שתף קטע נבחר

בחירות באוקראינה: הכתום חיוור, האדום חוזר?

חמש שנים אחרי "המהפכה הכתומה", שהעלתה לשלטון את ויקטור יושנקו הפרו-מערבי, נראה שאוקראינה מעוניינת לשוב לחיקה החם של רוסיה. הנשיא הנוכחי מתרסק בסקרים והמאבק האמיתי הוא בין ויקטור ינוקוביץ', המנהיג הפרו-רוסי שהודח ב-2004 לבין ראש הממשלה טימושנקו, שזוכה לחסותו של פוטין

חמש שנים אחרי שהודח על-ידי גל המחאה הכתומה, צפוי ויקטור ינוקוביץ' לעשות היום (יום א') את הצעד הראשון בדרכו הסלולה למדי ללשכת נשיא אוקראינה. חלום השגשוג, הרחבת הדמוקרטיה וחופש הביטוי, שהעלה לשלטון את ויקטור יושנקו ב"מחאה הכתומה" של 2004, צפוי לספוג מפלה קשה.

 

סקרים אחרונים מראים כי ינוקוביץ', ראש הממשלה לשעבר, שניצחונו ב-2004 נפסל עקב זיופים נרחבים, זוכה לכ-40 אחוזי תמיכה. יריבתו העיקרית, ראש הממשלה הנוכחית יוליה טימושנקו, ממנהיגי "הכתומים" ששינתה מדיניות והתקרבה בשנה האחרונה מאוד לרוסיה, זוכה ל-23 אחוזים בלבד.

 

הסקרים צופים אמנם כי ינוקוביץ' וטימושנקו ייאלצו להתמודד בסיבוב שני ב-7 בפברואר. אולם הובלתם הבלתי מעורערת של שני המועמדים בסקרים מעידה יותר מכל על המגמה שחלה באוקראינה בחמש השנים האחרונות - חזרת "האדום" של רוסיה ודחיקת "הכתום" של הפרו-מערביים.  


כרזת בחירות של ראש הממשלה טימושנקו (צילום: AP)

 

ואיפה יושנקו מופיע בסקרים? הנשיא הנוכחי מדשדש מאחור ויש הצופים שיספוג כשלון מהדהד, כשאפילו איש העסקים סרגיי טיגיפקו יקדים אותו ויסיים במקום השלישי. "אם אחד משני המועמדים האחרים ינצח", ניסה יושנקו להלהיב את בקריאה נואשת אחרונה לבוחריו אתמול, "אנחנו יכולים להגיד שלום לדמוקרטיה שלנו, לעצמאות ולריבונות".

 

יושנקו וטימושנקו היו שותפים להצלחת המאבק הכתום ב-2004, אולם הידרדרות מערכת היחסים ביניהם מסמלת אולי יותר מכל את היחלשות הגוש הפרו-מערבי באוקראינה. חיכוכים בלתי פוסקים על סמכויות והאשמות הדדיות על מעשי שחיתות, הפכו את הנשיא וראש הממשלה ליריבים פוליטיים מרים.

 

טימושנקו, הנחשבת בכל דירוג בינלאומי לאחת הנשים היפות בעולם, ביצעה בשנתיים האחרונות תפנית חדה במדיניותה. מהמנהיגה שהזהירה ב-2007 במגזין "פוריין אפייר" כי "כוונתיה האימפריאליסטיות של רוסיה קוראות למערב להתנגד לכוונתה לעצב מחדש את כוחה כמעצמה על חשבון שכניה", "איפסה" את יחסיה עם רוסיה בכלל ועם ראש ממשלת, ולדימיר פוטין.

 

טימושנקו כמובן לא עשתה את השינוי הזה ללא מניע פוליטי. המשבר הכלכלי העולמי פגע באוקראינה יותר מכל מדינה אחרת באירופה, חילופי הגברי בבית הלבן ושינוי המדיניות האמריקנית במזרח אירופה, והירידה העקבית שלה בסקרי דעת הקהל - הם אלה שעומדים מאחורי החלטת טימושנקו לעשות שיעורי בית.

 

"אני מעוניינת שרוסיה ואוקראינה יבינו זו את עמדת זו ויבנו מערכת יחסים שתקדם את שתיהן. כנשיאה אפעל ליחסים שקטים ובונים עם רוסיה, אך אנקוט בפרגמטיות ובתקיפות", אמרה טימושנקו לפני מספר ימים. פוטין, מצדו, העניק גיבוי מרומז לראש הממשלה הנוכחית כבר בחודש נובמבר במהלך ביקורו ביאלטה. "רוסיה מרגישה נוח לעבוד עם ממשלת טימושנקו", אמר פוטין והוסיף: "אני מאמין שלאורך זמן שיתוף הפעולה הזה יחזק וייצב את היחסים בין המדינות".

 

5 שנים אחרי, ה"כתומים" מאוכזבים

גם ינוקוביץ' הכין את שיעורי בית שלו. הוא אימץ בשנה האחרונה שיטות פרסום מערביות והקפיד להדגיש לכל אורך מערכת הבחירות כי אינו משרת את הקרמלין אלא את האינטרסים האוקראיניים. ינוקוביץ', מנהיג "מפלגת האזורים", זוכה לתמיכה גורפת בחלקה המזרחי של אוקראינה דובר הרוסית, ולכן מיקד את פעילות ההסברה שלו בחלקה המערבי של המדינה - דובר האוקראינית.  


הכתומים ברחובות (צילום: AFP)

 

בין אם המנצח יהיה ינוקוביץ' או טימושנקו, ניתן להניח שבכל מקרה יש

מנצח נוסף - הקרמלין. תוכנית צירופה של אוקראינה לנאט"ו כבר הוקפאה, ולעומת זאת משבר הגז בין המדינות נפתר, המזומנים זורמים ובמוסקבה החיוכים הרבה יותר רחבים מאלה של תחילת 2009.

 

ומה עם הכתומים? הם נותרו עם האכזבה מיושנקו, סכסוכיו הפוליטיים ועם רגשות ציניים במיוחד כלפי מנהיגיהם. לאור אדישות שכזו מה הפלא שבימים האחרונים נפוצו באתרי אינטרנט באוקראינה הצעות של אזרחים המוכנים למכור את קולם בבחירות תמורת 30 עד 100 דולרים. "אינני מאמין בדמוקרטיה שלנו, ולכן אני מוכר את קולי בבחירות. אולי יהיו לי עשרה קולות נוספים", כתב אחד המוכרים המתגורר בעיר לבוב, לא הרחק מהגבול הפולני. "אין טעם לדבר על המחיר, הם רק יגרמו לו לנוע כלפי מעלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איפסה יחסים עם רוסיה. טימושנקו
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
ינוקוביץ'. עשה שיעורי בית
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
יושנקו. מדשדש מאחור
צילום: רויטרס
מומלצים