שתף קטע נבחר

גורם טורקי על המבוכה: מזלכם שיש לכם את פרס

"רק מלכים היו שמים את האנשים הפשוטים על כסא נמוך יותר", אמר ל-ynet גורם במשרד החוץ הטורקי, שהבטיח כי אנקרה תפעל לשים מאחוריה את המשבר. כך התבשלה ההתנצלות

טורקיה קיבלה את ההתנצלות הישראלית על השפלת השגריר, אולם עד שזה קרה עברו על הצמרת המדינית הישראלית יומיים של מבוכה, שהסתיימו בהתקפלות של משרד החוץ. אחרי התקרית בלשכתו של סגן שר החוץ, דני איילון, סירב האחרון להתנצל ורק התערבות ושכנוע מצד הנשיא, שמעון פרס, גרמו לאיילון לרדת מהכסא הגבוה ולהביע צער על ההתנהלות הלא דיפלומטית.

 

גורמים במשרד החוץ הטורקי אמרו אמש (יום ד') ל-ynet כי טורקיה תפעל כדי לשים מאחוריה את המשבר. גורם מדיני טורקי אמר כי "יש לעתים בעיות בין מדינות, אבל אי אפשר לעבור על ההשפלה. רק מלכים היו שמים את האנשים הפשוטים על כסא נמוך יותר. המזל שלכם הוא שיש לכם את שמעון פרס, האיש הנבון של המזרח התיכון".


התקרית שעוררה את המשבר הדיפלומטי (צילום: גיל יוחנן)  

 

ל-ynet נודע כי ביומיים האחרונים הועברו מסרים ממשרד ההגנה הטורקי לשר הביטחון, אהוד ברק, לפיו הם לא מעוניינים לבטל את ביקורו המתוכנן. עם זאת, בלשכתו של ברק נערכו להודיע על ביטול הביקור אם טורקיה היתה מחזירה את השגריר והיחסים היו מידרדרים. מאז שפרץ המשבר שוחח שר הביטחון עם פרס וביקש ממנו להתערב ולהשפיע על נתניהו.

 

איילון ניסח מכתב - וקיבל אישור מפרס ורה"מ

התערבות נשיא המדינה, שפנה אל ראש הממשלה ואל שר החוץ, הביאה לשינוי העמדה הישראלית וכתיבת מכתב ההתנצלות של סגן השר איילון.אתמול בצהריים שוחח פרס עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו ועם שר החוץ, אביגדור ליברמן. הוא קרא להם לבחון שוב את העמדה שלא להגיש התנצלות רשמית לטורקים. לנשיא היה ברור שאם ישראל לא תענה לאולטימטום שהציב נשיא טורקיה, עבדוללה גול, עלולה ישראל לשלם מחיר דיפלומטי כבד.

 

הטלפון השלישי של הנשיא, לסגן השר איילון, נועד לבקש ממנו לכתוב את מכתב ההתנצלות בעצמו. ביקורת הנשיא הייתה מכוונת להתנהלות איילון ולא למהות הנזיפה הישראלית על רקע סדרות הטלוויזיה המכפישות את ישראל, ואמירות ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן. בסופו של דבר, סבר גם הנשיא, לא מדינת ישראל צריכה לשלם את המחיר של התנהלות דיפלומטית מביכה מול מצלמות הטלוויזיה, שעל ביומה טרח איילון.

 

בדרכו שלו, שיכנע פרס את איילון שעליו מוטלת האחריות להוציא את ישראל מהמשבר, תוך מחילה על כבודו. איילון קיבל את בקשת הנשיא לאחר ששוחח על כך בטלפון עם שר החוץ ליברמן. האחרון אמר לו "רצונך כבודך". לאחר שאיילון ניסח את המכתב שיועד לשגריר אחמט אוזול צ'ליקול, הוא קרא אותו בטלפון לנשיא פרס. רק לאחר שהמכתב זכה לאישורם של שר החוץ ושל ראש הממשלה, הוא נשלח אל השגריר צ'ליקול.

