שתף קטע נבחר

שר החוץ הטורקי: אסור לאיש להעז לזלזל בשגריר

מתקפה טורקית רב-ערוצית: על רקע המשבר ההולך ומחריף סביב "שיחת ההשפלה", אמר השר דאוד אולו כי הטורקים מצפים מישראל "לנקוט בצעדים המתאימים", וכי כל אופן פעולה אחר "מהווה הפרה של האתיקה של היחסים הבינלאומיים"

גם שר החוץ הטורקי מצטרף לבליץ התקשורתי של מדינתו על ישראל. בדברים שנשא הערב (יום ג') בלונדון התייחס השר אחמט דאוד אולו למשבר האחרון סביב "שיחת ההשפלה" שחווה אמש השגריר הטורקי בישראל, ואמר כי "אסור לאיש להעז ולהפגין חוסר כבוד כלפי השגריר הטורקי".

 

"יכולים להיות חילוקי דעות בין מדינות, והן אף יכולות לבקר את מדיניותן של מדינות אחרות, אבל כל המדינות מחויבות לעמוד בכללי האדיבות והנימוס הדיפלומטיים", אמר השר במסיבת עיתונאים עם מקביל הבריטי, דייוויד מיליבנד. הוא הוסיף כי הטורקים מצפים ממשרד החוץ הישראלי "לנקוט בצעדים המתאימים" ולכבד את השגריר הטורקי, וכי כל אופן פעולה אחר "מהווה הפרה של האתיקה של היחסים הבינלאומיים".

  

שיא חדש במשבר עם טורקיה - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

דאוד אולו התייחס גם לנושא שבו התרכזה מלכתחילה הביקורת הטורקית על ישראל - מבצע עופרת יצוקה בעזה. בין היתר טען, כי המבצע סיכל הסכם שלום בין ישראל לסוריה, שכמעט והושג בתיווך טורקי: "יום לפני ההתקפה על עזה, היינו כה קרובים להסכם בין ישראל לסוריה, ולפתע הותקפה עזה על ידי חיל האוויר הישראלי". לטענתו, המתקפה על עזה הייתה נקודת המפנה ביחסי טורקיה וישראל. הוא דחה ספקולציות לפיהן הצטננות היחסים קשורה לקשייה של טורקיה להתקבל כחברה באיחוד האירופי, או להתגברות ההשפעה האיסלאמית על המדיניות שלה.


דאוד אולו (מימין) ומיליבנד, הערב במסיבת העיתונאים בלונדון (צילום: AP)

 

טורקיה שימשה כמתווכת בארבעה סבבי שיחות בין ישראל לסוריה שנערכו ב-2008. המגעים נפסקו כבר בספטמבר של אותה שנה, לאחר הודעת אהוד אולמרט על התפטרותו מראשות הממשלה. מאז כניסתו לתפקיד של בנימין נתניהו חזר נושא התיווך הטורקי לסדר היום מפעם לפעם, אך נראה שהעניין הולך ומתרחק. בחודש שעבר אף הבהיר שר החוץ אבידגור ליברמן לשגרירים: "כל עוד אני שר החוץ, לא יהיה תיווך טורקי למגעים עם סוריה".

 

טורקיה "מצפה להסבר והתנצלות"

ישראל עומדת הערב במוקד של מתקפה טורקית בכמה ערוצים: באנקרה, זומן השגריר השגריר גבי לוי לשיחת בירור במשרד החוץ הטורקי, ובד בבד, נשלח לישראל מברק מחאה רשמי. משרד החוץ באנקרה מסר כי "נאמר ללוי שטורקיה מצפה להסבר ולהתנצלות בעניין. אנו מקווים שמשרד החוץ הישראלי, אשר נהג בדרך לא דיפלומטית עם ההצהרות שלו, ייענה לחוקי הנימוסים הדיפלומטיים", נאמר בהודעה הטורקית בנושא.

 

במקביל, שוחח הערב ח"כ טאלב א-סנע (רע"מ-תע"ל) בטלפון עם שגריר טורקיה בישראל, אחמט אוגוז צ'ליקול, וסיפר כי השגריר אמר לו שהוא צפוי לשוב לארצו בתוך יומיים להתייעצויות. 

 

זאת ועוד - ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הודיע הערב לפני צאתו לרוסיה, כי לא ייפגש עם שר הביטחון, אהוד ברק, שיבקר בטורקיה בשבוע הבא.

כך דיווח אתר האינטרנט של העיתון הטורקי "הורייט". בלשכת ברק טוענים מנגד ששר הביטחון לא היה מיועד כלל להיפגש עם ארדואן, אלא עם שר החוץ, שר ההגנה ועם צמרת הצבא. ברק השיב שהוא לא יכול להיפגש ביום שני.

 

מוקדם יותר פרסמה טורקיה הודעה רשמית, מתונה יחסית, שבה ציינה את ההיסטוריה המשותפת של העם הטורקי והעם היהודי: "טורקיה העניקה סיוע ליהודים בכל עת שבה היו במצוקה לאורך ההיסטוריה, והדו-קיום בין טורקים ליהודים מייצג היסטוריה של כבוד הדדי וסובלנות. לפיכך, אנו דוחים את האשמות שטורקיה היא המדינה האחרונה שיכולה להטיף מוסר לישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היינו כה קרובים". השר דאוד אולו בלונדון
צילום: רויטרס
סגן השר איילון והשגריר צ'ליקול ב"שיחת ההשפלה", אמש
צילום: גיל יוחנן
מומלצים