנחייה שהוא בוחן להוציא לוועדה לבחירת שופטים: לתת עדיפות למועמדים שכותבים פסקי דין קצרים

שר המשפטים, פרופ' יעקב נאמן, מעוניין לקצר מאוד את פסקי הדין והודיע היום (ג') מעל בימת הכנסת כי הוא בוחן להוציא "הנחייה לוועדה לבחירת שופטים, לפיה תינתן עדיפות למועמדים לשפיטה שנוקטים בכתיבת פסקי דין קצרים, ממצים, שמתייחסים אך ורק לשאלות השנויות במחלוקות". הוא השיב לשאילתא שהגיש ח"כ אברהם מיכאלי מש"ס בנוגע לאמון הציבור במערכת המשפט.

 

"אנו סבורים שאמון הציבור במערכת השיפוטית אינו ירוד כפי שמנסים להציג", אמר נאמן, "הציבור במדינת ישראל מרבה לעשות שימוש בשירותי מערכת המשפט והפנייה לקבלת שירותים אלה רק הולכת וגוברת מידי שנה. מדינת ישראל מובילה בעולם המערבי ביחס שבין שופט למספר התיקים העומדים לפתחו", אמר נאמן.

 

עם זאת הודה נאמן: "אין חולק כי מצבה של המערכת אינו קל. יש לנקוט צעדים על-מנת לייעל את המערכת באמצעים תוך שימוש מקסימלי במשאבים הקיימים. עם זאת, חשוב לציין כי המערכת סובלת מתת משאבים והעניין כבר ידוע. ביום כניסתי לתפקיד פעלתי בדרכים שונות וניסיתי על מנת לשפר ולייעל את המערכת".

 

הוא ציין מספר דרכים, שבהן נקט על מנת לייעל את המערכת:

  1. צמצום הרכבי בית המשפט.
  2. בחינת ביטול הליכים מיותרים הגורם לעומס מערכתי ללא כל הצדקה.
  3. חקיקה המאפשרת ניתוב מספר גדול של תיקים בין בתי המשפט על מנת לווסת את העומסים בבתי המשפט. עניין זה נמצא כרגע בדיונים בוועדת חוקה.
  4. קיצור פסקי הדין.
  5. הוספת תקני שפיטה במערכת.
  6. הפניית הליכים רבים לאפיקים של גישור או בוררות.
  7. הטלת הוצאות משפטיות על צדדים למשפט שגורמים להתמשכות הליכים לשווא.
  8. בחינת הקמת בית משפט מנהלי ברמת בית משפט שלום. כיום בית משפט מנהלי הוא בדרגת בית משפט מחוזי.
  9. הפניית הליכים למחלוקות שיפוטיות המתמחות בסוגיות מסוימות על מנת לקצר את הדיונים בתיק.
  10. הנחיה שיצאה בימים אלה ממש: לא לאשר דחיית דיונים המשבשת את סדרי הדין וגוזלת זמן יקר ומשאבים חשובים.
  11. הפרדת מערכת ההוצאה לפועל מהנהלת בתי המשפט, המאפשרת לכל מערכת להתנהל תוך מיקוד במטרתה העיקרית.

 

"תהליך המשך התייעלות בתי המשפט הוא ארוך ומורכב", הבהיר השר, "אך אני סבור שפירות פעולות אלה יורגשו בעתיד הקרוב. אני כמובן מתכוון לבחון סוגיות נוספות הקשורות להתייעלות בתי המשפט, הכל מתוך מטרה לשפר את השירות לציבור וחיזוק אכיפת החוק במדינת ישראל".

 

בשבוע שעבר פרסמה נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, כללים חדשים בניסיון להתמודד עם העומס על בתי המשפט. בין הנוהלים, נוהל חדש המגביל מאוד את האפשרות לדחות דיונים. "ככלל אין לדחות מועדי דיון שקבע בית המשפט. דיון שנקבע, יש לקיים במועד, אלא במקרים חריגים. כלל זה חל הן על דחיות המתבקשות על-ידי בעלי הדין ועורכי הדין והן על דחיות מצד בית המשפט".

 

עוד קובעת ביניש כי "טעמים כגון שיקולי נוחות; עומס עבודה; הסכמת הצדדים, אינם מהווים, כשלעצמם, סיבה מספקת לדחיית מועד דיון. קיום משא ומתן לפשרה, הסדר טיעון, הליך גישור וכדומה, אינם מהווים, כשלעצמם, עילה מספקת לדחיית מועד דיון שנועד לשמיעת ראיות". היא כתבה שהדברים נוגעים, בייחוד במקרים כאשר הדיון נקבע בתיאום עם בעלי הדין ובייחוד כשמדובר בדיון שנקבע לשמיעת ראיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר המשפטים רוצה פסקי דין קצרים
צילום: דודי ועקנין
מומלצים