 

"אני מצר אם השגריר חש מושפל"

בינתיים שוחח איילון בטלפון עם מנכ"ל משרד החוץ הטורקי, נמיק טאן. טאן, שהיה בעבר שגריר טורקיה בישראל ובקרוב עתיד להתמנות לשגריר מדינתו בוושינגטון, מיודד עם איילון ברמה האישית. איילון ביקש להבהיר לו בעל פה, שלא התכוון להביך את השגריר. "אני מכבד את העם הטורקי ואני מצר אם השגריר חש מושפל עקב התנהלותי", אמר לו איילון. "יש לפתור את הבעיות בין הממשלות, בדרכים דיפלומטיות מקובלות".

 

בכיר בירושלים אמר ל-ynet כי "איילון בישל את הדייסה והוא צריך לאכול אותה. זאת לא צריכה להיות בעיה של מדינת ישראל". בקרב הפקידות המקיפה את הצמרת המדינית הבכירה של ישראל, נשמעו קריאות להתפטרות איילון על המבוכה הגדולה שגרם לישראל. ואולם, עד כה לא נמצאה אף אישיות, הן בממשלה והן בכנסת, שמוכנה לקחת אחריות אישית על אמירה שכזאת. בסביבת איילון דוחים טענה כאילו אפשרות שכזו קיימת. "מכל המשבר הזה ישראל יצאה נשכרת", אמרו, "הטורקים ישמרו על כבוד המדינה".

 

הביקורת: "שכונה" היא מילה עדינה

במערכת הפוליטית סערו הרוחות וגורמים בכירים מתחו ביקורת חריפה על ראש הממשלה ועל שר החוץ ועל כך שהיה צריך להמתין להתערבותו של פרס על מנת להבין עד כמה המשבר עמוק. גורמים הבקיאים ביחסי ישראל טורקיה אמרו ל-ynet כי "נתניהו לא יודע איפה טורקיה על המפה, אבל הוא יודע איפה הקואליציה. במדינה מתוקנת היו מפטרים את סגן שר החוץ". במשרד החוץ באנקרה אמרו, כי "הופתענו מההתנהלות של איילון ושל הממשלה בישראל. אין לנו בעיה עם הנזיפה, שכן זה קורה מדי פעם בין מדינות, אך יש לנו בעיה עם הדרך שבה זה נעשה".

 

גורמים בכירים בממשלה אמרו, כי "נתניהו שבוי בידיים של ליברמן.

הוא היה יכול לגמור את כל הפרשה תוך כמה שעות. ההתנהלות הזאת מטורפת, והנזק המדיני שנגרם לישראל הוא קשה מאוד. לישראל אין שום קשר לעולם הערבי, כי ליברמן לא יכול לבקר באף אחת ממדינותיו, וההתנהלות היא פשוט בדיחה. 'שכונה' היא מילה עדינה ליד מה שקורה כאן, עוד לא היה כדבר הזה". בקדימה גם תקפו את הממשלה, ואמרו כי מדיניות משרד החוץ היתה מוטעית. "חכם הוא זה היודע לצאת מצרות שפיקח לא היה נכנס אליהן", מסרו.

 

ביום ראשון בבוקר צפוי שר הביטחון ברק לטוס לאנקרה, לביקור שתוכנן זמן רב מראש. הביקור נערך על רקע שיתוף הפעולה הביטחוני והאסטרטגי בין שתי המדינות, העשוי לבוא לידי ביטוי בתרגיל יבשתי רחב היקף בו ישתתפו שני הצבאות, הצפוי באביב הקרוב. ברק עתיד להיוועד עם שר ההגנה, שר החוץ ורמטכ"ל טורקיה, ולקיים מסיבת עיתונאים משותפת באנקרה. כמו כן עדיין נבחנת אפשרות שייפגש עם נשיא טורקיה גול. בלשכת ברק דוחים אגב מכל וכל טענות כאילו הביקור המתוכנן קוצר על רקע המשבר.

פורסם לראשונה 14/01/2010 00:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דני איילון. שלח מכתב התנצלות
צילום: רויטרס
פרס. שוחח עם רה"מ ושיכנע
צילום: רויטרס
ארדואן. ההתנצלות התקבלה
צילום: AP
מומלצים